"Τα μέτρα έδρασαν και ατομικά αλλά και συνολικά στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καθημερινή ενημέρωση από Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά: Επτά μόνο νέα κρούσματα και κανείς νέος θάνατος – Σύνολο κρουσμάτων: 2.408. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 55 πολίτες

Ημερήσια έκθεση (22/4) επιδημιολογικής επιτήρησηςλοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)
Η καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά:
Επτά μόνο νέα κρούσματα και κανείς νέος θάνατος, τα θύματα παραμένουν 121 με διάμεση ηλικία 74 χρόνια. Σύνολο κρουσμάτων: 2.408. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 55 πολίτες με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Έχουν ελεγχθεί 56.944 κλινικά δείγματα.
Η έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών της λοίμωξης από τον ιό συνεχίζεται, είπε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Ζυρίχης σχετικά με την εξέταση ιστικών δειγμάτων από ασθενείς που έπασχαν από τη νέα νόσο. Η μελέτη έδειξε την εντόπιση του ιού στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων πολλών οργάνων, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το ήπαρ και το έντερο και την επαγωγή θανάτου σε αυτά τα κύτταρα λόγω παρουσίας του ιού.
Το εύρημα αυτό αναμένεται να μας βοηθήσει στη διαλεύκανση των μηχανισμών της λοίμωξης από τον ιό και στο γιατί αυτός ο ιός προσβάλλει πολλά όργανα ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζητήθηκαν σήμερα σημαντικά θέματα, όπως η στρατηγική άρση των μέτρων, και έγιναν τοποθετήσεις από επιστήμονες της επιτροπής και του ΕΟΔΥ. Στα πλαίσια αυτά συζητήθηκε και η στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης.
Από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του «Ρ0» πολύ κάτω από το 1.
Οι στόχοι της επιτήρησης παραμένουν η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας, της γεωγραφικής εξάπλωσης και της σοβαρότητας του ιού στον πληθυσμό.
«Μας ενδιαφέρει το φορτίο της νόσου, μας ενδιαφέρουν οι τάσεις επιδημίας στο χρόνο και μας ενδιαφέρει η χρήση αυτών των δεδομένων για τον πολύ σημαντικό στόχο: να προβλέπουμε την πορεία καμπύλης επιδημίας», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Έτσι θα μπορούμε να έχουμε σωστή εκτίμηση και αποτίμηση για τα μέτρα μας και την άρση τους σε πολύ σημαντικές παραμέτρους, όπως η επάρκεια του συστήματος υγείας και φυσικά να υπάρχει ορθή επιλογή των κατάλληλων χρονικών σημείων στα οποία πραγματοποιούνται οι αλλαγές στα μέτρα», πρόσθεσε.
Φάνηκε από αυτήν τη συζήτηση που συνεχίζεται, είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας, ότι τα μέτρα έδρασαν και ατομικά αλλά και συνολικά στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα.
Ένας άλλος στόχος της επιτήρησης παραμένει η ανίχνευση και ο περιορισμός επιδημιών σε νοσοκομειακούς χώρους, σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων ή σε χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων ή κλειστές κοινότητες, ώστε να προστατευθούν ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.
Σχετικά με τα σχολεία συνεχίζεται η ειδική συζήτηση στην επιτροπή, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας συμπληρώνοντας ότι δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση ή εισήγηση σήμερα Τετάρτη. «Αυτό θα γίνει με ειδικό τρόπο, με βάση την πορεία της επιδημίας ώστε να προστατεύεται η υγεία των παιδιών, του οικογενειακού τους περίγυρου, των ευπαθών ομάδων και όλης της κοινωνίας» τόνισε.
Σχετικά με μέτρα που αφορούν δομές Υγείας, σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της επιτροπής, όπως και για την λειτουργία των σχολείων, και θα υιοθετηθούν οδηγίες με ειδικά κριτήρια ιεράρχησης, τα οποία θα αξιολογούν οι επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων σε συνεργασία με την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου με γνώμονα την διασφάλιση της υγείας των ασθενών αλλά και της κανονικής λειτουργίας του νοσοκομείου.
Επιπρόσθετα συζητήθηκε η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό για την φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων. Η επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας, η οποία θα γίνεται σαν μια σύσταση αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με την οδηγία του ECDC, θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο μέρες, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Στην επιτροπή συζητείται επίσης η επανεξέταση της ευρείας χρήσης των ταχέων τεστ αντισωμάτων και των κριτηρίων με τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε τέτοια τεστ σε επιδημιολογικές μελέτες.
«Θέλουμε να μην οδηγηθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που έζησαν άλλες χώρες και να χρησιμοποιήσουμε αξιόπιστες δοκιμασίες αντισωμάτων για επιδημιολογικούς σκοπούς», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Ν.Χαρδαλιάς
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε εβδομάδα που περνά μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε σαφές ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς».
Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, σημείωσε.
Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει, θα το παρουσιάσει ο πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε ότι το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και για συγκεκριμένες διαδικασίες ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία.
Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Κρανιδίου, να παραμείνουν στο σπίτι και ανακοίνωσε ότι σε φάση επεξεργασίας στα εργαστήρια βρίσκονται 177 δείγματα από την περιοχή, που αφορούν σε 177 δυνητικές επαφές.
Πόρτα- πόρτα οι 115 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη συνοικία της Νέας Σμύρνης Λάρισας
Πόρτα- πόρτα έγιναν σήμερα το πρωί 115 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο συνοικισμό των Ρομά, στη Νέα Σμύρνη Λάρισας. Συνολικά τέσσερα συνεργεία από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το νοσοκομείο και τον ΕΟΔΥ, με επικεφαλής τον συντονιστή καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Χρήστου Καλομπάτσιου, πήραν δείγματα στην περιοχή της καραντίνας. Τα αποτελέσματα αναμένονται.
Η περιοχή μετρά ήδη 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι όσοι έχουν βρεθεί θετικοί βρίσκονται υπό περιορισμό στο Ιατρικό κέντρο υποδοχής κρουσμάτων στην πρώην αρωγή, στη Νίκαια Λάρισας.
Παράλληλα, ένα ακόμη συνεργείο πήρε 20 δείγματα από το Ιατρικό Κέντρο Υποδοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας των νοσηλευομένων και να κριθεί αν και ποιοι μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους.
Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
«Σήμερα για να σώσεις τη ζωή σου, πρέπει να σκέφτεσαι τους άλλους» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε μήνυμα του. «Σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επικεφαλής καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο ασφαλείας μοναδικό για τη χώρα με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες» ανέφερε ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Παράλληλα με τις ιχνηλατήσεις, προχωράμε σε ελέγχους αντισωμάτων με την μέθοδο ELISA IgG, τα αποτελέσματα των οποίων είναι σημαντικά για την επιδημιολογική παρακολούθηση της νόσου. Είμαστε η Περιφέρεια που κάνουμε επιδημιολογική έρευνα παράλληλα με τις ιχνηλατήσεις».
Επίσης ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στη δημιουργία, με «διαδικασίες εξπρές», Ιατρικού Κέντρου Υποδοχής κρουσμάτων COVID-19 όπου φιλοξενούνται φορείς του ιού με ήπια συμπτωματολογία ή χωρίς συμπτώματα. «Κάναμε προσλήψεις, πήραμε πιστοποίηση από τον ΕΟΔΥ, τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας εντός του χώρου και στην περίμετρο» προσέθεσε και τόνισε: «Η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της δημόσιας υγείας προέχουν. Δεν εφησυχάζουμε, δεν χαλαρώνουμε. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Μένουμε Σπίτι, κρατάμε αποστάσεις, απολυμαίνουμε χώρους εργασίας και σπίτια, πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας».
Τέλος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ευχαρίστησε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, όλους τους υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, ΕΚΑΒ, διοικητικούς, φύλακες, οδηγούς και όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή. «Ευχαριστώ και όλους τους δωρητές που συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια αλληλεγγύης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» είπε καταλήγοντας στο μήνυμα του ο κ. Αγοραστός.
Η άρση της καραντίνας στον οικισμό Ρομά θα σημάνει και την άρση απαγόρευσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε όλη τη Θεσσαλία.
Την ίδια στιγμή δύο χωριά της Ξάνθης, το Ζουμπούλι και το Αρναούτι μπήκαν σε καραντίνα, μετά την ανίχνευση 2 θετικών και αρκετών ύποπτων κρουσμάτων.
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας απαγορεύεται οποιαδήποτε είσοδος και έξοδος από την περιοχή.
Υπηρεσίες του δήμου, της περιφέρειας, το Κέντρο Υγείας Εχίνου, Αστυνομία και Πυροσβεστική αναλαμβάνουν στο διάστημα αυτό να στηρίζουν τους κατοίκους ανταποκρινόμενοι σε όποια ανάγκη προκύψει.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έλαβε νέα δείγματα από κατοίκους της περιοχής που πιθανότατα ήρθαν σε επαφή με τους μετανάστες από τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι κι όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το πρωί της Πέμπτης θα είναι σε θέση να έχουν μία πλήρη εικόνα.
Η υγειονομική περίθαλψη έχει εξασφαλισθεί για τους 470 μετανάστες της δομής αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης παραμένει ο 19χρονος Σομαλός που μεταφέρθηκε από τη δομή φιλοξενίας στο νοσοκομείο του Ρίου.
Η σίτιση των μεταναστών γίνεται από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, ενώ η Πολιτεία, έχει φροντίσει να τους προμηθεύσει και με είδη πρώτης ανάγκης.
Βίντεο που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δείχνει τους μετανάστες στο Κρανίδι να τρέχουν πανικόβλητοι να λάβουν τις προμήθειές τους στη δομή φιλοξενίας, με αποτέλεσμα, να αποχωρήσει η ομάδα που είχε αναλάβει τη διανομή.
Έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι μετανάστες έχουν στηθεί με τη βοήθεια του στρατού σκηνές, από όπου θα γίνεται ο συντονισμός, ενώ θα διενεργούνται και εξετάσεις από υγειονομικό προσωπικό, πλήρως εξοπλισμένο.
Σε ισχύ βρίσκονται από χθες πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στον Δήμο Ερμιονίδας. Μάλιστα για τις μετακινήσεις ισχύουν μόνο οι κωδικοί Β1, Β2 και Β3.
Τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ, στην περιοχή, προβλέπουν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, για 14 μέρες.
Κινητοποίηση υπήρξε κατά τις 19:00 καθώς διασώστες του ΕΚΑΒ ενημερώθηκαν ότι πρέπει να διακομίσουν δύο παιδάκια που είναι θετικά στον κορονοϊό, σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ