Αποστολή, Νότιος Πόλος -99% πάγος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

antarctica1
Πρόκειται για τη μεγαλύτερο έρημο του κόσμου: η Ανταρκτική έχει επιφάνεια 13.829.430 τετραγωνικά χιλιόμετρα – αυτό την καθιστά 1,3 φορές μεγαλύτερη από την Ευρώπη. Ακόμη και ανάμεσα σε Δεκέμβριο και Φεβρουάριο, στο… καλοκαίρι της δηλαδή, το 99% της Ανταρκτικής είναι καλυμμένο με χιόνι. Αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5000 μέτρα.

Μία ήπειρος των άκρων

antarctica2

Η Ανταρκτική αποτελεί την πιο κρύα ήπειρο της Γης: η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί είναι -98,6 Βαθμοί Κελσίου. Επιπλέον, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν βροχές και χιόνια, πρόκειται για την πιο ξηρή και… ανεμοδαρμένη ήπειρο. Η ταχύτητα ανέμου μπορεί να φτάσει τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Εκεί που χάνεται η αίσθηση του χρόνου

antarctica3

Στην Ανταρκτική οι μοίρες του γεωγραφικού μήκους μηδενίζονται και κατά συνέπεια αυτή εκτείνεται σε όλες τις χρονικές ζώνες. Τι ώρα είναι, λοιπόν; Οι περισσότεροι ερευνητές που βρίσκονται εκεί απαντούν την ερώτηση αυτή ανάλογα με την ώρα στην χώρα καταγωγής τους.

Περαστικοί ερευνητές…

antarctica4

Τον ανθρώπινο πληθυσμό της Ανταρκτικής απαρτίζουν οι ερευνητές: κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι περίπου 4.000 – τον χειμώνα μόνο 1.000. Αυτοί απασχολούνται στους 80 ερευνητικούς σταθμούς, τους οποίους διατηρούν περίπου 30 χώρες. Στη φωτογραφία φαίνεται ο γερμανικός σταθμός Νοϊμάιερ του Ινστιτούτου Αλφρεντ Βέγκενερ.

…και μόνιμοι κάτοικοι

antarctica5

Και για το τέλος: όχι, στην Ανταρκτική δεν ζουν πολικές αρκούδες. Αντ’ αυτού όμως υπάρχουν 17 είδη πιγκουίνων. Ο λιλιπούτειος απεικονιζόμενος αυτοκρατορικός πιγκουίνος αποτελεί ένα από τα τέσσερα ενδημικά είδη πιγκουίνων στην παγωμένη ήπειρο.

dw

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ