Γιατί παχαίνουμε κατά τη νηστεία και τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

nisteia
H μακρά περίοδος νηστείας πλησιάζει προς το τέλος της και πλέον λίγες ημέρες χωρίζουν τους νηστεύοντες και μη από το τραπέζι με τη μαγειρίτσα, τα κόκκινα αυγά και όλα τα καλούδια του Πάσχα. Γιατί παχαίνουμε κατά τη νηστεία; Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας τη Μεγάλη Εβδομάδα; Τι πρέπει να φάμε και τι να αποφύγουμε μετά τη νηστεία ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα; Πώς μπορούμε να επανέλθουμε στο φυσιολογικό μας βάρος ή να χάσουμε το βάρος που πήραμε κατά τη νηστεία;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι με ειδικότητα στις διατροφικές διαταραχές, Κική Γούτα και Παναγιώτα Καρακασίδου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: “στη διατροφή μας όλα επιτρέπονται, αν είναι μέσα σε λογικά πλαίσια και όλα απαγορεύονται, όταν ξεφύγουν από τα πλαίσια της λογικής”.
Γιατί παχαίνουμε κατά τη νηστεία;
“Η νηστεία είναι μια περίοδος κατά την οποία συνήθως γίνεται κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αμυλούχων τροφών (π.χ. πατάτες, μακαρόνια, ρύζι και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα), που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους. Παρατηρείται, επίσης, έλλειψη ποικιλίας και ισορροπίας στη διατροφή των νηστευόμενων μιας και εγκλωβίζονται σε συγκεκριμένες τροφές. Έτσι οδηγούμαστε σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που βρίσκονται σε ζωικές τροφές, όπως η βιταμίνη D (κρόκος αυγών, λιπαρά ψάρια, κρέας) , η ριβοφλαβίνη (υπάρχει κυρίως σε ζωικά προϊόντα) καθώς επίσης και ο σίδηρος, το ασβέστιο, το ιώδιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Πρέπει να επισημανθεί ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή το διαιτολόγιο των ευπαθών κατηγοριών, όπως υπερήλικες, εγκυμονούσες ή θηλάζουσες, παιδιών, εφήβων, αθλητών και ασθενών. Η μειωμένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, κακή ανάπτυξη και εξασθένηση του ανοσοποιητικού” επισημαίνει η κ. Γούτα.
Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή της Μεγάλης Εβδομάδας;
Φτάνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και αυξάνεται ο αριθμός αυτών που νηστεύουν, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιώτα Καρακασίδου συμβουλεύει:
*Συνδυάστε πρωτεϊνούχες τροφές για την κάλυψη των απαραίτητων αμινοξέων. Υπάρχουν διατροφικές ανησυχίες σχετικά με τις φυτικές τροφές, που είναι χαμηλότερες σε ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης, σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα. Οι νηστεύοντες μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τους μέσω συνδυασμών των διαφόρων πηγών φυτικών πρωτεϊνών. Συνδυάστε: ή όσπρια με δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι, φαγόπυρο, κινόα, κ.λπ.) ή όσπρια με ξηρούς καρπούς, σουσάμι, ταχίνι ολικής και σπόρους (ηλιόσπορους, λιναρόσπορο, κ.λπ.).
*Καταναλώστε τροφές με τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα. Η διατροφή όσων νηστεύουν περιέχει πολλά ω6 λιπαρά οξέα σε βάρος των ω3 λιπαρών οξέων, γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ω3, όπως π.χ. λιναρόσπορο, καρύδια, αβοκάντο, σουσάμι, ταχίνι ολικής κ.λπ.
*Εξασφαλίστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάθε μέρα. Σε όσους νηστεύουν, συχνά παρατηρείται έλλειψη στη βιταμίνη B12 -διότι αυτή υπάρχει κυρίως σε ζωικές τροφές- που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η παρουσία της με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Καλές φυτικές πηγές Β12 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το γάλα σόγιας κ.ά.
*Δώστε σημασία στις πηγές διατροφικού σιδήρου για την αποφυγή αναιμίας. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια, ο αρακάς, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου (που δεν προέρχεται δηλαδή από ζωικές τροφές). Ο συνδυασμός αυτών των τροφών με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 και C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαρκή κάλυψη του οργανισμού.
*Προσθέστε βιταμίνη C στη διατροφή σας για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Ο συνδυασμός των τροφών, που αναφέραμε ως πηγές σιδήρου με μία πηγή βιταμίνης C, όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, επιτυγχάνει πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.
*Να θυμάστε τη σημασία του ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και, επιπλέον, έχει σημαντική δράση για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και για το νευρικό σύστημα. Πηγές ψευδαργύρου είναι: τα καρύδια, τα κάσιους, τα φασόλια, τα κουκιά,η φάβα, το φύτρο σιταριού,το κάρδαμο κ.λπ.
*Καταναλώστε τροφές με ασβέστιο για την αποφυγή οστεοπόρωσης. Τροφές με ασβέστιο δεν υπάρχουν μόνο στα γαλακτοκομικά, αλλά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, αμύγδαλα, καρότα, τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά πρωινού.
Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μετά τη νηστεία;
Η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και η ξαφνικά μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού μετά τη νηστεία μπορεί να οδηγήσουν στο νοσοκομείο, επισημαίνει, από την πλευρά της, η διαιτολόγος- διατροφολόγος Κική Γούτα.
“Οι πρωτεΐνες είναι τα κύρια συστατικά του κρέατος. Κατά τη διάσπασή τους δημιουργούνται αμινοξέα, τα οποία, με τη σειρά τους, διασπώνται σε άλλα στοιχεία, ένα από αυτά είναι η αμμωνία. Κατά τη διάσπασή τους απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα με τη μορφή της ουρίας. Για να απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες. Η απότομη και υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφίμων οδηγεί το σώμα μας σε αδυναμία διαχείρισης του πλεονάσματος της αμμωνίας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσεια αμμωνίας στο αίμα και όχι να αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών, η δυσπεψία και η τοξικότητα” εξηγεί η κ. Γούτα.
“Η γρήγορη κατανάλωση της τροφής οδηγεί σε γρήγορη και όχι σωστή μάσηση της τροφής. Η αδυναμία προσεκτικού μασήματος μπορεί να βλάψει την πέψη και να περιορίσει την αποδοτικότητα των άλλων στοιχείων της πεπτικής διαδικασίας. Η πέψη ξεκινάει από το στόμα. Η καλά μασημένη τροφή θα διευκολύνει τη χώνεψη και την αποφυγή δημιουργίας αερίων στα έντερα καθώς και το φούσκωμα στο στομάχι. Η πόση μεγάλης ποσότητας υγρών με το γεύμα οδηγεί σε διάλυση των εκκριμάτων (οξύ, πεπτικά ένζυμα και τη χολή), που είναι υπεύθυνα για την πεπτική διαδικασία. Έτσι μειώνεται η αποδοτικότητα και δυσκολεύει την πεπτική διαδικασία” προσθέτει η κ. Γούτα, αναφερόμενη στις άλλες αιτίες κακής πέψης.
Πώς θα επανέλθουμε στο φυσιολογικό μας βάρος ή πως θα χάσουμε το βάρος που πήραμε κατά τη νηστεία;
Οι συμβουλές που δίνουν οι διατροφολόγοι για να επανέλθουμε στο φυσιολογικό μας βάρος ή για να χάσουμε τα κιλά που πήραμε κατά τη νηστεία είναι:
*Τα πολλά και μικρά γεύματα, ξεκινώντας πάντα από το πρωινό, είναι σημαντικά. Είναι σημαντικό να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια από τις πρώτες ώρες της ημέρας μας. Αυτό θα μας οδηγήσει με μια μέρα με αυξημένη διάθεση, δημιουργικότητα και διαύγεια. Τα ενδιάμεσα γεύματα όσο και αν μας απασχολούν και συνήθως τα ξεχνούμε θα πρέπει να γίνονται. Το σώμα μας δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο να μας ζητήσει τροφή, θα πρέπει να του τη δώσουμε πριν εξαντληθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ένα φρούτο, ένας χυμός θα μπορέσει να μας καλύψει.
*Μην παραλείπετε γεύματα με τη δικαιολογία ότι “θα δειπνήσω το βράδυ ή θα φάω αρκετά το μεσημέρι”. Απλά αλλάξτε θέση στα γεύματά σας βάζοντας το βραδινό σας στην θέση του μεσημεριανού.
*Στο πιάτο πρέπει να υπάρχει πάντα σαλάτα. Τα λαχανικά, ωμά ή βραστά, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά χωρίς λίπος και μας χορταίνουν, επίσης λόγω των άπεπτων φυτικών ινών που περιέχουν βοηθούν στη μη αφομοίωση μέρους του λίπους του γεύματος που καταναλώνουμε.
*Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Δεχτείτε να είστε ο οδηγός, έτσι δεν θα καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
*Κινηθείτε, είναι ευκαιρία να περπατήσετε και να χορέψετε.
*Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής. Έτσι θα ξέρετε τι καταναλώσατε, πότε, γιατί και σε τι ποσότητα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τα λάθη της διατροφής σας και να τα διορθώσετε εγκαίρως. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να φάτε τις ημέρες αμέσως μετά τα γιορταστικά τραπέζια σαν κύριο γεύμα μια σούπα, όπως χορτόσουπα ή ντοματόσουπα ή μανιταρόσουπα. Οι σούπες αυτές, λόγω των συστατικών τους, βοηθούν τον οργανισμό μας να ενυδατωθεί (έχει αφυδατωθεί λόγω της κατάχρησης της ζάχαρης και του αλκοόλ) και να αποβάλλει τις τοξίνες που έχει επιφορτιστεί εξαιτίας των καταχρήσεων.
ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ανησυχία προκαλούν τα πρώτα στοιχεία για την δραστηριότητα της γρίπης τον φετινό χειμώνα

Αναμένεται να έχει πιο υψηλή μεταδοτικότητα ενώ η νόσηση να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και με πιο βαριά συμπτώματα Στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΑΠΕ,...

Νικόλας Φαραντουρης για την παγκόσμια μέρα διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Ας θυμηθούμε ότι η υγεία και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων με διαβήτη πρέπει να προστατεύονται με συνέπεια Στην Ελλάδα του 2025 η...

Νέα φαρμακευτική «συσκευή» εξαφάνισε τον καρκίνο μέσα σε τρεις μήνες και παίρνει έγκριση – εξπρές στις ΗΠΑ

Μια  μικροσκοπική συσκευή χημειοθεραπείας βραδείας αποδέσμευσης που ονομάζεται TAR-200 Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης που δεν ανταποκρινόταν στις τυπικές θεραπείες εξαφανίστηκε στους περισσότερους ασθενείς μετά...

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης σχολιάζει καυστικά την τροπολογία για το ΕΣΥ: Είναι φωτογραφική, έχει χαθεί η ντροπή

Με ανάρτησή του ο δημοσιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης Σχολιάζει καυστικά την πρόσφατη τροπολογία στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντάς την ως «φωτογραφική» και επισημαίνοντας ότι...

OZEMPIC: Η χρήση του στην χώρα παραγωγής, τη Δανία, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ για το αδυνάτισμα

Υπενθύμιση για το OZEMPIC: Ενώ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Novo Nordisk,του δανέζικου κολοσσού, η χρήση του στην χώρα παραγωγής, τη Δανία,ΔΕΝ...

Μηδέν ζάχαρη ισον 38% περισσότερος διαβήτης

ΜΗΔΕΝ ΖΑΧΑΡΗ = 38% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ... Ένα κουτάκι Cola Zero την ημέρα ή άλλα ποτά «διαίτης» χωρίς ζάχαρη επιφέρουν 38% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη...

Πατέρας αποφάσισε να χαρίσει το νεφρό του στον 31χρονο γιο του, για να του σώσει την ζωή

Το μόνο σίγουρο είναι πως η γονεϊκή αγάπη δεν έχει όριαΗ νεφρεκτομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με τεχνική ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής...

Χορήγησαν λάθος αντιβιοτικό σε 22χρονη με αποτελεσμα να παθει αλλιεργικο σοκ

Ένα τραγικό λάθος στο Νοσοκομείο «Αττικόν» σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ σε χορήγηση φαρμάκου με αποτέλεσμα μια 22χρονη να υποστεί αλλεργικό σοκ Η λανθασμένη χορήγηση...

Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε μαθητή δημοτικού στην Πάτρα

Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε σε μαθητή της τρίτης τάξης δημοτικού σχολείου της Πάτρας, προκαλώντας την άμεση ενεργοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις αρμόδιες αρχές Σύμφωνα...

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την κήλη στον αυχένα

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί με έντονο πόνο στον αυχένα. Το κεφάλι μοιάζει βαρύ, κάθε κίνηση προκαλεί...

18ο Συνέδριο Πρόληψης & Υγείας «Health for all»

18ο Συνέδριο Πρόληψης & Υγείας «Health for all» ανοιχτό για όλους του ασθενείς!Πέρασαν 18 χρόνια από τότε που η Πεταλούδα οργάνωσε για πρώτη φορά...

Νόσος Alzheimer: Μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, στερώντας τους σταδιακά τη μνήμη και την αυτονομία τους

Η 21 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα για την νόσο Alzheimer που έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πάσχοντες και φροντιστές...

Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά

Ο προαθλητικός έλεγχος στα παιδιά είναι απαραίτητος και έχει καταστεί προαπαιτούμενος τα τελευταία χρόνια για την εγγραφή των παιδιών σε δραστηριότητες. Ο Παιδίατρος, που...

Άνοια: Η ασθένεια μπορεί να εξαπλώνεται μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου

Η παρατεταμένη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 – τα οποία είναι τόσο μικρά που μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του...

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επισημαίνει ότι ευθύνονται για περίπου το 32%...

Αυτισμός: Η διαταραχή αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή ακόμη και από 14 μηνών

Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί από πολύ νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, συχνά ακόμη και πριν κλείσει τα δύο...

Σαλος με την αποκάλυψη του Φαραντουρη για σκουλίκια στη διατροφή μας – Η Κομισιόν παραδέχεται ενδεχόμενες παρενέργειες από πρωτεϊνες εντόμων

«Δεν υπάρχουν πλήρη και σαφή στοιχεία» για τις επιπτώσεις την κατανάλωσης πρωτεϊνών από έντομα και προνύμφες, παραδέχθηκε η Κομισιόν σε ερώτηση που κατέθεσε για...

Ενημερωθείτε πως ο πρωινός καφές μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα μιας αντιβίωσης

Συστατικά της καθημερινής μας διατροφής, συμπεριλαμβανομένης του καφέ, μπορούν να επηρεάσουν την αντοχή των βακτηρίων στα φάρμακα. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά μια νέα μελέτη από...

Ανησυχία από την εξάπλωση που καταγράφει ο επικίνδυνος μύκητας Candidozyma auris στα νοσοκομεία της Ευρώπης

Η εξάπλωση που καταγράφει ο επικίνδυνος μύκητας Candidozyma auris στα νοσοκομεία της Ευρώπης, αλλά και τα πρώτα δεδομένα από την Ελλάδα, έχουν σημάνει συναγερμό...

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η νόσος της παχυσαρκίας ανά τον κόσμο

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ):Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ