Αντεστραμμένη Αριστεία!
Είμαστε πλέον στους ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ και στην απορρόφηση των 36 δις του Ταμείου Ανάκαμψης! Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat για την περίοδο 2020-2025:

Η Ελλάδα είναι 23η στους 27 στο ποσοστό χρήσης (απορρόφησης) των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που της αντιστοιχούν . Έχει χρησιμοποιήσει μόλις το 39% των 35,94 δις (εγγυήσεις και δάνεια) που της αντιστοιχούν, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης βαίνει προς το τέλος του και ΧΑΝΟΝΤΑΙ οι πόροι οριστικά. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος της απορρόφησης είναι 40% μεγαλύτερος από της Ελλάδας (53,7%).
Σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο το 13,3% των 36 δις της κατανομής των κονδυλίων Ταμείου Ανάκαμψης της Ελλάδας έχει οδηγηθεί ήδη σε επενδύσεις
(τα περισσότερα είναι κεφάλαια που έχουν δοθεί σε ιδιώτες ή σε κρατικά ταμεία χωρίς να έχουν γίνει ακόμα επένδυση). Η Ελλάδα με 13,3% χρήσης των συνολικών κονδυλίων που της αντιστοιχούν σε επενδύσεις, είναι 17η στους 27, στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (18,5%).
Όσον αφορά την εκπλήρωση των οροσήμων και των στόχων που έχει θέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με κάλυψη μόνο του 53% των milestones έχει μείνει σημαντικά πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 56%.
