Περαιτέρω Κυρώσεις των ΗΠΑ στο Δίκτυο Παραγωγής Εσόδων του Κουβανικού Καθεστώτος
Από τις ΗΠΑ Ανδρέας Δερμιτζακης
Μέσω του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε γνωστό οτι οι ΗΠΑ προχωρούν σε περαιτέρω κυρώσεις εναντίον του Κουβανικού κράτους.
Σε ανακοίνωσή του ο Μάρκο Ρούμπιο δηλωσε :
“Σήμερα, ορίζω πέντε κουβανικές οντότητες που παράγουν έσοδα για το κουβανικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων τριών που συνδέονται με την προηγουμένως ορισμένη Grupo de Administración Empresarial S.A. (GAESA), και ένα μέλος της εκτεταμένης οικογένειας Κάστρο σύμφωνα με το Εκτελεστικό Διάταγμα (E.O.) 14404 του Προέδρου Τραμπ της 1ης Μαίου 2026, «Επιβολή Κυρώσεων σε Υπεύθυνους για την Καταστολή στην Κούβα και για Απειλές κατά της Εθνικής Ασφάλειας και της Εξωτερικής Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η GAESA συνεχίζει να λειτουργεί ως ο οικονομικός μοχλός πίσω από τον κατασταλτικό μηχανισμό ασφαλείας του κουβανικού καθεστώτος. Δύο από τις οντότητες που ορίστηκαν σήμερα είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνδέονται με την GAESA και σχετίζονται με τη διακίνηση χρημάτων για λογαριασμό του καθεστώτος, και μία είναι μια εταιρεία logistics που συνδέεται με την GAESA και εκτελεί τις εντολές του καθεστώτος σε όλο το νησί.
Επίσης, ορίζω δύο επιπλέον οντότητες που δημιουργούν έσοδα για την Κούβα μέσω της εκμετάλλευσης των ορυκτών και μεταλλικών αποθεμάτων του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής GeoMinera της Κούβας. Τέλος, ορίζω τη σύζυγο του Alejandro Castro Espín, ο οποίος είχε προηγουμένως οριστεί σύμφωνα με τον Νόμο περί Ειρήνης 14404. Αυτές οι οντότητες και οι δρώντες χρηματοδοτούν, διευκολύνουν ή επωφελούνται από τις κακόβουλες δραστηριότητες του καθεστώτος, τόσο στην Κούβα όσο και σε ολόκληρο το ημισφαίριό μας.“
