ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026
ΔΙΕΘΝΗ

Έντολη Τραμπ να μην μεταδοθεί live η προγραμματισμένη εκτέλεση του Νιντάλ Μαλίκ Χασάν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η προγραμματισμένη εκτέλεση του Νιντάλ Μαλίκ Χασάν,

του ισλαμιστή δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ το 2009, ανακοίνωσε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση έρχεται μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες η προοπτική να μεταδοθεί δημόσια η εκτέλεση με εκτελεστικό απόσπασμα.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε αρχικά ότι η ζωντανή μετάδοση θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά,

στέλνοντας μήνυμα σε όσους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν άνθρωποι που, παρά τις προθέσεις τους, δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν τον θάνατο ενός καταδικασμένου ανθρώπου μέσω ζωντανής μετάδοσης ή άλλου οπτικού μέσου.

«Θα εκτελεστεί, όπως έχει προγραμματιστεί, από εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά αυτό το γεγονός δεν θα μεταδοθεί ζωντανά», έγραψε ο Τραμπ,ξεκαθαρίζοντας ότι η εκτέλεση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, χωρίς τηλεοπτική ή διαδικτυακή μετάδοση. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα άμεσα μέλη των οικογενειών των θυμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν από κοντά, εφόσον το επιθυμούν.

Screenshot 2026 10 15 174623

Η αρχική θέση Τραμπ και οι αντιδράσεις

Πριν ανακοινώσει ότι αποκλείεται η ζωντανή μετάδοση, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι εγκρίνει «απολύτως» την πρόταση να μεταδοθεί δημόσια η εκτέλεση του Χασάν. Η συζήτηση είχε ανοίξει μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, ότι ο καταδικασμένος δράστης πρόκειται να εκτελεστεί με τουφέκι στις 3 Δεκεμβρίου, σε στρατιωτική βάση στο Τέξας.

Η προοπτική της ζωντανής μετάδοσης προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος να διαχωρίσει την πραγματοποίηση της εκτέλεσης από τη δημόσια προβολή της. Η εκτέλεση παραμένει προγραμματισμένη, ενώ η απόφαση που ανακοίνωσε αφορά αποκλειστικά τη μετάδοσή της.

Η επίθεση στο Φορτ Χουντ και η ιστορική διάσταση

Ο Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, Αμερικανός με παλαιστινιακή καταγωγή, 56 ετών, είχε σκοτώσει το 2009 συνολικά 13 ανθρώπους στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ, στο Τέξας, μεταξύ των οποίων 12 στρατιωτικούς, ενώ είχε τραυματίσει περισσότερους από 30. Για την επίθεση καταδικάστηκε σε θάνατο και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πιτ Χέγκσεθ, η εκτέλεσή του έχει οριστεί για τις 3 Δεκεμβρίου.

Εφόσον πραγματοποιηθεί όπως έχει ανακοινωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση από τον αμερικανικό στρατό από το 1961 και την πρώτη εκτέλεση με εκτελεστικό απόσπασμα από το 1945. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα παρακολουθούσε την εκτέλεση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *