Γνωστό για πολλά, αν και όχι πάντα κολακευτικά για τη Γαλλία, το Κάστρο του Αμπουάζ αποτελεί ένα αληθινό κόσμημα μεταξύ των πολυάριθμων κάστρων της Κοιλάδας του Λίγηρα. Είναι το πιο διάσημο μεταξύ τους και επειδή στο παρεκκλήσι του βρίσκονται τα οστά του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Για το λόγο αυτό, από το διάσημο κάστρο θα ξεκινήσουν οι εορτασμοί για τα 500 χρόνια από τον θάνατο αυτής της αναγεννησιακής μεγαλοφυΐας.
«Ο Γάλλος πρόεδρος θα καλωσορίσει τον Ιταλό πρόεδρο εδώ στο Αμπουάζ. Είναι μια εξαιρετικά επίσημη χειρονομία που δείχνει ότι οι δύο χώρες μοιράζονται αυτήν την κοινή μνήμη, αυτή τη μορφή, τον πολιτισμό που δένει τις δύο χώρες μας, κάτι που πιστεύω ότι αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο που αμφότεροι οι πρόεδροι θέλουν να αναδείξουν», λέει ο διευθυντής του Κάστρου του Αμπουάζ Ζαν-Λουί Συρό.
https://www.leonardodavinci.gr/
Ο ντα Βίντσι άφησε την Ιταλία το 1516 στα 64 του χρόνια μετά τον θάνατο του Τζουλιάνο των Μεδίκων, ο οποίος, ως αδελφός του Πάπα Λέοντα, του είχε εξασφαλίσει την είσοδο στην παπική αυλή. Στη Γαλλία βρέθηκε προσκεκλημένος του Γάλλου βασιλιά Φραγκίσκου Α’.
Στα τρία χρόνια που έζησε επί γαλλικού εδάφους μέχρι να πεθάνει, στις 2 Μαΐου 1519, ο πολυμαθέστατος Ιταλός φιλοτέχνησε έργα-κομμάτια της παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής με την δικής του δημιουργίας μέθοδο του σφουμάτο και, φυσικά, η πασίγνωστη Μόνα Λίζα, τα οποία εκτίθενται στο Λούβρο.
Σύμφωνα με τον Σουρό, «ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αναμφίβολα είναι ένας καλλιτέχνης. Κι όπως σε όλες τις τέχνες, η δουλειά του καλλιτέχνη, το ταλέντο του, είναι κάτι που μοιράζεται. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι γεννήθηκε σίγουρα στην Ιταλία, στη Φλωρεντία, όμως πέραν αυτού, υπηρέτησε αρκετούς ισχυρούς άνδρες. Με αυτήν την καριέρα και με το τέλος της ζωής του εδώ στη Γαλλία, αποτελεί σίγουρα μια οικουμενική μορφή και η ομορφιά πρέπει πάντα να φέρνει κοντά όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».
Εν ζωή ο Λεονάρντο ντα Βίντσι υπήρξε, πέραν όλων των άλλων, ένας από τους διορατικότερους εφευρέτες. Πέντε αιώνες μετά τον θάνατο του φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τις πληγωμένες γέφυρες μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας με την κοινή παρουσία Μακρόν και Ματαρέλα εκεί που έζησε τις τελευταίες του στιγμές.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KIApGsFAPfI&w=711&h=400]
euronews