Τα δώρα του τρύγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

moustos stafides
Το σταφύλι, ο μούστος, το πετιμέζι και η σταφίδα χαρίζουν την πλούσια γεύση και το μεθυστικό άρωμά τους σε πλήθος αλμυρών και γλυκών συνταγών… Αυτή η εποχή επιμένει να μας σαγηνεύει με τα φρούτα και τα λαχανικά της. Μάλιστα, οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές ξεχειλίζουν από σταφύλια, με το πρώτο σκίρτημα του φθινοπώρου, αφού οι καρποί των αμπελιών βρίσκονται τον Σεπτέμβριο στην πιο ώριμη και γευστική στιγμή τους.

Οι ειδικοί, θα φτιάξουν μαζί τους εκλεκτά κρασιά ή άλλα αποστάγματα και ξίδι, το πιο ιδιαίτερο από τα παιδιά του σταφυλιού, ενώ άλλοι θα πάρουν πετιμέζι, μούστο και σταφίδες και θα νοστιμίσουν πλήθος αλμυρών και γλυκών συνταγών.
Λίγη… μυθολογία
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας βοσκός του βασιλιά της Αιτωλίας, Οινέα, ανακάλυψε ένα φυτό γεμάτο στρογγυλούς, ζουμερούς καρπούς σε τσαμπιά και το πήγε στο βασιλιά του. Ο Οινέας έστυψε τους καρπούς, δοκίμασε το χυμό τους και ενθουσιάστηκε. Εμφανίστηκε λοιπόν τότε ο θεός Διόνυσος και ονόμασε αυτόν το χυμό «οίνο» και τους περίεργους αυτούς καρπούς «σταφύλια».
Υπάρχουν λοιπόν, αμέτρητες αναφορές σε πολλά κείμενα αρχαίων για το κρασί και το μούστο και, μάλιστα, πολλές από αυτές είναι σε συνταγές. Στα βιβλία του Αθήναιου υπάρχουν αναφορές για το πετιμέζι, την κρητική γλυκίνα (ένα είδος ψωμιού με μούστο και ελαιόλαδο), ενώ και ο Απίκιος είχε γράψει για μια σάλτσα με βάση το βρασμένο χυμό σταφυλιού και τις σταφίδες και μια άλλη με χοιρινό κρέας μαγειρεμένο σε μούστο με δαμάσκηνα. Στο Βυζάντιο επίσης ήταν πολύ δημοφιλής η οινούντα ή μουστόπιτα, ένα γλύκισμα «αποτελούμενον εξ αλεύρου μετά γλεύκους βρασθέντος», τουτέστιν η γνωστή μουσταλευριά.
stafylia1
Σήμερα υπάρχουν πολλές συνταγές με μούστο και πετιμέζι, άλλες καθαρά ελληνικές και άλλες που ήρθαν με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Χαρακτηριστικές μικρασιατικές συνταγές είναι τα ρετσέλια, για την παρασκευή των οποίων έβραζαν κυδώνια, πορτοκάλια, μήλα, σύκα ακόμα και ντομάτες ή γλυκιά κολοκύθα σε μούστο, οι παχιές κρέμες με βουβαλίσιο γάλα και πετιμέζι και ο μυρωδάτος κόκκινος καβουρδισμένος χαλβάς.
Στη βόρεια Ελλάδα φτιάχνουν πολύ σουτζούκια -που ενίοτε θα τα συναντήσετε και ως κιοφτέρια ή μουστοσάλαμα- για την παρασκευή των οποίων κολιεδάκια ξηρών καρπών βουτάνε σε μούστο και αποξηραίνονται στον ήλιο. Υπάρχουν επίσης πολλές παραλλαγές από μουσταλευριά, μουστόπιτα και μουστοκούλουρα, ενώ ένα διάσημο γλυκό της Νάουσας είναι και το περίφημο «κόρες στο μέλι», δηλαδή κολοκύθα βρασμένη στο πετιμέζι και σερβιρισμένη με καλαμποκόψωμο.
Διαδικασία παρασκευής του μούστου
1. Οι ρόγες του σταφυλιού περιέχουν φυσικά σάκχαρα, τα οποία θα μετατραπούν με αλκοολική ζύμωση σε οινόπνευμα, οργανικά οξέα και νερό. Η περιεκτικότητα του σταφυλιού σε σάκχαρα και οξέα εξαρτάται από την ποικιλία, το έδαφος, τις κλιματικές συνθήκες, αλλά και από τη χρονική στιγμή του τρύγου, γιατί όσο πιο πολύ αφήνεται να ωριμάσει ένα σταφύλι, τόσο αυξάνονται τα σάκχαρά του.
2. Μετά τον τρύγο τα σταφύλια μεταφέρονται στο πατητήρι για να πάρουμε το γλεύκος, το μούστο δηλαδή από τις ρόγες. Παλιά αυτό γινόταν σε μεγάλες δεξαμενές με τα πόδια (στο πατητήρι), αλλά πλέον γίνεται με χειροκίνητα ή ηλεκτρικά μηχανήματα.
3. Για το λευκό κρασί ο χυμός του σταφυλιού πρέπει άμεσα να διαχωριστεί από τα στερεά υπόλοιπα, ενώ για το κόκκινο χρησιμοποιείται ο μούστος μαζί με το σταφυλοπολτό.
4. Στη συνέχεια τα σάκχαρα (γλυκόζη-φρουκτόζη) του μούστου κάνουν μια αλκοολική ζύμωση και παράγουν το οινόπνευμα που περιέχει το κρασί. Στην αντίδραση αυτή παίρνουν μέρος ειδικά ένζυμα τα οποία, μόλις έρθουν σε επαφή με τα σάκχαρα, ενεργοποιούνται και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και θερμότητα, κάνοντας το μούστο τις μέρες της ζύμωσης κυριολεκτικά να κοχλάζει.
Μούστο, λοιπόν, μπορείτε να προμηθευτείτε από οινοποιεία συγκεκριμένους μήνες του χρόνου, ανάλογα με την εποχή που γίνεται η οινοποίηση στην περιοχή.
Μούστος… από σπίτι
Σημειώστε ότι για κάθε λίτρο φρέσκου μούστο θα χρειαστείτε 1 γεμάτη κουταλιά στάχτης ή ασπροχώματος. Βάζετε, λοιπόν, τη στάχτη ή το ασπρόχωμα μέσα σε ένα κομμάτι καθαρής γάζας και τη δένετε σφιχτά σαν πουγκάκι. Τη ρίχνετε μαζί με το μούστο μέσα σε μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά. Καθώς ο μούστος βράζει, θα ανεβαίνουν στην επιφάνειά του αφροί μαζί με μικροσωματίδια, τα οποία αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα κάθε φορά που δημιουργούνται. Αυτό θα γίνεται για αρκετή ώρα (πρέπει να πάρει τουλάχιστον 6-7 βράσεις ο μούστος) και κάποια στιγμή θα σταματήσει να αφρίζει και να μαζεύονται ξένα σώματα στην επιφάνειά του.
Στη φάση αυτή αφαιρείτε το σακουλάκι με τη στάχτη και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε τον μούστο να ηρεμήσει και να κατασταλάξει για 2 ώρες. Τον μεταγγίζετε με προσοχή σε άλλο σκεύος πετώντας τα κατακάθια που έχουν μείνει στον πάτο της κατσαρόλας. Τώρα ο μούστος σας είναι έτοιμος για χρήση. Αν δεν τον χρησιμοποιήσετε αμέσως μπορείτε να τον αποθηκεύσετε στο ψυγείο για μερικές ημέρες ή στην κατάψυξη για μήνες.
Γλυκό μου πετιμέζι
Πρόκειται στην ουσία για ένα αρωματικό σιρόπι καραμελένιου χρώματος, το οποίο προκύπτει ύστερα από πολύωρο βράσιμο του μούστου, μέχρι αυτός να χάσει τα 3/4 του όγκου του. Αυτό σημαίνει, ότι για να πάρουμε 1 λίτρο πετιμέζι, θα χρειαστεί να σιγοβράσουμε 4 λίτρα μούστου, τον οποίο είτε αγοράζουμε έτοιμο “κομμένο” ή καθαρισμένο από πρατήρια οίνου, κάβες, παντοπωλεία και λαϊκές αγορές, είτε τον καθαρίζουμε μόνοι μας. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται ευρύτατα όχι μόνο ως γλυκαντική ουσία αλλά και ως μυρωδικό. Ειδικά σε εποχές που η λευκή ζάχαρη ήταν είδος πολυτέλειας στις κουζίνες των νοικοκυριών χρησιμοποιούσαν μόνο μέλι και πετιμέζι. Εκτός λοιπόν από τα γλυκά το πετιμέζι δίνει μια εξαιρετική γλυκιά και συνάμα πικάντικη γεύση στα κρέατα, ενώ δένει και καραμελώνει τις σάλτσες στις οποίες συμμετέχει. Ταιριάζει πολύ με το χοιρινό, το αρνί, το κυνήγι και τα πουλερικά, ενώ στα νησιά του Ιονίου συναντάμε και το σαβόρο, μια σάλτσα με πετιμέζι που συνοδεύει τηγανητά ψάρια.
Για σπιτικό πετιμέζι
Για 2 λίτρα πετιμέζι θα χρειαστείτε περίπου 6 λίτρα μούστο. Τον βάζετε στη φωτιά σε κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο και, ενώ βράζει, ρίχνετε μέσα καλά τυλιγμένα σε καθαρό λευκό πανί 2-3 κουταλιές της σούπας ενός από τα παρακάτω υλικά, τα οποία κόβουν και καθαρίζουν το μούστο: καθαρή στάχτη, μαρμαρόσκονη ή ψωμί. Το πετιμέζι, εφόσον είναι καλά βρασμένο και έχει εξατμιστεί σωστά το νερό του, μπορεί να διατηρηθεί σε δροσερό μέρος για πολύ καιρό.
stafides
Κορινθιακή σταφίδα
Ο «μαύρος χρυσός» με τον πεντανόστιμο μικρό καρπό, χωρίς κουκούτσι, και με πλούσια οφέλη για τον οργανισμό μας. Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας εντοπίζεται στη Πελοπόννησο (Αχαΐα, Κορινθία, Μεσσηνία, Ηλεία), καθώς και στη Ζάκυνθο. Οι κύριες κατηγορίες της -ανάλογα με την ποιότητα- είναι, κατά σειρά προτεραιότητας- η Vostizza, η Gulf και η Provincial.
Η ποιότητα Βοστίτσα -προϊόν ΠΟΠ- θεωρείται ως η ανώτερη ποιότητα και ξεχωρίζει για τη μοναδική γεύση και το πλούσιο άρωμά της. Η σταφίδα ωριμάζει από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Μετά τον τρύγο απλώνεται σε αλώνια. Ξηραίνεται στον ήλιο ή σε σκιά και από τις δύο πλευρές, μαζεύεται και πηγαίνει για επεξεργασία. Κατόπιν, πωλείται σε σταφιδέμπορους και σε ενώσεις συνεταιρισμών για περαιτέρω επεξεργασία, συσκευασία και διάθεση στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Τρώγεται σκέτη σαν σνακ, παρέα με αλκοολούχα ποτά και χαρίζει τη γλύκα της σε φαγητά και γλυκά. Δηλαδή μπαίνει πολύ συχνά σε γεμίσεις πουλερικών, συνοδεύει κρέατα ή και λαδερά όπως τα αγαπημένα για πολλούς γεμιστά, αλλά και σε κέικ ή ψωμιά, όπως το γνωστό σε όλους σταφιδόψωμο.
Νόστιμα tips
* Αν και το τέλειο συνοδευτικό για το μούστο είναι η κανέλα και το τριμμένο καρύδι, σε πολλά μέρη της Ελλάδας αρωματίζουν τα γλυκά που περιέχουν μούστο με μοσχοκάρυδο, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή ακόμη και δεντρολίβανο.
* Όταν στύβουμε σταφύλια για να κάνουμε μικρή ποσότητα μούστου στο σπίτι, καλό είναι να το κάνουμε με το χέρι και όχι στο μπλέντερ.
* Ο μούστος διατηρείται για 4-5 μέρες στο ψυγείο και πολύ περισσότερο στον καταψύκτη.
* Ανακατέψτε το πετιμέζι με σκόρδο, ξύσμα πορτοκαλιού και πιπέρι για να δημιουργήσετε νόστιμες, γλυκόξινες μαρινάδες για το κρέας. Εάν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε πετιμέζι στο σπίτι, μπορείτε να το προμηθευτείτε από delicatessen, super markets ή και κάποια οινοποιεία.
olivemagazine ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Νέα φαρμακευτική «συσκευή» εξαφάνισε τον καρκίνο μέσα σε τρεις μήνες και παίρνει έγκριση – εξπρές στις ΗΠΑ

Μια  μικροσκοπική συσκευή χημειοθεραπείας βραδείας αποδέσμευσης που ονομάζεται TAR-200 Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης που δεν ανταποκρινόταν στις τυπικές θεραπείες εξαφανίστηκε στους περισσότερους ασθενείς μετά...

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης σχολιάζει καυστικά την τροπολογία για το ΕΣΥ: Είναι φωτογραφική, έχει χαθεί η ντροπή

Με ανάρτησή του ο δημοσιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης Σχολιάζει καυστικά την πρόσφατη τροπολογία στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντάς την ως «φωτογραφική» και επισημαίνοντας ότι...

OZEMPIC: Η χρήση του στην χώρα παραγωγής, τη Δανία, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ για το αδυνάτισμα

Υπενθύμιση για το OZEMPIC: Ενώ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Novo Nordisk,του δανέζικου κολοσσού, η χρήση του στην χώρα παραγωγής, τη Δανία,ΔΕΝ...

Μηδέν ζάχαρη ισον 38% περισσότερος διαβήτης

ΜΗΔΕΝ ΖΑΧΑΡΗ = 38% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ... Ένα κουτάκι Cola Zero την ημέρα ή άλλα ποτά «διαίτης» χωρίς ζάχαρη επιφέρουν 38% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη...

Πατέρας αποφάσισε να χαρίσει το νεφρό του στον 31χρονο γιο του, για να του σώσει την ζωή

Το μόνο σίγουρο είναι πως η γονεϊκή αγάπη δεν έχει όριαΗ νεφρεκτομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με τεχνική ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής...

Χορήγησαν λάθος αντιβιοτικό σε 22χρονη με αποτελεσμα να παθει αλλιεργικο σοκ

Ένα τραγικό λάθος στο Νοσοκομείο «Αττικόν» σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ σε χορήγηση φαρμάκου με αποτέλεσμα μια 22χρονη να υποστεί αλλεργικό σοκ Η λανθασμένη χορήγηση...

Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε μαθητή δημοτικού στην Πάτρα

Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε σε μαθητή της τρίτης τάξης δημοτικού σχολείου της Πάτρας, προκαλώντας την άμεση ενεργοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις αρμόδιες αρχές Σύμφωνα...

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την κήλη στον αυχένα

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί με έντονο πόνο στον αυχένα. Το κεφάλι μοιάζει βαρύ, κάθε κίνηση προκαλεί...

18ο Συνέδριο Πρόληψης & Υγείας «Health for all»

18ο Συνέδριο Πρόληψης & Υγείας «Health for all» ανοιχτό για όλους του ασθενείς!Πέρασαν 18 χρόνια από τότε που η Πεταλούδα οργάνωσε για πρώτη φορά...

Νόσος Alzheimer: Μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, στερώντας τους σταδιακά τη μνήμη και την αυτονομία τους

Η 21 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα για την νόσο Alzheimer που έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πάσχοντες και φροντιστές...

Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά

Ο προαθλητικός έλεγχος στα παιδιά είναι απαραίτητος και έχει καταστεί προαπαιτούμενος τα τελευταία χρόνια για την εγγραφή των παιδιών σε δραστηριότητες. Ο Παιδίατρος, που...

Άνοια: Η ασθένεια μπορεί να εξαπλώνεται μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου

Η παρατεταμένη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 – τα οποία είναι τόσο μικρά που μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του...

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επισημαίνει ότι ευθύνονται για περίπου το 32%...

Αυτισμός: Η διαταραχή αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή ακόμη και από 14 μηνών

Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί από πολύ νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, συχνά ακόμη και πριν κλείσει τα δύο...

Σαλος με την αποκάλυψη του Φαραντουρη για σκουλίκια στη διατροφή μας – Η Κομισιόν παραδέχεται ενδεχόμενες παρενέργειες από πρωτεϊνες εντόμων

«Δεν υπάρχουν πλήρη και σαφή στοιχεία» για τις επιπτώσεις την κατανάλωσης πρωτεϊνών από έντομα και προνύμφες, παραδέχθηκε η Κομισιόν σε ερώτηση που κατέθεσε για...

Ενημερωθείτε πως ο πρωινός καφές μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα μιας αντιβίωσης

Συστατικά της καθημερινής μας διατροφής, συμπεριλαμβανομένης του καφέ, μπορούν να επηρεάσουν την αντοχή των βακτηρίων στα φάρμακα. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά μια νέα μελέτη από...

Ανησυχία από την εξάπλωση που καταγράφει ο επικίνδυνος μύκητας Candidozyma auris στα νοσοκομεία της Ευρώπης

Η εξάπλωση που καταγράφει ο επικίνδυνος μύκητας Candidozyma auris στα νοσοκομεία της Ευρώπης, αλλά και τα πρώτα δεδομένα από την Ελλάδα, έχουν σημάνει συναγερμό...

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η νόσος της παχυσαρκίας ανά τον κόσμο

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ):Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο...

Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης: Με την ίδρυση της, δημιουργείται ένας πόλος αναζήτησης και κυρίως στήριξης

Η πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ και επισκέπτρια υγείας Αθανασία Παππά μιλά για την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης και για το πώς η επαφή με...

Τι δείχνει διεθνής έρευνα για την ευτυχία στον γάμο

Μια ανασκόπηση 18 μελετών που δημοσιεύτηκε στο «Phsycholοgy Today» υποστηρίζει ότι οι παντρεμένοι άνδρες και οι ανύπαντρες γυναίκες τείνουν να επιτυγχάνουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ