ΤΡΙΤΗ, 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026
ΥΓΕΙΑ

Σπονδυλική Στένωση: Προοπτική μιας εντελώς διαφορετικής προσέγγισης στη θεραπεία της πάθησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για τηναντιμετώπιση της οσφυϊκής σπονδυλικής στένωσης,

μιας πάθησης πουπροκαλεί πόνο, μούδιασμα και δυσκολία στο περπάτημα και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ερευνητές εντόπισαν έναν μέχρι σήμερα άγνωστο πληθυσμό βλαστοκυττάρωνπου φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη και τη συντήρηση των τενόντων και των συνδέσμων του σώματος. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι τα ίδια κύτταρα φαίνεται να συμμετέχουν και στον μηχανισμό που οδηγεί σε υπερβολική ανάπτυξη των συνδέσμων στη μέση, προκαλώντας στένωση του σπονδυλικού σωλήνα και πίεση στα νεύρα.

Η ανακάλυψη δημιουργεί πλέον την προοπτική μιας εντελώς διαφορετικής προσέγγισης στη θεραπεία της πάθησης, η οποία σήμερα, στις σοβαρές περιπτώσεις, συχνά οδηγεί τον ασθενή στο χειρουργείο.

Τι είναι η σπονδυλική στένωση

Η οσφυϊκή σπονδυλική στένωση εμφανίζεται όταν ο χώρος μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα στενεύει, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα νεύρα.

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν:

  • έντονο πόνο στη μέση,
  • πόνο που επεκτείνεται στα πόδια,
  • μούδιασμα,
  • αδυναμία,
  • δυσκολία στο περπάτημα ή στην παρατεταμένη ορθοστασία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν η πίεση των νεύρων γίνεται σοβαρή και οι συντηρητικές θεραπείες δεν αποδίδουν, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη βασική λύση.

Η νέα έρευνα, όμως, επιχειρεί να παρέμβει πολύ νωρίτερα στον ίδιο τον μηχανισμό που οδηγεί στη δημιουργία του προβλήματος.

Τα βλαστοκύτταρα που φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο

Οι επιστήμονες μελέτησαν χιλιάδες μεμονωμένα κύτταρα και κατάφεραν να εντοπίσουν έναν ειδικό τύπο βλαστοκυττάρου με την ικανότητα να ανανεώνεται και να δημιουργεί τα κύτταρα που σχηματίζουν τένοντες και συνδέσμους.

Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι αυτά τα κύτταρα δεν βρίσκονται μόνο στη σπονδυλική στήλη.

Παρόμοια κύτταρα εντοπίστηκαν σε διαφορετικά σημεία του σώματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να αποτελούν έναν βασικό «μηχανισμό παραγωγής» για τους τένοντες και τους συνδέσμους.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα αφορά τη σπονδυλική στένωση.

Στους ασθενείς με τη συγκεκριμένη πάθηση, οι ερευνητές εντόπισαν αυξημένο αριθμό αυτών των κυττάρων στους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης. Τα κύτταρα αυτά φαίνεται να παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα, συμβάλλοντας στην υπερβολική ανάπτυξη του ιστού που τελικά στενεύει τον χώρο γύρω από τα νεύρα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cell, ενώ τα ευρήματα παρουσιάστηκαν από ερευνητές του Weill Cornell Medicine και του Hospital for Special Surgery, όπως αναφέρει το διεθνές ιατρικό και επιστημονικό μέσο Medical Xpress.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές κλινικές μελέτες, η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που θα στοχεύουν τον μηχανισμό της πάθησης πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε σημείο όπου απαιτείται χειρουργική αποσυμπίεση.

Η επιστημονική μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, όμως το εύρημα δημιουργεί μια νέα και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα προοπτική για εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο και περιορισμό της κινητικότητας εξαιτίας της σπονδυλικής στένωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *