Abeille Marengo: Ο «πόλεμος» για το καλώδιο και τα μυστικά παζάρια της Άγκυρας

Συνεχίζεται το γεωπολιτικό πόκερ στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα
να τα δίνει «όλα για όλα» σε Αίγυπτο και Λιβύη,
την ώρα που η Αθήνα κρατά στα χέρια της το κρίσιμο χαρτί της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Το υπό γαλλική σημαία ερευνητικό πλοίο «Abeille Marengo»
πλέει ήδη ανοιχτά της Κρήτης και καταπλέει στο Ηράκλειο, έτοιμο να πιάσει ξανά δουλειά για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στο τραπέζι δεν έχει πέσει ακόμη το απαραίτητο αίτημα για έκδοση NAVTEX, γεγονός που αποτελεί το κομβικό επόμενο βήμα και κρατά σε αναμμένα κάρβουνα τις εξελίξεις.

Η έλευση του πλοίου, παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, φέρνει στο προσκήνιο τους χειρισμούς της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές βλέψεις. Το πολιτικό θερμόμετρο έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο, μετά τους ισχυρισμούς του Χακάν Φιντάν περί «αδειών» και την απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ενδέχεται να υπάρξει απλή «ενημέρωση» προς την Τουρκία -και ρητά όχι αδειοδοτική διαδικασία- εφόσον η Ελλάδα δώσει το πράσινο φως για την πόντιση, μια τοποθέτηση που έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική στο εσωτερικό μέτωπο.
Η «Γαλάζια Πατρίδα» στον πάγο και το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Ερντογάν φαίνεται να παίζει τακτικά με τον χρόνο. Η κατάθεση του προκλητικού νομοσχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα» παίρνει παράταση για το τέλος του έτους, με την Άγκυρα να τηρεί στάση αναμονής, μετρώντας τις ελληνικές αποφάσεις στο θέμα των ερευνών αλλά και ζυγίζοντας τα αποτελέσματα των κρίσιμων αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η Ουάσιγκτον, αν και στηρίζει επίσημα το έργο της διασύνδεσης, τηρεί στο ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο την πάγια, ίσων αποστάσεων στάση του «βρείτε τα».
Με τα δεδομένα αυτά, η Αθήνα ετοιμάζεται να μεταφέρει την πίεση στη διεθνή σκηνή. Η πολιτική ηγεσία στρέφεται στον ΟΗΕ, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να συναντά τον Αντόνιο Γκουτέρες ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Τη σκυτάλη των κρίσιμων επαφών θα πάρει αμέσως μετά, στις 29 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των τουρκικών κινήσεων στην περιοχή.