Η αύξηση των πρωτεϊνών στη διατροφή και η μείωση των υδατανθράκων μπορεί ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό και να διευκολύνει την απώλεια βάρους – Τι πρέπει να γνωρίζετε.
Οι μικρές αλλαγές στη σύσταση του διαιτολογίου, αυξάνοντας δηλαδή τις πρωτεΐνες και αντίστοιχα μειώνοντας τους υδατάνθρακες, είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται από ορισμένους διαιτολόγους με σκοπό να ενεργοποιήσουν την απώλεια βάρους. Ωστόσο, αν το ποσοστό αύξησης των πρωτεϊνών είναι πολύ μεγάλο, τότε δεν αποτελεί και ασφαλή λύση και είναι πιθανόν να προκληθούν προβλήματα, όπως ζάλη, πονοκέφαλος, δυσκοιλιότητα και αδυναμία.
Το μυστικό για την επιτυχία της συγκεκριμένης μεταβολής στην διατροφή μας είναι να την ακολουθήσουμε για μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή ιδανικά όχι περισσότερο από μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσης είναι σημαντικό να πίνουμε καθημερινά άφθονο νερό, ενώ πρέπει να προσέχουμε και την κατανάλωση ελαιολάδου.
Στο συγκεκριμένο είδος δίαιτας δεν καταναλώνουμε ζάχαρη και γενικότερα γλυκίσματα και περιορίζουμε τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, γλυκά, αρτοσκευάσματα). Στις ποσότητες που τα καταναλώνουμε φροντίζουμε να είναι ολικής άλεσης και ιδανικά τα τοποθετούμε στην αρχή της ημέρας (π.χ. στο πρωινό, στο δεκατιανό ή σε μικρές ποσότητες στο κύριο γεύμα ως συνοδευτικά).
Όταν η συγκεκριμένη τακτική γίνεται ακραία και καταφεύγουμε στις λεγόμενες πρωτεϊνικές δίαιτες μπορεί να οδηγηθούμε ακόμη και σε κέτωση, μια επιβαρυντική για τον οργανισμό βιοχημική διαδικασία. Αλλά στην ήπια εκδοχή της , όπου οι υδατάνθρακες δεν περιορίζονται δραστικά μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του σωματικού λίπους χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας.
Και να θυμάστε ότι, τέτοιου είδους τροποποιήσεις στην διατροφή μας πρέπει να εφαρμόζονται υπό ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει να ακολουθούνται από παιδιά, εφήβους, και εγκύους καθώς και από άτομα με προβλήματα υγείας (νεφρική ανεπάρκεια, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη) καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ακόμη πιο απαραίτητη η δόμηση ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου.
Ενδεικτικό διαιτολόγιο
Ημέρα 1η
Πρωινό: Καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη ή με υποκατάστατο ζάχαρης, 1 αυγό βραστό και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Δεκατιανό: 1 φρούτο και 10 ανάλατα αμύγδαλα
Μεσημεριανό: 120 γρ. κοτόπουλο σχάρας, 1 πιάτο σαλάτα φρέσκων λαχανικών
Απογευματινό: 1 ζελέ χωρίς ζάχαρη
Βραδινό: 120 γρ. τόνο σε νερό, 1 πιάτο σαλάτα με μαρούλι και τομάτα
Ημέρα 2η
Πρωινό: Καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη ή με υποκατάστατο ζάχαρης, 1 μπολ άπαχο γάλα ή γιαούρτι με 2 κουταλιές της σούπας βρόμη
Δεκατιανό: Φρουτοσαλάτα με 2-3 φρούτα εποχής
Μεσημεριανό: 150 γρ. φιλέτο γλώσσας ή πέρκας βραστό και σαλάτα λάχανο-καρότο
Απογευματινό: Στικς λαχανικών (αγγούρι, καρότο, πιπεριά) με 2 κουταλιές της σούπας τυρί cottage
Βραδινό: Σούπα λαχανικών και 1 κ.σ. κατίκι
Ημέρα 3η
Πρωινό: Καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη ή με υποκατάστατο ζάχαρης, 2 φρυγανιές σικάλεως με 1 κ.γ. ταχίνι
Δεκατιανό: 1 φρούτο και 1 φέτα κίτρινο τυρί μειωμένων λιπαρών
Μεσημεριανό: 1 μπιφτέκι σχάρας, 1 σαλάτα με βραστά λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδ, κολοκύθι)
Απογευματινό: 1 χούφτα καρύδια
Βραδινό: 1 ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με 2 αυγά (μόνο τον 1 κρόκο) και 1 φέτα γαλοπούλα βραστή, 1 ανάμεικτη σαλάτα πράσινων λαχανικών
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο