Η Γουιάνα, μια μικρή χώρα στην ηπειρωτική Νότια Αμερική έχει αναδειχθεί σε μεγάλη κερδισμένη της σύγκρουσης των ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν
καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου αυξάνονται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Η Συνεργατική Δημοκρατία της Γουιάνας, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είδε τα εβδομαδιαία έσοδά της από το πετρέλαιο να αυξάνονται, από 370 εκατομμύρια δολάρια πριν τον πόλεμο, στα 623 εκατομμύρια δολάρια!
Απ’ τα αλώνια στα σαλόνια η Γουιάνα
Η Γουιάνα ήταν μεταξύ των φτωχότερων χωρών του κόσμου, αλλά η ανακάλυψη το 2015 τεραστίων κοιτασμάτων πετρελαίου ανοιχτά των ακτών της, έκανε τον τροχό να γυρίσει. Από την έναρξη της παραγωγής το 2019, η οικονομία της χώρας έχει πενταπλασιαστεί!
Όπως σημειώνει το περιοδικό «The Economist», στη Γουιάνα το πετρέλαιο αποτελεί πλέον το 75% του ΑΕΠ και με τον Νικολάς Μαδουρο να είναι «εκτός κάδρου», η μεγαλύτερη περιφερειακή απειλή έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί.
Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Νότιας Αμερικής επωφελείται από το χάος στα Στενά του Ορμούζ. Το αν αυτό θα διαρκέσει, είναι ένα άλλο ερώτημα.
