Βομβαρδίστε τώρα τη Λιβύη! Απειλεί την Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λιβύη αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο τις διεκδικήσεις της βάσει του Τουρκολιβυκού Μνημονίου – Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

 

Λιβύη: Με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ αμφισβητεί ευθέως τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα – Δείτε χάρτες

Με Ρηματική Διακοίνωση της στον ΟΗΕ, η αμφισβητεί ευθέως τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα και βάσει της οποίας έχουν χαραχθεί τα Οικόπεδα, όχι μόνο δυτικά αλλά και νότια της Κρήτης, και τα οποία προσφέρθηκαν για αδειοδότηση ερευνών. Για πρώτη φορά όμως, αποτυπώνει σε επίσημο έγγραφο τη διεκδίκησή της εις βάρος της χώρας μας, βάσει του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Στους χάρτες οι οποίοι επισυνάπτονται στη της Τρίπολης, αποτυπώνεται η οριοθετική γραμμή που υιοθετεί η Λιβύη ως συνέχεια του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, η οποία ουσιαστικά εξαφανίζει την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.

Αν και στη λιβυκή Ρηματική Διακοίνωση που επιδόθηκε στις 20 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου A/79/860 στον ΟΗΕ) αναφέρεται ότι αυτές οι περιοχές είναι «αντικείμενο της άλυτης διαφοράς μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας» στο ίδιο κείμενο , χαρακτηρίζονται ως «λιβυκές θαλάσσιες περιοχές» και επισημαίνεται ότι με τη χάραξη των ελληνικών οικοπέδων επιχειρούνται τετελεσμένα εις βάρος των κυριαρχικών συμφερόντων της Λιβύης, τα οποία «δεν είναι αποδεκτά».

Λιβύη: Με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ αμφισβητεί ευθέως τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα – Δείτε χάρτες
Λιβύη: Με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ αμφισβητεί ευθέως τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα – Δείτε χάρτες



Κατηγορεί την Ελλάδα για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»



Η Τρίπολη, στη Ρηματική Διακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα για ενέργεια η οποία «αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και υπονομεύει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών» και καλεί τη διεθνή κοινότητα, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, «να εκπληρώσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση».

Βεβαίως, η Τρίπολη επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ζητά αποφυγή τετελεσμένων, επικαλούμενη την ίδια στιγμή τα «κυριαρχικά δικαιώματα» που της αποδίδει το παράνομο και εντελώς αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Στην έκθεση της Λιβυκής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου, που επισυνάπτεται στη Ρηματική Διακοίνωση, γίνεται μάλιστα λόγος για παραβίαση της «οριοθετικής γραμμής», η οποία ουσιαστικά είναι η προέκταση, από λιβυκή πλευρά, της «οριοθέτησης» του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου.


Οι συνέπειες της λιβυκής διεκδίκησης



Από το 2019, όταν υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και της κυβέρνησης Αλ Σάρατζ το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, η Τουρκία έχει σπεύσει από το 2020 να το αποτυπώσει σε χάρτη και να κηρύξει τουρκική ΑΟΖ με βάση το Μνημόνιο, θέτοντας έτσι και τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ η Λιβύη δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση κήρυξης ΑΟΖ. Με τη Ρηματική Διακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται σε χάρτη (με διακεκομμένη γραμμή) η λιβυκή διεκδίκηση, η οποία στερεί όχι μόνο από τα μικρά ελληνικά νησιά, αλλά και περιορίζει σημαντικά, μέχρι εκμηδενισμού, την επήρεια και της ίδιας της Κρήτης σε

Με τη ρηματική διακοίνωση διαψεύδονται και οι πρόωρες εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στην Αθήνα ότι η Λιβύη, με τη χάραξη των δικών της οικοπέδων, «σέβεται» και «αποδέχεται» την ελληνική μέση γραμμή όπως έχει αποτυπωθεί βάσει του νόμου 4001/2011.

Πάντως, και σε αυτή τη ρηματική διακοίνωση, η Τρίπολη δηλώνει ότι η διαφορά πρέπει να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και διαπραγματεύσεων.Και αυτό, από τη στιγμή που διαπιστώνεται επίσημα η ύπαρξη διαφοράς, διευκολύνει τους χειρισμούς της Αθήνας, που συστηματικά ζητά την έναρξη διαπραγματεύσεων, οι οποίες, αν δεν οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, θα πρέπει να καταλήξουν στην παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη, όπου το Δικαστήριο θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αποφανθεί και επί της νομιμότητας του Τουρκολυβικού Μνημονίου

Ήδη ο Υπουργός Εξωτερικώνέχει προτείνει στην πλευρά της ανατολικής Λιβύης τη σύσταση τεχνοκρατικών ομάδων ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και αντίστοιχη πρόταση θα υποβάλει και στην κυβέρνηση της Τρίπολης κατά την επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.



Η Λιβυκή Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ και το παράρτημα



Η Λιβυκή Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ και το παράρτημα με την έκθεση της NOC είναι η εξής:


«Ρηματική διακοίνωση με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2025 από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προς τον Γενικό Γραμματέα

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κράτους της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχει την τιμή να εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κυβέρνηση έλαβε γνώση, με βαθιά δυσαρέσκεια, του περιεχομένου του Τεύχους αριθ. 3335 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ημερομηνία 12 Ιουνίου 2025 (βλέπε Παράρτημα ΙΙ),* το οποίο αναφέρει ότι η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της νήσου Κρήτης.

Οι περιοχές αυτές εμπίπτουν σε θαλάσσιες ζώνες που παραμένουν αντικείμενο άλυτης διαφοράς μεταξύ της Λιβύης και της Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση του Κράτους της Λιβύης θεωρεί την εν λόγω ενέργεια ως σαφή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ως μονομερή ενέργεια χωρίς καμία νομική βάση ή διμερή συμφωνία. Αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και υπονομεύει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών.

Κατά συνέπεια, η Λιβύη καταγράφει επίσημα και κατηγορηματικά την αντίθεσή της στην εν λόγω πρωτοβουλία και καλεί σε αυστηρή προσήλωση στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα συναφή διεθνή νομικά κείμενα που διέπουν την ειρηνική επίλυση θαλάσσιων διαφορών.

Η Λιβύη επαναβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση στον εποικοδομητικό διάλογο και τη διαπραγμάτευση, και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε απόπειρα επιβολής τετελεσμένων σε περιοχές όπου δεν έχει επιτευχθεί νομική συμφωνία.

Η Κυβέρνηση καλεί τη διεθνή κοινότητα – υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών – να εκπληρώσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση της Ελλάδας έχει παραχωρήσει άδειες εξερεύνησης σε περιοχές εντός των θαλάσσιων ορίων της Λιβύης. Προηγούμενες άδειες παραχωρήθηκαν στη γαλλική εταιρεία Total και την αμερικανική ExxonMobil. Η τελευταία εξαγόρασε εν συνεχεία το μερίδιο της Total και προχώρησε σε ερευνητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης δισδιάστατης σεισμικής έρευνας (2D) το 2022 και τρισδιάστατης (3D) το 2024, ακολουθούμενες από ανακοίνωση πρόθεσης για γεώτρηση ερευνητικής γεώτρησης.

Υπό το φως των ανωτέρω, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κράτους της Λιβύης στον ΟΗΕ ζητά με σεβασμό την κυκλοφορία της παρούσας ρηματικής διακοίνωσης και των παραρτημάτων της ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, υπό το θέμα 75 της ημερήσιας διάταξης.

Παράρτημα Ι στη ρηματική διακοίνωση της 20ής Ιουνίου 2025 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα

Έκθεση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (National Oil Corporation) σχετικά με την προσφορά της Ελλάδας για ερευνητικά οικόπεδα σε βυθισμένα ύδατα της Λιβύης

17 Ιουνίου 2025

• Στις 13 Ιουνίου 2025, η Κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες υπεράκτιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της νήσου Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησε από την ημερομηνία αυτή η προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

• Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από έκφραση ενδιαφέροντος από την εταιρεία Chevron τον Μάρτιο του 2025, για διεξαγωγή εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε υπεράκτιες περιοχές νότια των Κρήτη 1 και Κρήτη 2 (χάρτης 1),* εντός των περιοχών που είχαν καθοριστεί στον διεθνή διαγωνισμό του 2014.

• Δύο από τις ανακοινωθείσες περιοχές, Κρήτη 1 και Κρήτη 2, βρίσκονται γεωγραφικά εντός των λιβυκών θαλάσσιων περιοχών (επί των οποίων οι δύο χώρες διατηρούν διαφορετικές διεκδικήσεις). Η συνολική έκταση των δύο περιοχών είναι 23.300 km² και πάνω από το 85% αυτής της έκτασης βρίσκεται νότια της γραμμής οριοθέτησης που χωρίζει τη Λιβύη από τη γειτονική της, την Ελλάδα.

• Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας έχει παραχωρήσει δύο οικόπεδα εντός των λιβυκών θαλάσσιων συνόρων στις εταιρείες Total και ExxonMobil (χάρτης 2).* Η ExxonMobil στη συνέχεια εξαγόρασε το μερίδιο της Total και προχώρησε σε ερευνητικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένης δισδιάστατης σεισμικής έρευνας το 2022 και τρισδιάστατης το 2024, ενώ ανακοίνωσε πρόθεση για διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης.

Νίκος Μελέτης

https://www.protothema.gr/politics/article/1668188/livui-me-rimatiki-diakoinosi-ston-oie-amfisvitei-eutheos-ti-mesi-grammi-pou-ehei-orisei-i-ellada-deite-hartes/

  1. Με αυτήν ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΉ ΟΡΓΆΝΩΣΗ πού παριστάνει την κυβέρνηση στην δική μας ΧΏΡΑ, καί Εκτελεί Εντολές του Ερντογάν, Με τούς ΦΙΛΈΛΛΗΝΕΣ πού παριστάνουν τούς Υπουργούς στήν δική μας ΧΏΡΑ , κοινώς ΤΟΥΡΚΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ,
    αφού δεν Έρχονται για νά Εφαρμόσουν σέ ΌΛΟΥΣ ΕΜΆΣ τό ΟΘΩΜΑΝΙΚΌ ΔΊΚΑΙΟ, νά τούς πούμε καί ένα Ευχαριστώ.
    41% είναι Αυτό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Η αστυνομία του Αμβούργου συνέλαβε έναν 54χρονο Έλληνα και έναν 37χρονο Ρουμάνο, κατηγορώντας τους για σαμποτάζ σε κορβέτα του γερμανικού πολεμικού ναυτικού

Η αστυνομία του Αμβούργου και η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας συνέλαβαν έναν 54χρονο Έλληνα και έναν 37χρονο Ρουμάνο κατηγορώντας τους για σαμποτάζ σε κορβέτα...

Εξοργιστικό! Ακόμα και οι υποψήφιοι για το ΝΑΤΟ έδιναν διαπιστευτήρια στον Επστάιν!

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη που προέκυψε από τα πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Jeffrey Epsteinαποδεικνύεται ότι ακόμα και υψηλόβαθμοι...

Ο Επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στο Πακιστάν για Στρατιωτική Συμφωνία

Μια τεράστια στρατιωτική συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Πακιστάν, γράφει σήμερα ο αραβικός Τύπος Ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, πραγματοποιεί...

Παγκόσμια διακυβέρνηση ανώμαλων!

Παγκόσμια διακυβέρνηση ανώμαλων! Ο Μπόργκε Μπρέντε, διάδοχος του Κλάους Σβαμπ ως επικεφαλής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, βρίσκεται στα αρχεία του Έπσταϊν.Τα ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ του...

Έγκλημα κατά της μητέρας Γης και της ανθρωπότητας από τους τουρκόψυχους ισλαμοφασίστες…

Έγκλημα κατά της μητέρας Γης και της ανθρωπότητας από τους τουρκόψυχους ισλαμοφασίστες… Δείτε τη λεηλασία στο κουρδικό Αφρίν. Από την εισβολή της Τουρκίας το 2018,...

Πυρηνικές συνομιλίες Ουάσινγκτον-Τεχεράνης στην Κωνσταντινούπολη – Θα συμμετέχουν Άραβες και Ισλαμιστές

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, όπου την προσεχή Παρασκευή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια υψηλού επιπέδου διπλωματική συνάντηση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και...

Και βιοεργαστήρια στην Ουκρανία για παρανοϊκά πειράματα διέθετε η συμμορία Επστάιν!

Και βιοεργαστήρια στην Ουκρανία για παρανοϊκά πειράματα διέθετε η συμμορία Επστάιν! Το Αύγουστο του 2018, ο Bryan Bishop, ένας γνωστός biohacker και προγραμματιστής Bitcoin, αντάλλασσε...

Προετοιμασία για πανδημίες… 2015

«Προετοιμασία για πανδημίες…» 2015!! «Ας συζητήσουμε τα επόμενα βήματα, για παράδειγμα πώς θα εμπλακούν επίσημα ο ΠΟΥ και το CDC…»«Ελπίζω να τα καταφέρουμε...»Εντέλει τα κατάφεραν! Όπως...

Προς τι η επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν; Απειλεί την «παγκόσμια» κυριαρχία της Ουάσινγκτον; – Ανάλυση

Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή διεθνούς πολέμου, όπου έχει γίνει προφανές εκ των προτέρων πώς μπορεί να εξελιχθεί μια σύγκρουση πριν από την...

Φρίκη στη Γαλλία με Αλγερινό που κακοποιούσε γυναίκες σε οίκο ευγηρίας

60χρονος Αλγερινός νοσηλευτής, ο οποίος είχε εργαστεί επί σχεδόν είκοσι χρόνια στη Γαλλία καταδικάστηκε για επανειλημμένες σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ηλικιωμένων ενοίκων και συναδέλφων του....

Ο μύθος ενός αναδυόμενου ισλαμικού ΝΑΤΟ (Ινδική Ανάλυση)

Τους τελευταίους μήνες, τμήματα των μέσων ενημέρωσης και στρατηγικά σχόλια έχουν κατακλύσει από ισχυρισμούς ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία το Πακιστάν και η...

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επανέλαβε την αμετάκλητη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει τη στήριξη προς την Ουκρανία

Την αμετάκλητη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει τη στήριξη προς την Ουκρανία επανέλαβε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιενυπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η διεθνής πίεση...

Ισραήλ: Η μέχρι τώρα δυτική σιωπή εκλαμβάνεται από την Τουρκία ως άδεια κατάχρησης

Άρθρο του Σάι Γκαλ στο Israel Hayom, αναλύει πώς η Τουρκία μετατρέπει τα αμερικανικά μαχητικά F-16 από μέσα συμμαχικής άμυνας σε εργαλεία επιβολής ενός αναθεωρητικού...

Στο μετρό της Μόσχας άρχισε ο έλεγχος των κινητών τηλεφώνων των επιβατών

Οι έλεγχοι κινητών τηλεφώνων των επιβατών του μετρό της Μόσχας ενδέχεται να εφαρμοστούν επιπλέον των τρεχόντων μέτρων ασφαλείας, εάν κριθεί απαραίτητο, ανέφερε η υπηρεσία...

Φάκελοι Επστάιν: Η Deutsche Bank πούλαγε σε δισεκατομμυριούχους όπως ο Επστάιν ελληνικά ομόλογα με τεράστιες αποδόσεις!

Την ίδια στιγμή που οι μικροομολογιούχοι ληστεύθηκαν και οδηγήθηκαν μέχρι και την αυτοκτονία!Ένα και μόνο έγγραφο τεκμηριώνει το έγκλημα του PSI… Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη...

Περιοδεία του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο: Αναζήτηση συμμαχιών; (Τουρκική Ανάλυση)

Οι επισκέψεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα   θα πραγματοποιηθούν σε μια περίοδο που η πιθανότητα μιας αμερικανικής...

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν έχω πάει ποτέ στο νησί του Επστάιν

Πυρ και μανία έγινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με όσα είδε και άκουσε στα βραβεία Grammy στα οποία υπήρξε πλήθος σχολίων και αντιδράσεων κατά...

Η Αλγερία άνοιξε μια «στρατηγική» σιδηροδρομική γραμμή χιλίων χιλιομέτρων

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν εγκαινίασε χθες μια σιδηροδρομική γραμμή μήκους σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων που θα διασχίζει την έρημο Σαχάρα για τη μεταφορά...

Η αυτοκτονία της Ευρώπης: Δίνουν άσυλο σε φονιάδες και βιαστές για έναν εξωφρενικό λόγο

Δίνουν άσυλο σε φονιάδες και βιαστές για έναν εξωφρενικό λόγο!!! Μπορεί να γνωρίζετε τον όρο «μωρά άγκυρες». Αλλά ξέρετε τον «βιασμοί άγκυρες»;Στην Αυστρία και τη Γερμανία,...

Φάκελοι Επστάιν: Τουρκία και ΗΠΑ με Χιλαρι Κλίντον, βοηθούσαν το ISIS!

Φάκελοι Επστάιν: Τουρκία και ΗΠΑ με Χιλαρι Κλίντον, βοηθούσαν το ISIS!- Η Τουρκία ειδοποιεί εκ των προτέρων την Al-Nusra (παρακλάδι του ISIS) για τους Ιρακινούς...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ