Δάση, σπίτια και περιουσίες γίνονται στάχτη από τις φωτιές που… ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να διακόψει τις διακοπές του στα Χανιά και να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου χθες προήδρευσε σε πολυπρόσωπη σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο.
Εφημερίδα Δημοκρατία
Βγαίνοντας ωστόσο δεν έκανε καμία δήλωση για το αν και σε τι συνεισέφεραν η σύσκεψη και η συμμετοχή του σε αυτήν, όπως και η συμμετοχή έξι υπουργών και όλων των αρμόδιων κρατικών παραγόντων στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Αν και βαριά εκτεθειμένος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης πήρε μέρος χθες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για το γεγονός ότι προχθές, την ώρα που η Ελλάδα καιγόταν από τη μια άκρη στην άλλη και οι φλόγες κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους, αυτός θεώρησε σκόπιμο να αυτοπροβληθεί, λέγοντας ότι φέτος (που είναι αυτός υπουργός) βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο εικοσαετίας σε καμένες εκτάσεις κι ότι επιχειρεί ο μεγαλύτερος ιστορικά αριθμός πυροσβεστών… Και, φυσικά, τα γεγονότα τον διέψευσαν! Η δήλωσή του αυτή, εκτός από επικοινωνιακή για την προβολή του, δείχνει και τον εφησυχασμό που επικρατούσε στα ανώτερα πολιτικά και επιχειρησιακά κλιμάκια του αρμόδιου κρατικού μηχανισμού, που μάλλον πιάστηκε στον ύπνο.
«Ολα καλά»
Γιατί, όταν ο υπουργός στέλνει δημοσίως το μήνυμα πως «όλα καλά πήγαν φέτος» κι ενώ είναι ακόμα αρχές Αυγούστου, τότε αυτό το μήνυμα λειτουργεί απορρυθμιστικά στην υπόλοιπη πυραμίδα του κρατικού μηχανισμού. Κι όμως, αυτός ο υπουργός ήταν χθες στη σύσκεψη… Και το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός τού ζήτησε εξηγήσεις για τη λάθος, παραπλανητική εικόνα που παρουσίασε στον κόσμο, ενδεχομένως και στον ίδιο. Το εξοργιστικό, ωστόσο, είναι ότι αυτό το σόου πρόωρων πανηγυρισμών του κ. Κεφαλογιάννη εξελισσόταν τη στιγμή που η Αχαία, η Αιτωλοακαρνανία, η Ζάκυνθος και η Χίος είχαν παραδοθεί στις φλόγες, με τους κατοίκους να αναζητούν μάταια σε πανελλήνια μετάδοση τη συνδρομή των υποστελεχωμένων και διασκορπισμένων πυροσβεστικών δυνάμεων, και ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες κάηκε η Κερατέα, όπου έχασε τη ζωή του ένας συνάνθρωπός μας.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση στην κυβερνητική «αριστεία»
Ελλειψη σχεδίου και πλήρη απουσία πρόληψης για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών καταλογίζουν τα κόμματα στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος μοίραζε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για τη θωράκιση της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ανδρουλάκης, ακολουθώντας μετριοπαθή στάση, δήλωσε: «Οι κάτοικοι σε Αχαία, Χίο, Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Κεφαλλονιά, Μέγαρα, Βόνιτσα, Αρτα και Αιτωλοακαρνανία δοκιμάζονται για δεύτερη μέρα. Η σκέψη μας είναι μαζί τους, όπως και σε πυροσβέστες, πιλότους εναέριων μέσων και εθελοντές, που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα».
Ωστόσο, οι επικεφαλής του κόμματός του Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνος τομέα Πολιτικής Προστασίας, και Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας ΠΑΣΟΚ, τόνισαν την ανάγκη για ένα «πλήρως αναμορφωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην πρόληψη, για να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της καταστροφής». Σε μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαίας Γ. Παπανδρέου κάλεσε σε άμεση δράση για τις φωτιές στην Αχαία που προκαλούν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες και φυσικό περιβάλλον.
«Δυστυχώς, ακόμη μια χρονιά, οι διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα και θωράκιση από την πλευρά της κυβέρνησης αποδείχθηκαν κενό γράμμα. Είναι προφανές το έλλειμμα σχεδίου και συντονισμού. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ιδίως στο σκέλος της πρόληψης, και καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να τις καλύψει» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη τροπή που έχουν πάρει τα μέτωπα της πυρκαγιάς και δηλώνει «την αμέριστη συμπαράσταση στους ανθρώπους που πλήττονται, σε όσους επιχειρούν, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς, τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας. Η Πολιτεία οφείλει να κινητοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων ώστε να τελειώσει άμεσα αυτός ο εφιάλτης». Για «παντελή απουσία προληπτικών μέτρων στις πρόσφατες πυρκαγιές» κάνει λόγο το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Δυτικής Ελλάδας καταγγέλλεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης στις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αχαία, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλλονιά και Χίο, ζητώντας ενίσχυση υπηρεσιών και υποδομών.
«Τι ακριβώς “συντονίζει” ο ασυντόνιστος με την πραγματικότητα πρωθυπουργός, όταν το μόνο που κατάφερε έως σήμερα είναι να μη δώσει τα απαραίτητα εφόδια, αεροσκάφη, οχήματα, στολές, συστήματα επιτήρησης στην Πυροσβεστική;» διερωτήθηκε για την Ελληνική Λύση ο Κ. Βελόπουλος, ζητώντας παραίτηση του Μητσοτάκη και κάλπες.
Αθωράκιστοι
Αυτή είναι η «θωράκιση» της κυβέρνησης, σχολιάζει η Νέα Αριστερά. «Τρεις μήνες μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη ότι “μπαίνουμε θωρακισμένοι στην αντιπυρική περίοδο’’, χωριά να εκκενώνονται, περιουσίες και δάση να καταστρέφονται, πυροσβέστες να παλεύουν αβοήθητοι. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις εικόνες με τα ΜΑΤ να χτυπάνε πυροσβέστες, ούτε το γεγονός ότι η κυβέρνηση φρόντισε έτσι ώστε περισσότεροι από 600 μάχιμοι και έμπειροι εποχικοί πυροσβέστες να βρεθούν εκτός».

Ένας από τους πρώτους νόμους που ψήφισε ο κουλης τον Ιούλιου του 19 ήταν η δήμευση δασικών εκτάσεων από εμπρησμούς και η μείωση των ποινών τους. Πάρτε τα τώρα … γιατί κανείς δεν μίλησε, ούτε καν οι ηλίθιοι της αντιπολίτευσης, και έχουν επίσης δίκιο που λένε ότι συνέβη πριν από το 23, κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές.