Τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας και όχι ως συνόρου της Δύσης με την Ανατολή αλλά και ως περιφερειακού κόμβου ανάπτυξης που αποκτά παγκόσμια εμβέλεια και σημασία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα του δεύτερου φόρουμ της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), που διεξάγεται στο Πεκίνο.
Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήρε τον λόγο στη σημερινή Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου στο πλαίσιο του φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο στην κινεζική πρωτεύουσα.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού
Αφού υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, είναι εμφανές ότι οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου “Δρόμου του Μεταξιού” συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και που θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές μας», ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συνεργασία και η εξωστρέφεια είναι το μέλλον» γι αυτό και η Ελλάδα έχει εκεί στραμμένη την προσοχή.
«Η Ελλάδα, σήμερα, εκμεταλλεύεται τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Θέλουμε η γειτονιά μας, η ΝΑ Μεσόγειος αλλά και τα Βαλκάνια να μην είναι το σύνορο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αλλά να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου», υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε, δε, στην επένδυση της κινεζικής COSCO στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραιά, υπογραμμίζοντας πως έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. «Το λιμάνι εξελίσσεται σε παγκόσμια πύλη προς την Ευρώπη για προϊόντα που έρχονται από κινεζικά και ασιατικά λιμάνια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «στόχος μας είναι να συνδεθεί με δίκτυα μεταφορών προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Ειδικά τα δίκτυα που αναπτύσσονται ταχέως προς τον κάθετο άξονα Βουλγαρίας-Μαύρης Θάλασσας και Ρουμανίας, αλλά και Βόρειας Μακεδονίας-Σερβίας, δεδομένου ότι μετά από σχεδόν 30 χρόνια λύσαμε το θέμα του ονόματος. Δίκτυα διασυνδεσιμότητας που θα ενισχυθούν με τις επενδύσεις της Κίνας στη χώρα μας, στον χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό τομέα κατά την επόμενη περίοδο».
Όραμα για το μέλλον ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού
«Ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού μπορεί να αποτελέσει ένα όραμα και μία πρωτοβουλία με εξαιρετικά σημαντική στόχευση που θα αφορά το μέλλον αλλά θα παίρνει παραδείγματα από το παρελθόν», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός από το δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον Δρόμο του Μεταξιού, εξηγώντας πως «η σχέση ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή ήταν πάντα μια σχέση ιδιαίτερη».
«Ο πόλεμος και η αντιπαράθεση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «δηλητηρίαζε πάντα τις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή αλλά υπήρχε πάντοτε κι ένα νήμα ειρήνης και συνεργασίας που ένωνε την Ευρασία, τη Δύση και την Ανατολή. Και αυτό ήταν το νήμα του εμπορίου. Η ιστορία του ελληνικού λαού ως δύναμη πολιτισμού, ως δύναμη εμπορίου, ως δύναμη ναυτιλίας και διπλωματίας ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένη με αυτό το ειρηνικό νήμα, που ένωνε πάντοτε τη Δύση με την Ανατολή. Σήμερα, με σύγχρονους όρους πρέπει πάλι να δουλέψουμε για την ανάπτυξη αυτού του ειρηνικού νήματος, με σύγχρονους όρους, που σημαίνει με όρους παγκόσμιου διαδρόμου διασυνδεσιμότητας. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, με εξωστρέφεια και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς κανόνες».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Πρωτοβουλία αυτή, που μετρά ήδη δύο χρόνια ζωής, οδηγεί στην επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και στην αναβάθμιση των μεταφορών, της ενεργειακής συνεργασίας και της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας.
Σημείωσε, δε, ότι όλα αυτά έχουν μία κεντρική σημασία στον βαθμό που έχουν ως στόχο την ειρηνική συνύπαρξη, τη συνανάπτυξη των κρατών και των λαών μας, την ευημερία των λαών. «Η ευημερία των λαών προφανώς και πρέπει να περνάει από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της ενίσχυσης του διεθνούς εμπορίου, της ανάπτυξης, των οικονομικών σχέσεων. Η ευημερία των ανθρώπων περνάει μέσα από την καταπολέμηση της φτώχειας και την εξάλειψη των ανισοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Χέρι-χέρι με τις οικονομικές σχέσεις η ενεργή διπλωματική ατζέντα
Η ενεργή διπλωματική ατζέντα μας συμβαδίζει με τα βήματα στις οικονομικές σχέσεις, ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «η Ελλάδα προωθεί τη διμερή στρατηγική της σχέση με την Κίνα, έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά επιτυχή πρωτοβουλία με την Βουλγαρία-Ρουμανία και Σερβία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη υποδομών, έλυσε -όπως είπαμε – το θέμα του ονόματος με τη Βόρεια Μακεδονία και συνδέει τα Βαλκάνια με την Ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας στενής συνεργασίας με την Κύπρο και Αίγυπτο καθώς και άλλες χώρες της περιοχής».
«Με το νέο ρόλο που έχουμε αναλάβει στην περιοχή μας, διαβλέπουμε ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων που διέπουν τους όρους του εμπορίου καθώς και των επιμέρους δεσμεύσεών μας ως μέλη της ΕΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «διαβλέπουμε την ανάγκη για μια νέα παγκόσμια οικονομική ισορροπία ανάπτυξης, που να συμπεριλαμβάνει την Κίνα ακόμα περισσότερο. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης, στρατηγικής, εταιρικής, διμερούς μας σχέσης, στο πλαίσιο αυτής της Πρωτοβουλίας, αλλά και της Πρωτοβουλίας 17+1 στην οποία προσχωρήσαμε πρόσφατα, θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας λαμπρές προοπτικές”.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping για τη θερμή φιλοξενία, ενώ συνεχάρη την Κίνα, που γιορτάζει φέτος τα 70χρονα της και «τη συνέχιση του κινεζικού ονείρου».
Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα
Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang (15:30 τοπική) και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping (17:00 τοπική) και στις 19:30 θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο του φόρουμ.
Σήμερα θα υπογραφεί και το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα. Το τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας θα υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής επικεφαλής του κινεζικού υπερυπουργείου για την οικονομική ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση (NDRC) Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Αύριο, Μ. Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».