ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Ακινητοποιημένα πανάκριβα αεροσκάφη: 4 ανεξάρτητες βουλευτές αποκαλύπτουν την εγκληματική γύμνια της κυβέρνησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Η αντιπυρική περίοδος του 2026 σημαδεύεται ήδη από μεγάλες πυρκαγιές, ανυπολόγιστες καταστροφές και τραγικές ανθρώπινες απώλειες.

Η πολύνεκρη τραγωδία της 2ας Αυγούστου, με τη σύγκρουση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων

και τον θάνατο των δύο επιβαινόντων, φέρνει στο φως με τον πιο δραματικό τρόπο τα τεράστια κενά στην ασφάλεια και τον συντονισμό των εναέριων επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη ανησυχία και οργή προκαλούν οι καταγγελίες ότι, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ο ουσιαστικός συντονισμός των εναέριων μέσων γινόταν στην πράξη από το έδαφος. Την ίδια ώρα, τα τρία νέα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Diamond DA62 MPP, τα οποία η κυβέρνηση είχε προμηθευτεί με «τυμπανοκρουσίες» τον περασμένο Νοέμβριο για να λειτουργούν ως εναέρια κέντρα συντονισμού, παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω πλήρους έλλειψης πιλότων.

Την εγκληματική αυτή αδράνεια και τα σκοτεινά σημεία της διαχείρισης φέρνουν στο φως 4 ανεξάρτητες βουλευτέςη Θεοδώρα Τζάκρη, η Μυρτώ Κοροβέση, η Κυριακή Μάλαμα και η Γιώτα Πούλου— καταθέτοντας αποκαλυπτική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Καθηλωμένα αεροσκάφη και εξάρτηση από ιδιώτες

Η επιλογή της κυβέρνησης να στηρίζει τη σωτηρία της χώρας σε ένα πολυδάπανο μοντέλο μισθωμένων ιδιωτικών μέσων, αντί για την ενίσχυση και την πλήρη αξιοποίηση των δημόσιων δομών, αποδεικνύεται καταστροφική. Με αφορμή και την τραυματική εμπειρία του παρελθόντος από τη χρησιμοποίηση μισθωμένων ελικοπτέρων στο ΕΚΑΒ, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ισχυρών, μόνιμων και πάνω από όλα ασφαλών κρατικών μηχανισμών.

Οι εναέριες επιχειρήσεις πυρόσβεσης απαιτούν ενιαίο επιχειρησιακό σχεδιασμό, επαρκή στελέχωση, πραγματικό συντονισμό και πρωτίστως εγγυήσεις ασφαλείας για τους ανθρώπους που ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες κάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, ξεπερνώντας την απλή άθροιση διαθέσιμων αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ώρα για εξηγήσεις

Οι 4 ανεξάρτητες βουλευτές ζητούν από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ξεκάθαρες και άμεσες απαντήσεις στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

* Σύστημα συντονισμού & Τραγωδία 2ας Αυγούστου: Ποιο ήταν το ακριβές σύστημα εναέριου συντονισμού που εφαρμόστηκε, ποια υπηρεσία είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για τα δύο μισθωμένα ελικόπτερα και αν αληθεύει ότι ο συντονισμός γινόταν από το έδαφος την ώρα της φονικής σύγκρουσης.

* Καθήλωση των Diamond DA62 MPP: Για ποιον λόγο τα τρία νέα αεροσκάφη ήταν επιχειρησιακά αδιαθέσιμα κατά την αντιπυρική περίοδο του 2026 και ποια είναι η σημερινή πραγματική τους κατάσταση.

* Κόστος μισθώσεων & Ιδιωτικά μέσα: Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί την τελευταία πενταετία για μισθώσεις εναέριων μέσων, ποιο είναι το συνολικό κόστος για το 2026 και πόσα ιδιωτικά ελικόπτερα συμμετέχουν σήμερα στην πυρόσβεση.

* Πλαίσιο ασφαλείας: Αν οι ιδιώτες ανάδοχοι υπάγονται στο ίδιο αυστηρό κανονιστικό και επιχειρησιακό πλαίσιο ασφαλείας με τα κρατικά εναέρια μέσα.

* Διαθεσιμότητα παλαιότερων μέσων: Ποια είναι η κατάσταση των παλαιότερων μέσων συντονισμού και πόσα από αυτά βρίσκονταν εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης.

* Αξιολόγηση ατυχημάτων & Δημόσιος χαρακτήρας: Αν έχει πραγματοποιηθεί συστηματική αξιολόγηση των προηγούμενων ατυχημάτων με μισθωμένα μέσα και πώς τεκμηριώνεται η εμμονή στη μίσθωση ιδιωτικών πτητικών μέσων αντί της ανάπτυξης ενός μόνιμου, δημόσιου και πλήρως στελεχωμένου εναέριου μηχανισμού.

Όταν η επικοινωνιακή τακτική παράγει τραγωδίες, η πολιτική ευθύνη είναι αδιαμφισβήτη.

Η εικόνα πανάκριβων εναέριων μέσων να μένουν ακινητοποιημένα στα υπόστεγα λόγω παράλειψης πρόσληψης πιλότων, την ώρα που εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε ιδιωτικές μισθώσεις και ανθρώπινες ζωές χάνονται στον αέρα, αποτυπώνει το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής. Η Πολιτική Προστασία απαιτεί σοβαρότητα, στελέχωση, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την τακτική παράδοσης της ασφάλειας των πολιτών σε ιδιωτικά συμφέροντα και να απολογηθεί άμεσα για την επικίνδυνη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *