Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα στον Νίγηρα για να βοηθήσει τον στρατό στην εκπαίδευσή του για την καταπολέμηση ένοπλων ομάδων
Συγχρόνως μονάδες του στρατού του Νίγηρα βρίσκονται στην Τουρκία και εκπαιδεύονται από τον τουρκικό στρατό, όπως γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση του ΑΚΡ συνεχίζει τις προσπάθειές της να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική, κυρίως με τον Νίγηρα που έχει κατά 80% μουσουλμανικό σουνιτικό πληθυσμό.
Όπως σημειώνει η κρατική TRHaber Νιγηριανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στην Τουρκία, τόσο στη Σχολή Ορειβατικών Καταδρομών, όσο και το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ισπάρτα.
Οι χώρες του Σαχέλ, οι οποίες έχουν διακόψει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους με τη Γαλλία, εμβαθύνουν ολοένα και περισσότερο την πολύπλευρη συνεργασία τους με την Τουρκία στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας.
Αυτή η συνεργασία, που αναπτύχθηκε σε τομείς όπως οι προμήθειες της αμυντικής βιομηχανίας, η στρατιωτική εκπαίδευση και οι συμβουλευτικές δραστηριότητες, η ανταλλαγή πληροφοριών και η αύξηση της αντιτρομοκρατικής ικανότητας, αποτελεί μια στρατηγική εταιρική σχέση που αναδιαμορφώνει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Πηγές που μίλησαν στο Middle East Eye δήλωσαν ότι η Τουρκία διατηρεί στενότερη εταιρική σχέση ασφαλείας με τον Νίγηρα
από τότε που οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας το 2020.
Μια πηγή κοντά στην κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ έχουν διευκολύνει την αναδιάταξη ορισμένων δυνάμεών της Τουρκίας στην Αφρική.
Σύμφωνα με την πηγή, ένας μικρός αριθμός Τούρκων κομάντος και στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων με προηγούμενη εμπειρία στη Συρία και το Ιράκ αναπτύσσονται στον Νίγηρα για να εκπαιδεύσουν τον στρατό στον αγώνα κατά του ISIS και της Αλ Κάιντα.
Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα ισχυρίστηκαν ότι τουλάχιστον τέσσερα τάγματα θα παρέχουν εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη στον Νίγηρα, αλλά ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε άμεσες μάχες.
Δεν απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση

Αναφέρθηκε ότι η ανάπτυξη θα είχε περιορισμένη «επισκεπτόμενη» ικανότητα, δεν θα περιλάμβανε την εγκατάσταση βάσεων ή τη διασφάλιση της εδαφικής ασφάλειας και, ως εκ τούτου, η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση.
Νέοι παίκτες στην αγορά του Νίγηρα
Έχοντας βρεθεί υπό την επιρροή αποικιακών δυνάμεων για πολλά χρόνια, ο Νίγηρας έχει γίνει μια σημαντική αγορά για νέους ξένους παράγοντες, ειδικά μετά το αντιδυτικό στρατιωτικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα πριν από δύο χρόνια.
Οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με τη Γαλλία διακόπηκαν και τα σταθμευμένα στρατεύματα αποσύρθηκαν. Η διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τη χώρα έχει επίσης ξεκινήσει.
Εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες είναι σημαντικοί παράγοντες στην αγορά του Νίγηρα, η Τουρκία, η οποία εδώ και καιρό επιταχύνει τις δραστηριότητές της στην αφρικανική ήπειρο, έχει επίσης κάνει σημαντικά βήματα προς τον Νίγηρα.
Η Τουρκία έχει επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή του Σαχέλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Άγκυρα έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαιδευτικά αεροσκάφη και διάφορα αμυντικά προϊόντα, ενώ παράλληλα έχει παράσχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και συμβουλευτικής σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι.
—
