Οι μύθοι, που ήταν πραγματικότητα από το 1976…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

imageΟι μύθοι, που ήταν πραγματικότητα από το 1976…

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Θέλουν να μας αρπάξουν τις περιουσίες μας και θέλουν τη δική μας συγκατάθεση

Τρεις καταθέσεις προς τους Βρετανούς από τον μ. Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος υπήρξε και Γενικός Εισαγγελέας της δίσμοιρης Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναφέρομαι στο εύστοχο άρθρο του συναδέλφου Κώστα Βενιζέλου στον «Φιλελεύθερο» του…Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2016, με τίτλο «Οι μύθοι, τα διλήμματα και η όποια λύση», στο οποίο γράφει μεταξύ άλλων, με αφορμή το δημοσίευμα της «Μιλιέτ», που εισήγαγε πρόσφατα τον «συναισθηματικό δεσμό» για τις κατεχόμενές μας περιουσίες, ουσιαστικά μια νέα εφεύρεση για να μας αρπάξουν μέσω της όποιας λύσης τις περιουσίες μας προσδοκώντας… με τη δική μας συγκατάθεση:

«Το θέμα αυτό έχει να κάνει, λοιπόν, με πολλούς μύθους, που όλως τυχαίως τους έχουν δημιουργήσει και αναπαράγουν συνεχώς οι οπαδοί της όποιας λύσης. Το… ακλόνητο επιχείρημα που ακούγεται συνεχώς είναι πως «οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι δεν θα επιστρέψουν πίσω σε περίπτωση λύσης».

Δεν το προβάλλουν αυτό επειδή έχουν ενώπιόν τους μια επιστημονική έρευνα ή τους έχουν ρωτήσει όλους. Το προβάλλουν επειδή θέλουν να προσπεράσουν με διάφορες φόρμουλες το δικαίωμα της επιστροφής…».

Δεν ρώτησαν τους πρόσφυγες

Έχει απόλυτα δίκαιο ο αρθρογράφος. Όμως, δυστυχώς, τους μύθους αυτούς, ότι «οι περισσότεροι των Ελληνοκυπρίων (πρόσφυγες) δεν θα επιστρέψουν», που αναπαράγουν οι σημερινοί οπαδοί της όποιας λύσης ξεπουλήματος, τους πρωτοεισήγαγαν κάποιες άλλες πολύ παλαιότερες καραβάνες των σημερινών παπαγάλων. Και οι οποίοι ποτέ δεν είχαν ρωτήσει τους πρόσφυγες βεβαίως, τουναντίον, δούλευαν εναντίον των συμφερόντων τους και βοηθούσαν τους ξένους σκηνοθέτες στα διαλυτικά τους σχέδια, καταπατώντας και παραβιάζοντας οι ίδιοι τα ανθρώπινα και νόμιμα δικαιώματα των προσφύγων.

Εκτός του πατριάρχη της τουρκο-βρετανικής διζωνικής μ. Γλαύκου Κληρίδη, για τον οποίο μας αποδέσμευσαν ουκ ολίγα τεκμήρια τα επίσημα βρετανικά αποδεσμευμένα έγγραφα. Σήμερα, με αφορμή το άρθρο του συναδέλφου, παραθέτω τρεις άλλες τέτοιες καταθέσεις προς τους Βρετανούς, από τον μ. Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη ο οποίος, ειρωνικά, υπήρξε και Γενικός Εισαγγελέας της δίσμοιρης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στόχος, η συνταγματική επιβίωση

Στις 5 Ιουλίου 1976, ο Μ. Τριανταφυλλίδης γευμάτισε στο Λονδίνο με τη δίδα Μοβ Φορτ του Νοτίου Τμήματος Ευρώπης του Φόρεϊν Όφις.

Έγραψε σχετικά για τη συνάντησή της η Μοβ Φορτ: «…Η προσωπική του άποψη, την οποία μου εξέφρασε και παλαιότερα και την οποία εξέφρασε και στον Αρχιεπίσκοπο, είναι ότι είναι λιγότερης σημασίας να πάρουν μια ίντσα περιοχής πίσω από το να εξασφαλίσουν τη συνταγματική επιβίωση ενός ομόσπονδου αλλά όχι συνομόσπονδου, διζωνικού κράτους στην Κύπρο.

Επίσης, φαίνεται να παραδέχεται ότι οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους για να μείνουν, αλλά νομίζει ότι το δικαίωμα στην περιουσία τους πρέπει να αναγνωριστεί ή τουλάχιστον να αποζημιωθεί.

Όσον αφορά την αναγνώριση, ο κ. Τριανταφυλλίδης πιστεύει η Δύση πρέπει να παζαρέψει την αναγνώριση με πραγματικές παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά», σημείωσε η αξιωματούχος στην έκθεσή της για τη συνάντηση/γεύμα.

«Πρόσβαση… για να τις πουλήσουν»!

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1976, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε χώρα μια σημαντική συνεδρία μεταξύ Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για το Κυπριακό, και εκεί η δις Φορτ τόνισε: «…Ο Τριανταφυλλίδης μου είπε… εκείνο που οι Ελληνοκύπριοι ήθελαν νομικά και πρακτικά ήταν πρόσβαση στις περιουσίες τους στον Βορρά, αν όχι για τίποτε άλλο, για να μπορέσουν να τις πουλήσουν…».

Ίδρυση Ομόσπονδης Επιτροπής Περιουσιών

Αναφορά της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία προς το Λονδίνο, ημερ. 3 Μαρτίου 1977, μετά από συνομιλία για τη λύση του Κυπριακού που είχε ο μ. Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, με τον κ. Μ. Πέρσιβαλ της Υπ. Αρμοστείας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε την ιδέα του κ. Μιχαήλ Τριανταφυλλίδη, για την οποία μου μίλησε πριν από λίγο καιρό. Ισχυρίστηκε ότι και τον ίδιο ανησυχούν οι πιέσεις για την ελευθερία εγκατάστασης, που μάλλον θα κορυφωθούν από τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, τα σπίτια των οποίων σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επανέλθουν κάτω από τη διοίκηση της δικής τους κοινότητας.

Πρότεινε την ίδρυση σύντομα μιας Ομόσπονδης Επιτροπής Περιουσιών (Federal Property Authority), για ν’ αναλάβει τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων (και αν χρειαστεί και τις ξένες) στον Βορρά και τις τουρκοκυπριακές στον Νότο, σε τιμές 1974, μείον, ας πούμε, 25%. Για όποιον δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ξαναπάει πίσω στην περιουσία του, να δίδεται μια προθεσμία (ας πούμε 12 μηνών) να πάρει αποζημίωση τοις μετρητοίς από την Αρχή, ή μετοχές ίδιας αξίας για ν’ αγοράσει περιουσία από την Αρχή που έλεγχε την άλλη ζώνη…

Όπως είπε ο Τριανταφυλλίδης, όλοι οι Κύπριοι διακατέχονται από επιχειρηματικό μυαλό… Θα χρειαστεί κάποιος πλούσιος να έλθει απ’ έξω με επιταγή. Οι Αμερικανοί ήδη πληρώνουν αρκετά στην Κύπρο, δίχως να παίρνουν ευχαριστώ: Όμως, επένδυση σε μια Ομοσπονδιακή Αρχή Κυπριακής Επιτροπής θα μπορούσε να επιφέρει πολιτικά κέρδη, αν διευκόλυνε τον δρόμο για τη λύση». Σήμερα τη γνωρίζουμε ως τη λεγόμενη Immovable Properties Commission, κοινώς ψευδοεπιτροπή αποζημιώσεων, όπου μεσάζοντες είναι δικοί μας δικηγόροι των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας…

ΦΑΝΟΥΛΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ