Το αλάτι, που δίνει γεύση στο φαγητό, είναι γνωστό και ως «λευκός θάνατος», όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη ζάχαρη, με τους ειδικούς να τονίζουν πως είναι συνδεδεμένο με το πρήξιμο, με την αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, με το εγκεφαλικό και άλλες παθήσεις.
Παρότι γνωρίζετε όμως, ότι κάνει κακό στην υγεία σας, έχετε την τάση να το καταναλώνετε καθημερινά και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι θα έπρεπε.
Yπάρχουν στοιχεία ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι περίπου 8-11 γραμμάρια.
Η πρόσληψη αυτή είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που απαιτείται για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού (η ελάχιστη ημερήσια απαιτούμενη πρόσληψη νατρίου είναι περίπου 200-500 mg) και ξεπερνά κατά πολύ τα 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η ποσότητα 5 γραμμάρια ισοδυναμεί με 1 κουταλάκι του γλυκού (ή καλύτερα τα 3/4 αυτού).
Το αλάτι είναι ένα ιδιαίτερα κοινό συστατικό στη διατροφή μας. Το προσθέτουμε στο φαγητό όταν μαγειρεύουμε, το βρίσκουμε σε συσκευασμένα τρόφιμα και έτοιμα γεύματα.
Οι τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες νατρίου είναι το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά. Μικρότερες ποσότητες νατρίου περιέχουν επίσης τα λαχανικά, τα λίπη και τα δημητριακά.
Τι κάνουμε λοιπόν όταν το παρακάναμε με το αλάτι στο φαγητό μας; Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα παρακάτω:
1. Φάτε μπανάνα
Δοκιμάστε να φάτε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως είναι η μπανάνα, καθώς βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το νάτριο μέσω των ούρων.
2. Πιείτε νερό
Οι αλμυρές τροφές έτσι κι αλλιώς προκαλούν δίψα στον οργανισμό. Εκτός όμως από αυτό, το νερό θα σας βοηθήσει να ρίξετε και τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό και θα μειώσει την κατακράτηση υγρών που προκαλεί το αλάτι.
3. Να πάτε στο γυμναστήριο
Η προπόνηση θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε το περίσσιο νάτριο δια της φυσικής οδού, μέσω του ιδρώτα.
Πηγη: bovary.gr