Ελλάδα και αγορές: Η πραγματική εικόνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η “ελληνική αναβίωση” είναι ένας αρχιτεκτονικός ρυθμός με χρήση μαρμάρινων κιόνων. Επίσης, είναι μια καλή περιγραφή της υπόληψης ενός έθνους που χλευάστηκε από τους επενδυτές, περιλαμβάνοντας στήλες αριθμών που μετρούν μια αναπάντεχη οικονομική ανθεκτικότητα.
Οι διεθνείς επενδυτές, τον προηγούμενο μήνα διέθεσαν 2,5 δισ. ευρώ για 10ετή κρατικά ομόλογα, στην πρώτη τέτοια έκδοση σε διάστημα 9 ετών. Αυτό κατέστησε το ελληνικό χρέος το πιο “πολύτιμο” παγκοσμίως, με ώθηση από την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που ξεπέρασε τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ευρωζώνη. 
Η Ελλάδα κατέληξε με τους Ευρωπαίους πιστωτές σε μία συμφωνία διάσωσης το καλοκαίρι του 2015, όταν ορισμένοι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους νωρίτερα εκείνο έτος, προέβλεπαν τη χρεοκοπία της χώρας και την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. 
Ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspanείχε δηλώσει στο BBC, ότι “ήταν απλώς θέμα χρόνου για να εγκαταλείψει η Ελλάδα το κοινό νόμισμα και το ευρώ να αποσυντεθεί. Ένα μήνα μετά, ο δισεκατομμυριούχος George Soros, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η “Ελλάδα βυθίζεται”. Ο Marcel Fratzscher, πρώην επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, το τράβηξε κι άλλο, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα “ως μία πολιτική και οικονομική καταστροφή”. Εν μέσω προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ και θα επιστρέψει στη δραχμή σε μία απεγνωσμένη κίνηση για να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομικής της πορείας, ο Fratzscher τόνισε: “Το Grexit είναι και παραμένει η χειρότερη επιλογή για την Ελλάδα. Είναι ολοένα και πιο πιθανό”. 
Ο καταλύτης για αυτή τη ζοφερή κατάσταση ήταν η αντιφατική δέσμευση του νεοεκλεγέντος τότε Αλέξη Τσίπρα να βάλει τέλος στην πενταετή λιτότητα κατά τη διάρκεια της ύφεσης και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης των 240 δισ. ευρώ από τους διστακτικούς Ευρωπαίους πιστωτές. Όμως οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δεν έδειξαν κάποια προτίμηση στην επιστροφή στη δραχμή. Αυτός ήταν ο λόγος που οι επενδυτές δεν ανησύχησαν στον ίδιο βαθμό με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων αναφοράς άγγιξε προσωρινά το 19% τον Ιούλιο του 2015, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική αβεβαιότητα της χώρας, παρέμεινε αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό του 30% που είχε αγγίξει τον Μάρτιο του 2012 και υποχώρησε κατά τη διάρκεια μίας bull market για το χρέος ανεπτυγμένων κρατών. 
img 1070
Όταν τα νεοεκδοθέντα ελληνικά κρατικά ομόλογα λήξης 2029 βγήκαν στην αγορά Μάρτιο με απόδοση 3,9%, σημείωσαν ράλι για επτά διαδοχικές ημέρες, επιβεβαιώνοντας την σπανιότητά τους, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 3,3%, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού που είχε να δει η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2005, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τίποτα στην αγορά κρατικών ομολόγων από το 2015 δεν έχει καν πλησιάσει τις επιδόσεις του ελληνικού χρέους, το οποίο απέφερε στους επενδυτές συνολικές αποδόσεις ύψους 231%. Στη δεύτερη θέση είναι η Πορτογαλία με 23%, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στο 7% και 9% αντίστοιχα. Η παγκόσμια αγορά ομολόγων είχε συνολικές αποδόσεις 9,6%, οι αναδυόμενες αγορές είχαν 18% και οι “ριψοκίνδυνοι” τίτλοι υψηλών αποδόσεων διαμορφώθηκαν στο 22%, κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg
img 1071Το ελληνικό χρέος αποδείχθηκε ο “φωτεινός σηματοδότης” της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε μια περίοδο απελπισίας που επιτάθηκε από την ψηφοφορία του 2016 υπέρ του Brexit. Οι διαχειριστές κεφαλαίων από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιταλία συνέρρευσαν, με την Prudential Financial Inc. να γίνεται ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων με 7,2 δισ. ευρώ, ήτοι το 9,5% του συνολικού υφιστάμενου χρέους. 
Η Royal Bank of Canada πρόσφατα αγόρασε ελληνικούς τίτλους αξίας 84 εκατ. ευρώ σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που επεξεργάστηκε το Bloomberg. Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να συσσωρεύεται, με την αναλογία ως προς το ΑΕΠ να έχει αυξηθεί στο 181,9% από το 82% το 2006 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των 25 ανεπτυγμένων οικονομιών. Αλλά οι επενδυτές μπορούν να αναθαρρήσουν από τη μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους που, ξεπερνώντας τα 25 έτη, είναι σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με το συγκρίσιμο χρέος της Ισπανίας και της Ιταλίας και υπερδιπλάσια σε σχέση με αυτή της Πορτογαλίας.
 
img 1072Καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο στις αρχές του νέου αιώνα. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και υπέστη τη χειρότερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2012, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο επίπεδο-ρεκόρ του 27,7% ένα χρόνο αργότερα. Για τους επενδυτές, αυτή ήταν η πιο ευνοϊκή ευκαιρία αγοράς. Η ανάκαμψη του ΑΕΠ έκτοτε υπερέβη αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας, με τον προβλεπόμενο ρυθμό 1,9% της επέκτασης της Ελλάδας το 2019, να την τοποθετεί στο στο Νο 10 μεταξύ των χωρών με την ταχύτερη ανάπτυξη και σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον αναμενόμενο μέσο ότι της ευρωζώνης στο 1,4%, σύμφωνα με 21 οικονομολόγους της Bloomberg .
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 16,5% έως το 2020. Ο λόγος του ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας, που αυξήθηκε στο υψηλό του 15,1% το 2009, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,5% το 2016, το πρώτο ετήσιο ευνοϊκό αποτέλεσμα από το 1995, και διευρύνθηκε στο 0,8% πέρυσι. Το πλεόνασμα θα εμφανιστεί για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, σύμφωνα με 11 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.
Η ελληνική αναβίωση δεν είναι μόνο η ιστορία του χρέους. Οι 60 εταιρείες του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρήγαγαν μέχρι τώρα φέτος συνολική απόδοση 25%, στη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 94 μεγάλων δεικτών του κόσμου. Μεταξύ των 569 τραπεζών του κόσμου με ελάχιστη χρηματιστηριακή αξία 1 δισ. δολαρίων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν την καλύτερη απόδοση, της τάξης του 45%, το 2019.
“Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει στις εκτιμήσεις τους μια πολιτική αλλαγή που ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές”, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο γραφείο του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Ο Μητσοτάκης υπηρέτησε ως υπουργός μεταρρυθμίσεων από το 2013 έως το 2015 και ηγείται στις δημοσκοπήσεις για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας φέτος.
Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι οι τρεις τράπεζες μεταξύ των 569 με τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι όλες ελληνικές.
“Οι αγορές προβλέπουν σημαντική πτώση του δείκτη των NPLs ως προς το σύνολο των δανείων στο τέλος της επόμενης τριετίας ως αποτέλεσμα ενός πολύ καλύτερου νομικού περιβάλλοντος, των προσπαθειών των τραπεζών, της εφαρμογής συστημικών λύσεων και της επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας που, αν επικρατούν ορισμένες συνθήκες, μπορεί να διπλασιαστεί σε σχέση με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη στην κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα. Ο Στουρνάρας ήταν ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος διαπραγματεύτηκε το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης μεταξύ 2012 και 2014.
Ένα μέτρο καθιστά ήδη εμφανή τη βελτίωση: Η αστάθεια των ελληνικών μετοχών ή η καθημερινή διακύμανση των αξιών στην Ελλάδα σε σχέση με τις μετοχές στον υπόλοιπο κόσμο, καταρρέει, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δείχνουν την υψηλότερη εμπιστοσύνη της τελευταίας δεκαετίας προς την εταιρική Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ