Ο ΠτΔ με τους φοιτητές και καθηγητές του GLOBAL LAW & GOVERNANCE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ
ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GLOBAL LAW & GOVERNANCE (GLG) SUMMER SCHOOL
ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (EPLO)
Αθήνα, 27 Ιουλίου 2016
Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας τους διδάσκοντες και διδασκόμενους αυτού του προγράμματος, Global Law & Governance –GLG –
Summer School του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου-EPLO. Πρέπει να τονίσω ότι το πρόγραμμα αυτό είναι, κυριολεκτικώς, πρωτοποριακό. Εσείς που το ζείτε γνωρίζετε, ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο γίνεται κάθε Ιούλιο, το οποίο μπορεί να διαρκεί μία εβδομάδα και μόνο, πλην όμως η πρωτοτυπία του –ίσως δε σε παγκόσμια κλίμακα- έγκειται στο ότι επιτρέπει μία διεπιστημονική -κατά την εκτίμησή μου ολιστική- προσέγγιση του Δικαίου, της Δημόσιας Πολιτικής και της Οικονομίας. Και λέω ολιστική διότι επιτρέπει από την μια πλευρά να δούμε πως η υποδομή, που είναι η Οικονομία και η Δημόσια Πολιτική, διαμορφώνουν το Δίκαιο. Και από την άλλη πλευρά, πως το ίδιο το Δίκαιο έρχεται να επιδράσει, μέσω της εφαρμογής του, στην Δημοσία Πολιτική και στην Οικονομία. Και είναι σαφές ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα, με παγκόσμιες διαστάσεις -γιατί δεν αφορά μόνο την Ευρώπη- δείχνει πως είναι δυνατό μέσω του EPLO να οδηγηθούμε –σταδιακά βεβαίως και με πολλές δυσκολίες- στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και στην Παγκόσμια ολοκλήρωση.
Γι΄ αυτό το λόγο θέλω να σας πω -και το οφείλω ως δημόσια δήλωση- πως στην Ελλάδα είμαστε περήφανοι γιατί φιλοξενούμε την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. Και το λέω αυτό γιατί σκεφτόμαστε ως Χώρα που είναι ευρωπαϊκή και μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, συμπράττει προς την κατεύθυνση της Παγκόσμιας Ολοκλήρωσης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης κυρίως. Αν δούμε την Παγκόσμια Ολοκλήρωση, που ξεκινάει μέσα από τέτοιες προσπάθειες, αυτή η ολοκλήρωση μέσα από την προσέγγιση των δικαιικών συστημάτων, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών μας.
Αλλά για εμάς, την Ευρώπη , ο EPLO έχει και μια πολύ μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας του ότι: Ως προς τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος του EPLO είναι να οδηγήσει την περαιτέρω προσέγγιση ως την τελική Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Και μέσω αυτής της δράσης των θεσμικών διαύλων, να μπορέσουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό το οποίο εμποδίζει την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Και αυτό είναι το δημοκρατικό κενό, το οποίο εμφανίζει σήμερα η Ευρώπη, και που τώρα είναι περισσότερο εμφανές από άλλες εποχές. Αλλά και για τις χώρες της ευρωπαϊκής Ηπείρου που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος του EPLO, η δράση του EPLO, είναι ευεργετική διότι βοηθάει στην προσέγγισή τους. Και η προσέγγιση αυτών των χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Ας δούμε το παράδειγμα της Ρωσίας. Πέραν τούτου όμως, προετοιμάζει σιγά-σιγά το έδαφος ώστε οι χώρες αυτές που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης –εφόσον το θέλουν και εφόσον πληρούν σιγά-σιγά τις προϋποθέσεις του θεσμικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να γίνουν μέλη της.
Γι΄ αυτό σας είπα πριν, ότι θα κάνουμε ότι χρειάζεται, ώστε η δράση του EPLO, με αυτήν την πανευρωπαϊκή και πέραν των συνόρων της Ευρώπης ακτινοβολία, να μπορέσει να αποδώσει εκείνα για τα οποία δημιουργήθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου.
Και πάλι καλώς ήλθατε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΑΝΟΣ (Διευθυντής GLG Summer School – Καθηγητής University College London): Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πάτα πολύ για την εξαιρετική τιμή που μας κάνετε να μας δεχθείτε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο και για την αναγνώριση που προσφέρετε στο πρόγραμμά μας, το οποίο προσπαθεί να συνδυάσει την Νομική Επιστήμη με την Οικονομική Επιστήμη και επίσης Κοινωνιολογία του Δικαίου και των Οικονομικών.
Κύριε Πρόεδρε, πράγματι το πρόγραμμά μας συνδυάζει μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι διεπιστημονικό, συνδυάζει πολλές διαφορετικές τυπολογίες, που άπτονται των νομικών συστημάτων και των παραγώγων που γεννούν οι κοινωνικές επιστήμες. Είναι πράγματι μοναδικό ως εκ του γεγονότος ότι απορρέει από μία πρωτοβουλία Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Διασποράς και αξιόλογων και αναγνωρισμένων διεθνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι διδάσκοντες των οποίων έρχονται εδώ, προκειμένου να μεταφέρουν την εμπειρογνωμοσύνη και την τεχνογνωσία τους.
Πράγματι, βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να διευκολύνουμε την επαφή και την επικοινωνία, αλλά και την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης ξένων αλλά και Ελλήνων ακαδημαϊκών, όπως και διεθνών αλλά και Ελλήνων φοιτητών. Και πράγματι είμαστε πολύ τυχεροί διότι τυγχάνουμε της στήριξης ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού -του EPLO- ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δημοσίου Δικαίου και του κυρίου Φλογαϊτη, που προεδρεύει αυτού. Πράγματι, ο Οργανισμός αυτός είναι μοναδικός γιατί βρίσκεται εδώ, προκειμένου να ενισχύσει τον συνδυασμό γνώσεων των νομικών συστημάτων.
Με δύο συναδέλφους, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αυτό προ τετραετίας, και μέχρι στιγμής έχει στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς οι συμμετέχοντες προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν, άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και κρατών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αντιστοίχως συμμετέχουν στο διδακτικό προσωπικό συνάδελφοι από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Εξωτερικού αλλά και της Ημεδαπής.
Αυτή την χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματός μας, διερευνούμε την σύμπτυξη ή τον συνδυασμό, τον συγκερασμό αν θέλετε, κανονιστικών πλαισίων, που αφορούν την Οικονομία, δεδομένης της ανάπτυξης και της Τεχνολογίας και δη συγκεκριμένα των κρυπτονομισμάτων.
Είμαστε ιδιαιτέρως τυχεροί, διότι μαζί μας έχουμε διεθνούς φήμης και αναγνώρισης ειδικούς, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αλλοδαπής, όπως το YALE, το Ιimperial College του Λονδίνου, το London Business School, το University College of London, προκειμένου να συζητήσουμε τις προκλήσεις, οι οποίες απορρέουν από αυτές τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και αφορούν την Οικονομία.
Είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς, που έτυχε ευρύτερης αποδοχής και αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας αυτή και το Ελληνικό Κοινό και σήμερα είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, ένα συνέδριο για αυτό το ζήτημα.
Θα ήθελά και πάλι να σας ευχαρισυήσω για την τιμή που μας κάνατε και την δυνατότητα που μας προσφέρετε να συναντηθούμε μαζί σας σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ