Κινήσεις πανικού από την Τουρκία; Απομειώνονται ραγδαία τα συναλλαγματικά τις αποθέματα και πουλάει τόνους χρυσού
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πούλησε 58 τόνους χρυσού, αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μόλις 2 εβδομάδες.

Τα αποθέματα χρυσού μειώθηκαν κατά 6 τόνους την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαρτίου και κατά 52 τόνους την εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαρτίου, μειώνοντας τα συνολικά αποθέματα στους 513 τόνους, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 7 χρόνια.
Πάνω από το μισό του χρυσού χρησιμοποιήθηκε για δανεισμό δολαρίων ΗΠΑ μέσω swaps, ενώ το υπόλοιπο πουλήθηκε απευθείας στην ανοιχτή αγορά.
Οι πωλήσεις χρυσού ξεπέρασαν επίσης τους 43 τόνους εκροών από όλα τα παγκόσμια ETF που υποστηρίζονται από χρυσό κατά την ίδια περίοδο 2 εβδομάδων, καθιστώντας την Τουρκία τη μεγαλύτερη πηγή ρευστοποίησης χρυσού παγκοσμίως.
Αυτό συμβαίνει καθώς η κεντρική τράπεζα καίει τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να υπερασπιστεί τη λίρα
η οποία έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από το αυξανόμενο κόστος εισαγωγής ενέργειας και την αυξανόμενη ζήτηση για δολάριο ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν.
Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2025.
Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας αναγκάζει την Τουρκία να ξεπουλήσει τον χρυσό.
