Ο Πόπλιος Σεπτίμιος Αντωνίνος Γέτα (Publius Septimius Geta Augustus, 7 Μαρτίου 189 – 1 Φεβρουαρίου 212), γνωστός ως Γέτας, ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας που κυβέρνησε μαζί με τον πατέρα του, Σεπτίμιο Σεβήρο, και τον μεγαλύτερο αδελφό του, Καρακάλλα, από το 209, όταν ονομάστηκε Αύγουστος όπως και ο αδελφός του που κατείχε τον τίτλο από το 198.
Ο Σεβήρος πέθανε το 211 και παρόλο που σκόπευε να κυβερνήσει με τους γιους του, αποδείχθηκαν ανίκανοι να μοιραστούν την εξουσία, γεγονός που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Γέτα.
Ο Γέτας ήταν ο μικρότερος γιος του Σεπτίμιου Σεβήρου από την δεύτερη γυναίκα του, την Ιουλία Δόμνα. Γεννήθηκε στη Ρώμη την εποχή που ο πατέρας του ήταν ακόμα τοπικός κυβερνήτης στη υπηρεσία του τότε Ρωμαίου αυτοκράτορα Κόμμοδου.
Οι συγκρούσεις του Γέτα και του Καρακάλλα ήταν σταθερές και συχνά απαιτούσαν τη διαμεσολάβηση της μητέρας τους. Για να κατευνάσει τον μικρότερο γιο του, ο Σεπτίμιος Σεβήρος έδωσε στον Γέτα τον τίτλο του Αυγούστου το 209, στην ηλικία των 20 ετών.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον των Βρετανών στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ., η αυτοκρατορική προπαγάνδα προώθησε την εικόνα μίας ευτυχισμένης οικογένειας που μοιράστηκε τις ευθύνες της διακυβέρνησης. Ο Σεπτίμος Σεβήρος ανέθεσε στην Ιουλία Δόμνα το ρόλο του συμβούλου, ο Καρακάλλας ενεργούσε ως δεύτερος τη τάξει πίσω από τον αυτοκράτορα και τα διοικητικά και γραφειοκρατικά καθήκοντα ήταν ευθύνη του Γέτα. Στην πραγματικότητα, όμως, η αντιπάθεια και η αντιπαλότητα μεταξύ των αδελφών δεν μειώθηκε.
Συναυτοκράτορας
Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος πέθανε στο Εβόρακο στις αρχές του 211, ο Καρακάλλας και ο Γέτας ανακηρύχτηκαν συναυτοκράτορες και επέστρεψαν στη Ρώμη. Η κοινή τους διακυβέρνηση ήταν μία αποτυχία. Μετέπειτα πηγές εικάζουν ότι οι αδελφοί επιθυμούσαν να χωρίσουν την αυτοκρατορία στη μέση. Μέχρι το τέλος του 211, η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη. Ο Καρακάλλας προσπάθησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τον Γέτα κατά τη διάρκεια των εορτών των Σατουρναλίων.
Τέλος, την 1η Φεβρουαρίου του 212, ο Καρακάλλας έβαλε τη μητέρα του να κανονίσει μία ειρηνική συνάντηση με τον αδελφό του στα διαμερίσματα της μητέρας του, όπου ο Γέτας δολοφονήθηκε στα χέρια της από εκατόνταρχους.
Μετά τη δολοφονία του Γέτα, ο Καρακάλλας διέταξε να αφαιρεθεί το όνομα του αδελφού του από όλες τις επιγραφές. Ο μοναδικός αυτοκράτορας άδραξε επίσης την ευκαιρία να απαλλαγεί από τους πολιτικούς του εχθρούς, με αιτιολογία τη συνωμοσία. Ο Δίων Κάσσιος ανέφερε ότι περίπου 20.000 άνδρες και γυναίκες σκοτώθηκαν ή κηρύχθηκαν έκνομοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Πορτρέτο
Πολύ λίγα μαρμάρινα πορτρέτα που αποδίδονται στον Γέτα σώζονται μέχρι σήμερα, πιθανώς λόγω της καταδίκης της μνήμης του που είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των εικόνων του. Ωστόσο, τα ρωμαϊκά νομίσματα με την εικόνα του είναι άφθονα και αντανακλούν το πώς ο πατέρας του, Σεπτίμιος Σεβήρος, και αργότερα ο ίδιος ο Γέτας ήθελαν να τον βλέπει ο ρωμαϊκός λαός (και ιδιαίτερα ο ρωμαϊκός στρατός).
Οι εικόνες του Γέτα και του μεγαλύτερου αδελφού του, Καρακάλλα, δεν μπορούν να διακριθούν εύκολα μεταξύ τους μέχρι τον θάνατο του πατέρα τους. Και οι δύο γιοι έπρεπε να παρουσιάζονται ως εξίσου κατάλληλοι κληρονόμοι του θρόνου, δείχνοντας έτσι περισσότερο “βάθος” στη δυναστεία.
Στα νομίσματά του ο Καρακάλλας, ο οποίος έγινε Αύγουστος το 197, παρουσιαζόταν με ένα δάφνινο στεφάνι, ενώ ο Γέτας παρέμενε αστεφάνωτος έως ότου έγινε ο ίδιος Αύγουστος το 209. Μεταξύ του 209 και του θανάτου του πατέρα τους τον Φεβρουάριο του 211, και οι δύο αδελφοί παρουσιάζονταν ως εξίσου ώριμοι νεαροί άνδρες με μία μικρή πλήρη γενειάδα, έτοιμοι να αναλάβουν την αυτοκρατορία. Μεταξύ του θανάτου του Σεπτίμιου Σεβήρου και της δολοφονίας του Γέτα, τα πορτρέτα του Καρακάλλα δεν άλλαξαν, ενώ ο Γέτας απεικονιζόταν με μακριά γενειάδα με κρεμασμένες τρίχες, σαν τον πατέρα του, μία έντονη ένδειξη των προσπαθειών του Γέτα να θεωρηθεί ως ο “αληθινός” διάδοχος του πατέρα του.
wikipedia