ΣΥΡΙΑ: Χιλιάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δραπετεύουν από κουρδικές φυλακές κατά τη διάρκεια της συριακής επίθεσης με επικεφαλής τις δυνάμεις του Τζολάνι
Ένας σημαντικός κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και την Ευρώπη.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, σύμμαχοι της Δύσης στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω της επίθεσης που διεξάγει το συριακό καθεστώς με επικεφαλής τον Τζολάνι.
Από τις 13 Ιανουαρίου, αρκετές στρατηγικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Ράκα και της Ντέιρ εζ-Ζορ, έχουν καταληφθεί. Η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 18 Ιανουαρίου κατέρρευσε, οδηγώντας σε σφοδρές μάχες.
Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται τώρα γύρω από φυλακές και στρατόπεδα που ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Al-Hol, Al-Shaddadi και Al-Atan.
Αυτές οι τοποθεσίες φιλοξενούν περίπου 10.000 τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων Ευρωπαίων και Γάλλων, καθώς και σχεδόν 43.000 ριζοσπαστικοποιημένα άτομα.
Σύμφωνα με αρκετές συγκλίνουσες πηγές, η συνεχιζόμενη κατάρρευση της ασφάλειας έχει επιτρέψει μαζικές αποδράσεις, ιδιαίτερα γύρω από την τοποθεσία Αλ-Σαντάντι, όπου μεταξύ 200 και 1.500 τζιχαντιστές έχουν ήδη καταφέρει να διαφύγουν, εκμεταλλευόμενοι το χάος, τη φυγή των φρουρών και την εμπλοκή τοπικών ένοπλων ομάδων.
Αυτές οι φυλακές αποτελούσαν μέχρι τώρα μια σημαντική στρατηγική δικλείδα ασφαλείας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι κουρδικές δυνάμεις είχαν συλλάβει αυτούς τους τρομοκράτες κατά τη διάρκεια μαχών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, το Κομπάνι και την κοιλάδα του Ευφράτη.
Η αποδυνάμωσή τους εγείρει φόβους για ένα σενάριο που έχει ήδη παρατηρηθεί στο παρελθόν, ιδίως κατά τη διάρκεια συντονισμένων επιχειρήσεων διαφυγής που πραγματοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι μίλησε με τον Σύρο Τζολάνι, αναφέροντας «την ανησυχία της Γαλλίας για την κλιμάκωση στη Συρία» και ζητώντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός καθώς και την ενσωμάτωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στο συριακό κράτος, στο όνομα «της ενότητας και της σταθερότητας» της χώρας.
Η διασπορά τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων και γαλλόφωνων, εγείρει φόβους για επανενεργοποίηση αδρανών δικτύων στην Ευρώπη.
Η Γαλλία, η οποία έχει ήδη πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις που συνδέονται με συριακά δίκτυα, ιδίως στις 13 Νοεμβρίου 2015 στο Stade de France, στις παριζιάνικες κερκίδες και στο Bataclan, θα μπορούσε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση αναζωπύρωσης της τζιχαντιστικής απειλής.
(Πηγές: Al Jazeera, Reuters, ISW, δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν)

> Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, σύμμαχοι της Δύσης στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω της επίθεσης που διεξάγει το συριακό καθεστώς με επικεφαλής τον Τζολάνι.
Τι λέτε ρε;
Και οι δυο “σύμμαχοι” των δυτικών είναι, απλά θέλει να σκοτώσει ο ένας τον άλλον.
Επίσης, η “δύση” (που δύει πολύ γρήγορα και θα έχει χαθεί από τον ορίζοντα πολύ σύντομα) δεν έχει καμιά διάθεση για “αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους”.
Αν είχε καμιά τέτοια διάθεση, το πρώτο που θα είχε κάνει είναι να ασφαλίσει τα σύνορα των κρατών.
Και δεν θα ανέτρεπε τον Άσαντ ποτέ.
Επομένως, κόψτε το LSD.