ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαύρα μαντάτα στο Μαξίμου από τις δημοσκοπησεις: Άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Σε εκλογική περίοδο είμαστε, από δημοσκοπήσεις άλλο τίποτα,

με τη νέα που διενέργησε η MRB για λογαριασμό του OPEN να δείχνει τη Νέα Δημοκρατία σταθερά στην πρώτη θέση,

όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου ενόψει των κρίσιμων επερχόμενων εκλογών, την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη να παραμένει στη δεύτερη θέση, παρουσιάζοντας, ωστόσο, μια στασιμότητα μετά τη ΔΕΘ, την ώρα που του τρίτο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να καταγράφει εκ νέου μια ανοδική πορεία.

Η μέτρηση αποτυπώνει, παράλληλα, την αναγωγή των ποσοστών, την πιθανή κατανομή των 300 εδρών,

αλλά και τη στάση των πολιτών απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της MRB, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 23,8%, έναντι 14,3% της ΕΛ.Α.Σ., με τη μεταξύ τους απόσταση να διαμορφώνεται στις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 10,2%. Στην αναγωγή στο σύνολο, η οποία αποτυπώνει έναν διαφορετικό υπολογισμό της εκλογικής δύναμης ενόψει των εκλογών, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 29%, 17,4% και 12,4%, με την εκτίμηση κατανομής εδρών να αφήνει τη ΝΔ κάτω από το όριο της αυτοδυναμίας.

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελπίδα για τη Δημοκρατία με μόλις 4,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2% και η Φωνή Λογικής με 3,1%. Το ΜέΡΑ25 καταγράφεται στο 1,9%, οι Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο στο 1,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 1%, ενώ το «άλλο κόμμα» συγκεντρώνει 5,7%.

Ιδιαίτερο στοιχείο της μέτρησης αποτελεί η αδιευκρίνιστη ψήφος, η οποία ανέρχεται συνολικά στο 18%. Ειδικότερα, το 14,7% δηλώνει «δεν αποφάσισα/δεν απαντώ», ενώ το 3,3% τοποθετείται στην κατηγορία «λευκό/άκυρο/αποχή».

mrb prothesi psifou
Δημοσκόπηση MRB: Στις 9,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΕΛΑΣ 

Πώς αξιολογούνται τα μέτρα Μητσοτάκη και… μνηστήρων στη ΔΕΘ

Όσον αφορά στο σκέλος της έρευνας περί αποτελεσματικότητας ή μη των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το 30,2% τα αξιολογεί θετικά (6,7% «πολύ θετικά» και 23,5% «αρκετά θετικά»), την ώρα που το 58,9% των ερωτηθέντων τα αξιολογεί αρνητικά, με το 23,7% να απαντά «αρκετά αρνητικά» και το 35,2% «πολύ αρνητικά», με ένα 10,9% να δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Σε ξεχωριστό ερώτημα για το εάν τα μέτρα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, το 53,7% εκτιμά ότι ανακοινώθηκαν λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας. Το 24,7% θεωρεί ότι ανακοινώθηκαν όσα επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας, το 9,6% ότι ανακοινώθηκαν περισσότερα και ένα 12% δεν τοποθετείται.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση απαντήσεων όταν το ερώτημα αφορά στο άμεσο όφελος για τους ίδιους τους πολίτες ή τα νοικοκυριά τους, με το 83,4% των ερωτηθέντων να απαντά ότι ευνοείται «λίγο» ή «καθόλου» από τα μέτρα (27% «λίγο» και 56,4% «καθόλου»).

Για τα μέτρα που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ, το 25% των ερωτηθέντων τα αξιολογεί θετικά ως προς την αποτελεσματικότητά τους (4,3% «πολύ θετικά» και 20,7% «αρκετά θετικά»), ενώ το 31,5% δίνει συνολικά αρνητική αξιολόγηση (13,5% απαντά «αρκετά αρνητικά», 18% «πολύ αρνητικά»).

Παράλληλα, 38% δηλώνει ότι δεν παρακολούθησε τις σχετικές εξαγγελίες, ενώ το 5,5% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Όταν οι ερωτηθέντες καλούνται να τοποθετηθούν για τις οικονομικές εκτιμήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, το 39,7% δηλώνει ότι βρίσκεται «σίγουρα» ή «μάλλον» πιο κοντά στην εκτίμησή του, ενώ το 37,2% τοποθετείται «σίγουρα» ή «μάλλον» πιο κοντά στην εκτίμηση της κυβέρνησης. Το 23,1% δεν παίρνει θέση.

Για τα μέτρα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, το 22,3% τα αξιολογεί θετικά, με 5,5% να απαντά «πολύ θετικά» και 16,8% «αρκετά θετικά».

Το 37,3% τα αξιολογεί αρνητικά — 14% «αρκετά αρνητικά» και 23,3% «πολύ αρνητικά» — ενώ 35,1% δηλώνει ότι δεν παρακολούθησε τις εξαγγελίες. Το 5,3% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Στο ερώτημα για τις οικονομικές εκτιμήσεις που συνόδευσαν τις εξαγγελίες του, το 27,3% τοποθετείται πιο κοντά στην εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα και το 45,4% πιο κοντά στην εκτίμηση της κυβέρνησης. Το 27,4% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ειδικά για το κατά πόσο θεωρούν οι πολίτες πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο, το 22,1% το θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά πιθανό». Αντίθετα, το 67,5% απαντά ότι το θεωρεί «μάλλον» ή «σίγουρα απίθανο», ενώ 10,4% δεν παίρνει θέση.

«Καταλληλότερος πρωθυπουργός» και νέο κόμμα Σαμαρά

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει επίσης ερώτημα «καταλληλότερος πρωθυπουργός – καθ’ υπόδειξη». Στις απαντήσεις της μέτρησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 23,7% των ερωτηθέντων και ο Αλέξης Τσίπρας από το 14%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 6,9%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 6,1%, η Μαρία Καρυστιανού 4,1%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επίσης 4,1% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας 2,3%.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκεντρώνει 2%, η Αφροδίτη Λατινοπούλου 1,9% και ο Στέφανος Κασσελάκης 1,8%. «Άλλον» απαντά το 9,2%, ενώ «κανέναν» επιλέγει το 23,5% και το 0,4% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Ξεχωριστό ερώτημα αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος με αρχηγό τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με ένα 16,8% να απαντά ότι θα ήταν πιθανό να το ψηφίσει (το 4,9% «σίγουρα» και το 11,9% «μάλλον»).

Αντίθετα, το 79,2% δηλώνει ότι δεν θα το ψήφιζε, με το 13,8% να απαντά «μάλλον δεν θα το ψήφιζα» και το 65,4% «σίγουρα δεν θα το ψήφιζα». Το 4% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Μία απάντηση στο “Μαύρα μαντάτα στο Μαξίμου από τις δημοσκοπησεις: Άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία”

  1. Ρε παιδια πολυ τους δινετε 23,8% ο αλλος ο κουβαρδας τους ειχε 31% , να δουμε τη θα δωσετε οταν μπει και ο Σαμαρας στο παιχνιδι . Οι δημοσκοποι στην Γερμανια που ειναι τιμιοι, δωσανε τα πραγματικα ποσοστα στα κομματα , τον Μερτς 18% και τους AFD 39 % ασχετα αν ειναι ναζι ειπαν την αληθεια στον κοσμο , για να βλεπουν τα πραγματικα ποσοστα , και αν θελουν να στρωσουν πρεπει να κανουν εργο . Εδω οτι μας συμφερη , και οτι μας πουνε να μην τους στεναχωρισουμε .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *