Η κινόα έχει γίνει μία από τις δημοφιλέστερες υγιεινές τροφές παγκοσμίως. Και δικαίως, αφού δεν περιέχει γλουτένη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι από τα λίγα λαχανικά που περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.
Ανήκει στα ψευτοδημητριακά και αρχαία δημητριακά. Χαρακτηρίζεται αρχαίο, επειδή έχει μείνει σχετικά απαράλλαχτο στο πέρασμα εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων χρόνων. Οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτή ως η «μητέρα όλων καρπών». Συνεπώς, μας έρχεται από τη Λατινική Αμερική (Χιλή, Βολιβία και Περού) και καλλιεργείται από τους κατοίκους των Άνδεων εδώ και σχεδόν τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Αποτελούσε τη δεύτερη βασική τους τροφή μετά την πατάτα.
Υπάρχουν εκατοντάδες καλλιεργημένα είδη κινόα (σχεδόν 1.800 είδη), αλλά τα πιο κοινά είδη που βρίσκουμε στην αγορά είναι η λευκή, κόκκινη και μαύρη κινόα. Μπορεί να μαγειρευτεί σε ελάχιστο χρόνο, σχεδόν σε 15 λεπτά. Συχνά, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ρυζιού και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους.
5 πειστικοί λόγοι να ενσωματώσουμε την κινόα στη διατροφή σας
1. Μεγάλη θρεπτική αξία
Η κινόα θεωρείται ψευδοδημητριακά, διότι στην πραγματικότητα είναι σπόρος που προετοιμάζεται και καταναλώνεται ως δημητριακό. Έχει τόσο μεγάλη θρεπτική αξία που για τους Ίνκας ήταν ιερή τροφή και στη σύγχρονη εποχή θεωρείται υπερτροφή.
1 φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα (185 γραμμάρια) περιέχει: 8 γραμμάρια πρωτείνης, 5 γραμμάρια φυτικών ινών, 58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μαγγάνιο, 30% σε μαγνήσιο, 28% σε φώσφορο, 19% σε φολικό οξύ, 18% σε χαλκό, 15% σε σίδηρο, 13% σε ψευδάργυρο, 9% σε κάλιο και πάνω από 10% σε βιταμίνες Β1, Β2 και Β6. Περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι επιστήμονες της NASA εξετάζουν την περίπτωση η κινόα να μπορέσει να καλλιεργηθεί ως το πρώτο φυτό στο διάστημα, κυρίως λόγω της απλής χρήσης και της υψηλής θρεπτικής της αξίας.
2. Περιέχει τις φυτικές ουσίες κουερσετίνη και καμφερόλη
Οι επιδράσεις τέτοιων υγιεινών τροφών ξεπερνούν τις βιταμίνες και τα μέταλλα, με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι. Υπάρχουν και άλλα δυσεύρετα θρεπτικά στοιχεία, όπως κάποια αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, και τα οποία βρίσκουμε στην κινόα. Συγκεκριμένα δύο είναι αυτά που έχουν μελετηθεί περισσότερο, η κουερσετίνη και η καμφερόλη.
Μάλιστα, η περιεκτικότητα της πρώτης στην κινόα είναι ακόμα μεγαλύτερα και από την περιεκτικότητα στα κόκκινα φρούτα, όπως στα κράνμπερι. Αυτά τα σημαντικά μόρια έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντικαταθλιπτικές επιδράσεις σε μελέτες με ζώα. Περιλαμβάνοντας λοιπόν την κινόα στη διατροφή σας, θα αυξήσετε σημαντικά την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών στοιχείων.
3. Μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών
Μεγαλύτερες και από τα περισσότερα άλλα δημητριακά. Και οι φυτικές ίνες είναι καλά νέα για το πεπτικό σας σύστημα. Η κινόα χωνεύεται επίσης ευκολότερα από πολλά άλλα δημητριακά. Σε έρευνα του British Journal of Nutrition οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο κορεσμό αφού κατανάλωσαν βρώμη, κινόα και φαγόπυρο από όταν κατανάλωσαν ρύζι και σιτάρι.
4. Καρδιακή υγεία
Η μείωση της LDL χοληστερόλης είναι καλή για την καρδιά σας, αλλά η κινόα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας και με άλλους τρόπους. Οι σπόροι αυτοί, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στην Journal of Food Lipids, κατέχει πολλά από τα διατροφικά φλαβονοειδή που σχετίζονται με την πρόσληψη ενάντια σε κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες. Επιπλέον, η κινόα παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά μέσω της περιεκτικότητας σε ολεϊκό οξύ, όπως επίσης και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλφα- λινολενικό οξύ. Οι περισσότερες τροφές χάνουν τα υγιεινά τους λιπαρά οξέα λόγω οξείδωσης, αλλά η κινόα τα διατηρεί.
5. Χωρίς γλουτένη
Η διατροφή χωρίς γλουτένη συστήνεται για άτομα που εμφανίζουν κοιλιοκάκη, μια σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη. Αν και η επιστημονική κοινότητα ακόμα διχάζεται σχετικά με τις δίαιτες που δεν περιέχουν γλουτένη, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να την αποφύγουν. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μάλιστα την αποφεύγει ακόμα και χωρίς κάποια διάγνωση κοιλιοκάκης.
Δυστυχώς όμως με αυτό τον τρόπο αποτυγχάνουν να προσλάβουν θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα για τον οργανισμό τους, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Από την άλλη πλευρά, η κινόα μπορεί να αποδειχθεί έξυπνη λύση, καθώς δεν περιέχει φυσικά γλουτένη, όμως διαθέτει τα περισσότερα αναγκαία θρεπτικά συστατικά.
Photo: Author/Depositphotos