Σε μια συνεδρίαση όπου συμμετείχαν μόνο 7 από τους 27 συνολικά Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές, οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο κ. Μάνφερντ Βέμπερ, όπως και οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι και ο Γκι Φερχόφστατ στάθηκαν στο πλευρό του Ερντογάν και καταψήφισαν την πρόταση του Προέδρου του Κόμματος “Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος, Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά να συζητηθεί και να εκδοθεί ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
https://youtu.be/A631BlZ6BrU
Υπέρ της πρότασης του Νότη Μαριά ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης, Ελευθέριος Συναδινός.
Οι υπόλοιποι έλαμψαν δια της απουσίας τους, παρότι εδώ και 10 ημέρες είναι γνωστό το όλο ζήτημα.
Επιχειρηματολογώντας για την πρότασή του ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Η αναγνώριση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί πλέον μια ιστορική αναγκαιότητα, πολύ, δε, περισσότερο φέτος, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία. Το 1919, μετά την απόβαση του Κεμάλ Πασά στη Σαμσούντα του Πόντου, οι Νεότουρκοι προχώρησαν σε μαζικές σφαγές και δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. Άντρες, γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα της γενοκτονίας που ξεπέρασαν τις 350000.
Εκτελέσεις, βιασμοί, καταναγκαστικά έργα στα τάγματα εργασίας οδήγησαν στο θάνατο τους Ποντίους αδερφούς μας. Και πρόκειται για γενοκτονία, γιατί οι Έλληνες του Πόντου δολοφονήθηκαν επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.
Ζητούμε λοιπόν σήμερα Δευτέρα να προστεθεί στην Ημερήσια Διάταξη Δήλωση της Κομισιόν με θέμα «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923» και να εκδοθεί ψήφισμα. Επιπλέον, ζητούμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το αίτημά μας αυτό και καλούμε τους συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στηρίξουν αυτή την πρότασή μας ως ένα ιστορικό χρέος, ιδίως φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Συγκεντρωτικά, 79 ψήφισαν υπέρ της πρότασης και 199 κατά, ενώ καταγράφηκαν και 18 αποχές.