30/10/2020

Εισέβαλε στο τεμάχιο 8, έκλεψε τα τεχνικά δεδομένα: Τι άλλο αναμένουν οι εταίροι;

ΤΟ τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στο θαλασσοτεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ από το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για μια ακόμη έκνομη ενέργεια της κατοχικής Τουρκίας, η οποία βαθμηδόν διαμορφώνει νέα τετελεσμένα επιβάλλοντας την παρουσία της σε μια περιοχή, όπου δεν έχει λόγο και ρόλο.

Έτοιμο κοίτασμα κλέβει η Τουρκία (χάρτες) – Οι πειρατές της Ανατολικής Μεσογείου
Επιπροσθέτως της νέας παράνομης εισβολής της κατοχικής δύναμης στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Άγκυρα, σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας, που ειρήσθω εν παρόδω δεν χαρακτηριζόταν ποτέ από τέτοια στοιχεία. Προχώρησε και έκλεψε τα τεχνικά δεδομένα. Βέβαια κανείς δεν πρέπει να έχει εκπλαγεί από την ενέργεια αυτή της Τουρκίας, να υποκλέψει δηλαδή τα τεχνικά δεδομένα, καθώς πρόκειται για ένα κράτος-τρομοκράτη, πειρατή, τραμπούκο.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ του «Φ», το «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεώτρηση, στον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», για τον οποίο η Εni έχει προχωρήσει σε όλες τις έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του 2018. Είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας Εni – TOTAL, για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ. Είχαν ληφθεί δείγματα του βυθού. Τι έκανε η Τουρκία; Μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1» και ξεκίνησε τις παράνομες εργασίες της. Τόσο απλά.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η κατοχική δύναμη λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν υπάρχουν αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στις έκνομες ενέργειές της. Υπάρχει ανοχή, που εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως ενθάρρυνση. Άλλωστε η Τουρκία δεν φαίνεται να ενοχλείται από δηλώσεις και προειδοποιήσεις. Δεν τις λαμβάνει υπόψη.
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο έχει δυνατότητες και το αξιοποιεί. Δεν είναι, βέβαια, εύκολο να έχει αποτελέσματα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσεις προχθές βράδυ πως οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται. Ξεκαθάρισε παράλληλα πως δεν αναμένει πως η Ε.Ε. θα λάβει πιο σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας. Είπε επί τούτου τα εξής:
«Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον. Συνεπώς, αυτό που λέω είναι ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος και τα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, με την ελπίδα ότι αν επιθυμούν (η Τουρκία) την ειρήνη, αν επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού, θα πρέπει επιτέλους να δείξουν τον ελάχιστο σεβασμό σε αυτά που αποτελούν και συνθέτουν τους κανόνες διεθνούς δικαίου».
ΕΙΝΑΙ προφανές πως το βάρος των προσπαθειών δίνεται στην Ε.Ε. Είμαστε κράτος-μέλος και, όπως έχουμε υποχρεώσεις, έχουμε και απαιτήσεις. Πρωτίστως, επιβάλλεται να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Κανείς δεν μπορεί να αφήνει ανεξέλεγκτη την κατοχική Τουρκία, καθώς αυτό δεν έχει επιπτώσεις μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά βαθμηδόν θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή, αλλά και την Ευρώπη.
Τι είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η Κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι η Τουρκία με κάποιο τρόπο διαθέτει μελέτες για το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, επιβεβαιώνοντας με τον πιο επίσημο τρόπο το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», στο οποίο γίνεται λόγος για κανονική κλοπή από την Άγκυρα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κούσιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια πως αυτά τα στοιχεία έχουν δοθεί από τις εταιρίες ΕΝΙ και TOTAL. «Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια για τις εταιρίες», είπε ο Εκπρόσωπος.
Παράλληλα, ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε προκλητική τη θέση του Ταγίπ Ερντογάν για διαμοιρασμό των κερδών από τις γεωτρήσεις του Γιαβούζ. «Μου ακούγεται σαν τον κλέφτη που λέει στον νοικοκύρη θα σου δώσω τα μισά. Είναι ξεκάθαρη απόδειξη του έκνομου και παράνομου τρόπου που κινείται η Τουρκία, χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Έχει εξελιχθεί σε πειρατή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Κούσιος.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από την πολιτική των ΗΠΑ σε ό, τι αφορά τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ σχολίασε ότι από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα στην υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Βάση υποστήριξης του Γιαβούζ στην Τύμπου
Η τεχνική αδυναμία της Τουρκίας να υποστηρίξει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην παράνομή του δραστηριότητα στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης από τη Σινίφκη, οδήγησε σε «έκτακτες» επίσης παράνομες λύσεις. Συγκεκριμένα, η Τουρκία μετέτρεψε το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, σε προσωρινή ενδιάμεση βάση υποστήριξης του «Γιαβούζ» για τις τακτικές πτήσεις ελικοπτέρων από και προς το γεωτρύπανο.
Χθες, η απόπειρα να πετάξει το ένα από τα δύο ελικόπτερα υποστήριξης από το αεροδρόμιο της Σινίφκης (που ήταν η βάση στις προηγούμενες πέντε παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις) προφανώς εγκαταλείφθηκε, αφού η απόσταση μέχρι το σημείο που βρίσκεται το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 8 είναι πέραν των 400 χιλιομέτρων. Στις 10.30 το πρωί, το ελικόπτερο που μετέφερε τεχνικούς για να ξεκινήσει η παράνομη γεώτρηση, ένα Agusta Westland (AW139) τουρκικού νηολογίου, άλλαξε πορεία και από τη Σινίφκη, αντί προς το «Γιαβούζ» κατευθύνθηκε και προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.
Πρόκειται για ελικόπτερο της τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας Redstar Aviation, ένα από τα δύο που πετούν τους τελευταίους μήνες προς τα γεωτρύπανα Πορθητής και Γιαβούζ. Μία ώρα αργότερα, το ίδιο ελικόπτερο απογειώθηκε από την Τύμπου και πετώντας σε σχετικά χαμηλό ύψος (3.500 ποδών), κατευθύνθηκε προς την Αμμόχωστο και από εκεί περνώντας ανοικτά του Κάβο Γκρέκο κατευθύνθηκε νότια προς το «Γιαβούζ», διανύοντας συνολικά 260 χιλιόμετρα. Ακολούθως επέστρεψε και πάλι στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που για την υποστήριξη των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων, χρησιμοποιείται έδαφος των κατεχομένων για υποστήριξη. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία δημιούργησε βάση υποστήριξης στο λιμάνι της Σινίφκης, με εργοστάσιο λάσπης, αποθήκες των υλικών κ.τ.λ. όπως και για εξυπηρέτηση των γεωτρύπανων στο ίδιο αγκυροβόλιο.
Το κοντινό αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από τη λιμενική βάση, με ελικόπτερα της ίδιας εταιρείας, χρησιμοποιήθηκε και στις πέντε προηγούμενες παράνομες γεωτρήσεις. Για τις δύο νότια της Καρπασίας η απόσταση ήταν μικρή και ευνοούσε τις πτήσεις υποστήριξης, ενώ για τις δύο γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου και τη μία νότια του Πισσουρίου αξιοποιήθηκε και αεροπορική εγκατάσταση στην Αττάλεια.
Η χρήση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, δείχνει ότι πρόκειται για έκτακτη λύση. Να σημειωθεί ότι η μεγάλη απόσταση δημιουργεί και θέματα ασφάλειας, αφού ένα ελικόπτερο πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο για λόγους ασφάλειας–μεταφοράς τραυματία, ασθενούς κ.τ.λ. όπως και για περίπτωση πυρκαγιάς ή ατυχήματος. Κάτι που προφανώς δεν αποτελεί προτεραιότητα της Τουρκίας στους σχεδιασμούς της, αφού προέχει η πειρατική και ληστρική στην περίπτωση του τεμαχίου 8 πολιτική εκμετάλλευση της παράνομης παρουσίας του τουρκικού γεωτρύπανου.
philenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άδεια για θανατηφόρα βία εις βάρος ισλαμιστών έδωσε ο Μακρόν – Πληροφορίες για έξοδο του στόλου στην ανατολικη Μεσόγειο

Πληροφορίες του Ολυμπία κάνουν λόγο για μεγάλη κινητοποίηση των γαλλικών στρατευμάτων και επικείμενη έξοδο του γαλλικού στόλου με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο. Ανατρέπεται πλήρως το...

Το ΝΑΤΟ ανέβασε φιλοτουρκική ανάρτηση λίγο μετά τον αποκεφαλισμό γυναικών στην Γαλλία!

Παγκόσμια οργή από την αψυχολόγητη ενέργεια υπέρ της Τουρκίας! Λίγο μετά την σφαγή στην Γαλλία, το ΝΑΤΟ είχε την φαεινή ιδέα να αναρτήσει ένα μήνυμα...

Όταν η Σοφία Βέμπο ξυλοκόπησε δημόσια τη Σπεράντζα Βρανά!

Ζήλια. Ένα… ζιζάνιο που μολύνει τα πάντα χωρίς να σκοτώνει τίποτα. Ένα συναίσθημα που οδηγεί τον άνθρωπο σε ακραίες αντιδράσεις. Πόσα και πόσα δεν...

Αποκάλυψη Wikileaks: Πως οι Έλληνες το 2008 πέταξαν έξω τους Τούρκους από την υφαλοκρηπίδα!

Το 2008 οι Τούρκοι επιχείρησαν αντίστοιχη πρόκληση με την σημερινή. Ο στρατηγός Γράψας τότε έστειλε Ελληνικό πολεμικό στα 50 μέτρα από το ερευνητικό για...

Λυόν Γαλλία: Τούρκοι ισλαμοφασιστες κυνηγούν στους δρόμους της πόλης Αρμένιους (Βίντεο)

Στην Λυόν της Γαλλίας, μια οργανωμένη ομάδα από περίπου 300 νεαρούς Τούρκους φασίστες τριγυρνά στους δρόμους της πόλεως για να βρει Αρμένιους. https://twitter.com/antiwarrawitna/status/1321575127931408391?s=21

Έξαλλοι οι Ρώσοι: Ο Ερντογάν μας πρόδωσε, είμαστε σε πόλεμο!

«Βρισκόμαστε πλέον σε πόλεμο με την Τουρκία! Η Τουρκία μας πρόδωσε δίνοντας το νατο τις συχνότητες των S 400!» Το Olympia.gr έχει γράψει εδώ και...

Εκτακτο: Ανακοινώνει πολύ σκληρά μέτρα διάρκειας ενός μήνα ο Μητσοτάκης τις επόμενες ώρες

Έτοιμος να αντιγράψει τον Μακρον για άλλη μια φορά ο Μητσοτάκης που ετοιμάζεται να ανακοινώσει πολύ σκληρά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας...

Σαμπάνιες ανοίγει ο Ερντογάν! Η Ελληνική δικαιοσύνη αποφυλακίζει τους ναρκέμπορους του Noor1!

Κορόιδα λιμενικοί που κυνηγάτε την τουρκική ηρωΐνη αντί να τα πιάνετε και να κάνετε ζωάρα!! Συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης,...

Η στιγμή που οι Γάλλοι αρπάζουν τον Ισλαμοφασίστα σφαγέα! (Βίντεο)

Εικοσιπεντάχρονος ισλαμιστής ο δράστης του αποκεφαλισμού των δύο γυναικών μέσα σε εκκλησία στην Νίκαια της Γαλλίας. Δολοφόνησε άλλη μια γυναίκα, και τραυμάτισε αρκετά άτομα....

Το ένοχο μυστικό του Alpha – Κόπηκε η συνέντευξη Πετράκου στον Σρόιτερ;

Αυτή τη στιγμή στον Alpha παρά το ότι είχε προαναγγελθεί και είχε διαφημισθεί δεόντως η εκπομπή Tim Talk του Αντώνη Σρόιτερ, παίζει η ταινία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άδεια για θανατηφόρα βία εις βάρος ισλαμιστών έδωσε ο Μακρόν – Πληροφορίες για έξοδο του στόλου στην ανατολικη Μεσόγειο

Πληροφορίες του Ολυμπία κάνουν λόγο για μεγάλη κινητοποίηση των γαλλικών στρατευμάτων και επικείμενη έξοδο του γαλλικού στόλου με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο. Ανατρέπεται πλήρως το...

Το ΝΑΤΟ ανέβασε φιλοτουρκική ανάρτηση λίγο μετά τον αποκεφαλισμό γυναικών στην Γαλλία!

Παγκόσμια οργή από την αψυχολόγητη ενέργεια υπέρ της Τουρκίας! Λίγο μετά την σφαγή στην Γαλλία, το ΝΑΤΟ είχε την φαεινή ιδέα να αναρτήσει ένα μήνυμα...

Όταν η Σοφία Βέμπο ξυλοκόπησε δημόσια τη Σπεράντζα Βρανά!

Ζήλια. Ένα… ζιζάνιο που μολύνει τα πάντα χωρίς να σκοτώνει τίποτα. Ένα συναίσθημα που οδηγεί τον άνθρωπο σε ακραίες αντιδράσεις. Πόσα και πόσα δεν...

Αποκάλυψη Wikileaks: Πως οι Έλληνες το 2008 πέταξαν έξω τους Τούρκους από την υφαλοκρηπίδα!

Το 2008 οι Τούρκοι επιχείρησαν αντίστοιχη πρόκληση με την σημερινή. Ο στρατηγός Γράψας τότε έστειλε Ελληνικό πολεμικό στα 50 μέτρα από το ερευνητικό για...

Λυόν Γαλλία: Τούρκοι ισλαμοφασιστες κυνηγούν στους δρόμους της πόλης Αρμένιους (Βίντεο)

Στην Λυόν της Γαλλίας, μια οργανωμένη ομάδα από περίπου 300 νεαρούς Τούρκους φασίστες τριγυρνά στους δρόμους της πόλεως για να βρει Αρμένιους. https://twitter.com/antiwarrawitna/status/1321575127931408391?s=21

Έξαλλοι οι Ρώσοι: Ο Ερντογάν μας πρόδωσε, είμαστε σε πόλεμο!

«Βρισκόμαστε πλέον σε πόλεμο με την Τουρκία! Η Τουρκία μας πρόδωσε δίνοντας το νατο τις συχνότητες των S 400!» Το Olympia.gr έχει γράψει εδώ και...