ΠΕΜΠΤΗ, 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Γιατί η αύξηση των επισκεπτών συνοδεύεται από μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Η Ελλάδα κλείνει μία χρονιά ισχυρής τουριστικής ανάπτυξης,

με τις διεθνείς αφίξεις να καταγράφουν άνοδο και τα συνολικά έσοδα να σημειώνουν σημαντική αύξηση.

Ωστόσο, πίσω από τους θετικούς αυτούς αριθμούς, οι επαγγελματίες του κλάδου παρατηρούν ότι οι επισκέπτες γίνονται ολοένα και πιο προσεκτικοί στη διαχείριση των εξόδων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος,

ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών αυξήθηκε κατά σχεδόν 9% το πρώτο επτάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα τουριστικά έσοδα ενισχύθηκαν ακόμη ταχύτερα, κατά 12%, φτάνοντας περίπου τα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τα συνολικά μεγέθη, η εικόνα παρουσιάζει διακυμάνσεις ανά μήνα. Χαρακτηριστικά, τον Ιούνιο, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά σχεδόν 7%, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι υποχώρησε κατά περισσότερο από 6%, επιβεβαιώνοντας τη διστακτικότητα των τουριστών να καταναλώσουν όπως στο παρελθόν.

Πιέσεις στους προϋπολογισμούς και στροφή στις εμπειρίες

Οι οικονομικές πιέσεις επηρεάζουν άμεσα τις επιλογές των ταξιδιωτών. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση επισκέπτη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν περιορίζουμε τους εαυτούς μας λόγω των τιμών, περιορίζουμε τους εαυτούς μας λόγω του προϋπολογισμού μας». Παράλληλα, διαμορφώνεται μια τάση όπου η προτεραιότητα δίνεται στη δημιουργία αναμνήσεων έναντι της ακριβής εστίασης, με άλλον ταξιδιώτη να δηλώνει: «Ταξιδεύουμε περισσότερο και ξοδεύουμε χρήματα σε δραστηριότητες που δημιουργούν αναμνήσεις. Και όχι τόσο σαν το πιο ακριβό εστιατόριο».

Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και οι επιχειρηματίες. Ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Σαλαμίνα, Διαμαντής Κοντράρος, σημείωσε στο cgtn.com παρά την αύξηση των επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι, η προσοχή στο κάθε ευρώ ήταν ιδιαίτερα εμφανής στον χώρο της εστίασης. Όπως περιέγραψε ο ίδιος: «Έβλεπα πέντε άτομα να προσπαθούν να φάνε ένα πιάτο χόρτα, μερικές πατάτες τηγανητές και μια μερίδα καλαμαράκια», προσθέτοντας στη συνέχεια: «Πέντε άνθρωποι προσπαθούσαν να το μοιραστούν αυτό. Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν ότι δεν ήθελαν να φάνε. Απλώς δεν είχαν χρήματα στις τσέπες τους για να φάνε ό,τι ήθελαν.»

Η σημασία της σχέσης ποιότητας-τιμής και το στοίχημα του Σεπτεμβρίου

Για τον ελληνικό τουριστικό τομέα, η βασική πρόκληση δεν περιορίζεται πλέον μόνο στον αριθμό των αφίξεων, αλλά επεκτείνεται στη χρονική κατανομή των επισκέψεων, τη διασπορά σε περισσότερους προορισμούς και το ύψος της τελικής δαπάνης. Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης των μηνών εκτός της τουριστικής αιχμής του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ο σύμβουλος τουρισμού Γιώργος Ροκόπουλος τόνισε τη σημασία που αποκτά η αξία έναντι του κόστους, υπογραμμίζοντας: «Όταν η ζήτηση είναι υψηλή, οι τιμές τείνουν να ανεβαίνουν», ενώ συμπλήρωσε: «Πάντα προτιμώ να μιλάω για σχέση ποιότητας-τιμής παρά για απόλυτες τιμές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται σε κομβικό μήνα για τη συνολική στρατηγική της χώρας, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο δεύτερος πιο δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός σε μεγάλες ταξιδιωτικές πλατφόρμες για τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι πιο ήπιες θερμοκρασίες, η μειωμένη κοσμικότητα και η ενδεχομένως καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής μπορούν να προσελκύσουν ταξιδιώτες εκτός της παραδοσιακής καλοκαιρινής σεζόν, συμβάλλοντας στην επιμήκυνσή της και στη διατήρηση της δραστηριότητας για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *