Η κρυφή ατζέντα του ΝΑΤΟ: Τι κρύβεται πίσω από τις ασκήσεις με αμερικανικά πυρηνικά στη Γερμανία;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

nukes us
Το ΝΑΤΟ διεξάγει μια αμερικανική άσκηση για την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων σε μια βάση στο Büchel της Γερμανίας και στη βελγική πόλη Kleine-Brogel. Η νομιμότητα τέτοιων ενεργειών και η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε μη πυρηνικές χώρες εγείρει διάφορα ερωτήματα.
Η αεροπορική βάση στο Büchel εξακολουθεί να φιλοξενεί έως και 20 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες και είναι η μόνη εγκατάσταση στη Γερμανία όπου αναπτύσσονται πυρηνικά όπλα. Επί του παρόντος, οι πιλότοι της Bundeswehr (γερμανική Ομοσπονδιακή Άμυνα) και το προσωπικό από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εφαρμόζουν διαδικασίες χειρισμού πυρηνικών όπλων.
«Η άσκηση αυτή αποκαλείται ‘Steadfast Noon’ εντός της συμμαχίας και διεξάγεται ετησίως σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο Otfried Nassauer, ερευνητής στο Κέντρο Πληροφόρησης για την Ασφάλεια του Βερολίνου (BITS), στο Sputnik.
Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων που εποπτεύονται από το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, εφαρμόζουν τους κανονισμούς ασφαλείας κατά την τοποθέτηση μιας πυρηνικής βόμβας σε αεροσκάφος και παρατηρούνται μέχρι να απογειωθεί το αεροπλάνο. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά πυρηνικά όπλα στις ασκήσεις.
Από τη δεκαετία του 1960, η πυρηνική συμμετοχή του ΝΑΤΟ προέβλεπε την πιθανή χρήση αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τέσσερα μη πυρηνικά ευρωπαϊκά έθνη σε περίπτωση πολέμου. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, η συμμετοχή στα πυρηνικά συμμορφώνεται με τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η οποία αμφισβητείται συχνά από τους επικριτές.
«Το επιχείρημά τους είναι ότι ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης εμφανίζεται μια νέα ομάδα χωρών μεταξύ των πυρηνικών και των μη πυρηνικών πλευρών της συνθήκης. Αυτή είναι μια ομάδα ψευδοπυρηνικών κρατών που δεν αναφέρονται στη συνθήκη», λέει ο Nassauer.
Οι γερμανικές δυνάμεις δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τρεχουσών ασκήσεων, το γερμανικό προσωπικό λαμβάνει εντολές όχι από το υπουργείο άμυνας της χώρας, αλλά από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.
«Αυτό δημιουργεί μια ενοχλητική κατάσταση: ο νόμος απαγορεύει τη χρήση πυρηνικών όπλων από γερμανικά στρατεύματα, αλλά δέχονται τέτοιες εντολές από το ΝΑΤΟ. Μπορεί να προσπαθήσουν να παραβούν τέτοιες εντολές με δική τους ευθύνη, διότι σύμφωνα με τους γερμανικούς νόμους ένας στρατιώτης δεν πρέπει να υπακούει παράνομη εντολή», ανέφερε ο αναλυτής.
Ο βετεράνος συνταγματάρχης της Bundeswehr, Ulrich Scholz, ο οποίος συμμετείχε στον προγραμματισμό των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, περιέγραψε τις ασκήσεις ως «αμφισβητήσιμη υπόθεση» και δήλωσε ότι είναι πιθανό να είναι ένα πολιτικό επιχείρημα κατά της Ρωσίας.
Ο Scholz εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας.
«Εάν εγκαταλείπουμε την πυρηνική ενέργεια λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, αλλά αποθηκεύουμε πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας και συμμετέχουμε σε αυτές τις ασκήσεις, έχω μια ερώτηση: υπάρχει κάποιος εκεί έξω που ανησυχεί για την ασφάλεια της Γερμανίας;»
Ο βετεράνος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι τα «γεωστρατηγικά συμφέροντα» της Ουάσιγκτον επικεντρώνονται και πάλι στη Ρωσία, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Πίσω ξανά στον Nassauer, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να κρατήσουν μαζί όλους τους συμμάχους τους. Για πρώτη φορά, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία συμμετείχαν στην άσκηση φέτος. Επιπλέον, η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
«Ενόψει των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όλα τα παραπάνω μοιάζουν με πολιτικό μήνυμα από το ΝΑΤΟ στη Μόσχα», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ