«ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ‘ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ’ »

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στις 13 Μαϊου 1982, μια γυναίκα σύμβολο για την Ελλάδα, γνωστή σε όλους με το όνομα ‘Κυρά της Ρώ’ έφυγε απο τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών. Δέσποινα Αχλαδιώτη ήταν το πραγματικό της όνομα και γεννήθηκε το 1890. Είχε αντιστασιακή δράση κατα την περίοδο της κατοχής, και έγινε γνωστή σαν ‘Κυρά της Ρώ’ γιατί, ως το θάνατό της, ύψωνε την Ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου.
Βραβεύτηκε απο την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα και άλλους φορείς. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της. Μετά το θάνατό της, η σορός της μεταφέρθηκε στη Ρω και ετάφη κάτω απο τον ιστό οπου ύψωνε τη σημαία, μετά απο επιθυμία της.
 
Ο Βουλευτής Β Πειραιά Δημήτριος Κ. Καμμένος δήλωσε:
 
«Η Κυρά της Ρώ ήταν μια απλή αλλά ηρωική γυναίκα, σημείο αναφοράς γενναιότητας και πατριωτισμού. Πολλές φορές απειλήθηκε να λυγίσει, δε λύγισε όμως ποτέ, ως αυθεντική Ελληνίδα. Ολόκληρη τη ζωή της φύλαξε σκοπιά στη λευτεριά του Αιγαίου μας. Πιστή σε ένα καθήκον που σήκωσε μονάχη στις πλάτες της για χρόνια, η Δέσποινα Αχλαδιώτη σήκωνε κάθε μέρα την ελληνική σημαία, με μόνη της επιθυμία να ταφεί μαζί με τη σημαία εκείνη. Το όνομα της έγινε σύμβολο που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη μνήμη της ζωντανή και να μιλάμε στα παιδιά μας για σύγχρονες Ελληνίδες-πατριώτισσες που, όπως η Κυρά της Ρώ, μάχονται δίχως αντάλλαγμα, με μόνο γνώμονα το καθήκον και τη βαθιά αγάπη που τρέφουν για την Ελλάδα».
​​​​​​​
​​​​​​​​Δημήτριος Κ. Καμμένος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ