Η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, οι Λυρίδες, θα κορυφωθούν στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας προς χαράματα της Μεγάλης Τρίτης.
Πάντως ο ουρανός θα είναι αρκετά φωτεινός λόγω της προηγηθείσας πανσελήνου της 19ης Απριλίου, πράγμα που θα δυσκολέψει τις παρατηρήσεις. Οι διάττοντες αστέρες θα είναι ορατοί έως τη Μεγάλη Πέμπτη περίπου, εφόσον ο καιρός είναι ανέφελος και επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.
Οι Λυρίδες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρούνται μια μέση «βροχή» και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.
Οι Λυρίδες είναι σμήνος μετεώρων, που εμφανίζονται την άνοιξη στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου. Είναι γνωστά και ως διάττοντες αστέρες ή πεφταστέρια. Το ακτινοβόλο σημείο των Λυρίδων βρίσκεται στα όρια των αστερισμών της Λύρας και του Ηρακλή.
Στην κορύφωση του φαινομένου εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται από 5 έως 20 μετέωρα ανά ώρα, με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Ενίοτε δημιουργούνται φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, τα οποία παραμένουν ορατά στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα.
Κάθε 12-16 έτη, η «βροχή» των διαττόντων αστέρων είναι πολύ εντονότερη των άλλων ετών (τα πεφταστέρια φθάνουν ακόμη και τα 100 ανά ώρα), γεγονός που φανερώνει ότι η Γη διέρχεται από πυκνότερο τμήμα του σμήνους.
typosthes, sansimera