Αλωπεκίς – η αρχαιοελληνική «μικρή αλεπού»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

alopekis
Η Αλωπεκίς είναι μια αρχαιότατη ελληνική φυλή σκύλου. Η ονομασία της σημαίνει «μικρή αλεπού» ή «αλεποειδής». Αναφέρεται από τους κλασσικούς συγγραφείς και απεικονίζεται σε αρχαιολογικά ευρήματα ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ.

Κυνολογικά κατατάσσεται στους πρωτόγονους σκύλους με όρθια αυτιά, κεφάλι σε σχήμα σφήνας κανονική (ψαλιδωτή) οδοντοστοιχία και μεσόμορφη, συμμετρική κατασκευή. Πρόκειται για φυσικό-αρχαϊκό τύπο σκύλου με θηρευτικές και ποιμενικές ικανότητες. Πληθυσμοί Αλωπεκίδων πιθανότατα μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Ευρώπη και συντέλεσαν στον σχηματισμό φυλών όπως τα Ουαλλικά Κόργκι και τα Λανκανσάιρ Χήλερ.
Αλωπεκίδες εξακολουθούν να συνοδεύουν κοπάδια βοοειδών και αιγοπροβάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αλωπεκίδες υπήρχαν παλιότερα σε όλη την Ελλάδα και χρησίμευαν επίσης στον έλεγχο επιβλαβών ειδών (αρουραίων και ποντικών) και στην προστασία πουλερικών από αλεπούδες ασβούς και κουνάβια. Με το μικρό τους μέγεθος φωλιάζουν στο κοτέτσι της αυλής ενώ συνεργάζονται άριστα και με τα μεγαλόσωμα τσοπανόσκυλα στο αγρόκτημα ή στο μαντρί. Είναι εξαιρετικοί προειδοποιητικοί φύλακες.
alopekis1
Πρόκειται για αυθεντικό, φυσικό, ζωντανό μνημείο εξέλιξης του σκύλου και πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά. Στις μέρες μας όμως ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σημαντικά και απειλούνται με εξάλειψη.
Ο (πάντοτε διπλός) μανδύας τους συναντάται σε τρία είδη τριχώματος α) κοντό, σκληρό και λείο, β) ημίμακρο, φουντωτό, τραχύ, και γ) ημίμακρο, σκληρό, συρματοειδές. Είναι πολύ καθαρά ζώα εκ φύσεως και η περιποίησή τους πολύ εύκολη. Τα πιο συχνά χρώματα είναι άσπρο, μαύρο, καφέ και δίχρωμο (ασπρόμαυρο, άσπρο με μαύρα ή καστανά μπαλώματα, μαύρο με άσπρα σημάδια, καστανό με πύρινα σημαδια). Το μέγεθος τους κυμαίνεται από 20 μέχρι 30 εκ. ύψος και βάρος από 3½ έως 7½ κιλά.
Η Αλωπεκίδα σαν σκύλος του σπιτιού είναι συντροφικός αφοσιωμένος υπάκουος και δραστήριος χωρίς να είναι νευρικός και χωρίς να γαβγίζει πολύ. Έχει αυτοπεποίθηση και είναι ήρεμος φιλικός και χαρούμενος ανθεκτικός υγιέστατος και λιτοδίατος σκύλος. Προστατευτικός και στοργικός μετά άλλα ζώα του χώρου του, αμείλικτος ποντικοκυνηγός εξαιρετικά εκπαιδεύσιμος με έντονη διάθεση για παιχνίδι και ένστικτο επαναφοράς σε καθήκοντα φύλακα και σκύλου γενικής χρησιμότητας. Είναι εργατικός θαρραλέος πάντα έτοιμος για δράση, εύστροφος αθλητικότατος και με αστραπιαίες αντιδράσεις. Στο αγρόκτημα ή στην πόλη είναι θαυμάσιος σκύλος συντροφιάς, πολλαπλά χρήσιμος φίλος και συνεργάτης του ανθρώπου, που ταιριάζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αστικό, ημιαστικό ή υπαίθριο.
Οι Αλωπεκίδες σαν πρωτόγονη φυλή, έρχονται σε οίστρο μόνο μια φορά το χρόνο και γεννούν 3 εως 4, συνήθως το πολύ μέχρι 5 μικρά. Η φυλή έχει εξαιρετική υγεία και η προσδόκιμη διάρκεια ζωήςτης είναι πάνω από 12-15 χρόνια. Κληρονομικές παθήσεις δεν έχουν αναφερθεί.
Μαρία Γκινάλα
Φωτό από το αρχείο του Σπύρου Χλιουνάκη
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ [τεύχος 10] Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Διάσωσης των αυτοχθόνων φυλών κατοικίδιων (αγροτικών & οικόσιτων) ζώων.
Πηγή: http://www.amalthia.org/
dasarxeio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ