Το μυρώνι είναι ένα σπάνιο αρωματικό χόρτο, που δίνει πλούσια γεύση στα φαγητά. Στην Ελλάδα μπορεί να το εντοπίσουμε στις πλαγιές των βουνών της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη, στην ύπαιθρο της Σκιάθου.
Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, το μυρώνι έχει εκτιμηθεί τόσο για την γεύση, όσο και για το υπέροχο άρωμα του. Γεγονός που κατέστησε το σπάνιο μυρωδικό, ένα πολύτιμο συστατικό σε πολλές παρασκευές μαγειρικής.
Ως γνήσιο προϊόν της μάνας γης, θα ήταν παράλογο να μην εξεταστεί το μυρώνι και ως προς τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Έτσι, από τα αρχαία χρόνια ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, αφού μελέτησαν λεπτομερώς τις ιδιότητες του βοτάνου, διέδωσαν πως το ωμό ή βρασμένο μυρώνι, μπορεί να βοηθήσει στη αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως οι στομαχικές και πεπτικές διαταραχές, το κρυολόγημα, κ.α. Επίσης φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το ήπαρ, τους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη.
Σήμερα, το μυρώνι μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, ωστόσο, πρόκειται για ένα ισχυρό φαρμακευτικό βότανο και ένα ενισχυτικό γεύσης, που βρίσκει εφαρμογή τόσο στην παραδοσιακή ιατρική, όσο και σε συνταγές των περισσότερων χωρών της γης.
Το μυρώνι στην κουζίνα
Πρόκειται για ένα χόρτο που χρησιμοποιείται πολύ σε πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Ωστόσο, η μοναδική γεύση του (να σημειώσουμε πως μοιάζει αρκετά με αυτή της γλυκόριζας) και το έντονο άρωμα, το έχουν δώσει μια ιδιαίτερη δημοφιλία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Ως μυρωδικό, το μυρώνι ταιριάζει με κοτόπουλο, κρέας, οστρακοειδή, ψάρια και θαλασσινά, ενώ μπορεί να ενισχύσει γευστικά πίτες, σαλάτες, σούπες και ομελέτες.
Το μυρώνι είναι ένα ευαίσθητο μυρωδικό. Αυτό σημαίνει ότι 2 μέρες μετά τη συγκομιδή του θα χάσει όλο το άρωμα, τη γεύση και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Συνεπώς, θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε άμεσα.
Ο καλύτερος τρόπος να το διαχειριστούμε είναι να αποφύγουμε να το τεμαχίσουμε με μαχαίρι και αλλά επιλέγουμε να ψιλοκόψουμε με τα χέρια μας. Φυσικά δεν το μαγειρεύουμε, αλλά γαρνίρουμε στο πιάτο πριν το σερβίρισμα.
Σε περίπτωση που θέλουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του, μπορούμε είτε να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, είτε να το αποξηράνουμε ή να το τοποθετήσουμε σε ένα ποτήρι με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Οφέλη για την υγεία
Το μυρώνι είναι ένα βότανο χαμηλής θερμιδικής αξίας. Παρ’ όλα αυτά, τόσο τα φύλλα όσο και τα στελέχη του περιέχουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών που συμβάλλουν στην προώθηση υγιούς οργανισμού.
Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή του βοτάνου δρουν ως νευροπροστατευτικοί παράγοντες, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Alzheimer.
Οι βιταμίνες και τα καροτενοειδή διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπαρών και των πρωτεϊνών, σε συνένζυμα.
Ενώ, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα υπόλοιπα ανόργανα μέταλλα βοηθούν στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια στην διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, στην μεταφορά οξυγόνου, καθώς επίσης και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Φαρμακευτικές χρήσεις
Όπως αναφέραμε, το μυρώνι εκτός από ενισχυτικό γεύσης, συνιστά και εξαιρετικό θεραπευτικό βότανο. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, ο άνθρωπος, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας στρέφονταν στο φαρμακείο στην φύσης.
Μέχρι σήμερα, το μυρώνι (σε όλες τις μορφές του) εφαρμόζεται για τη θεραπεία των δερματικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της ακμής, του εκζέματος κ.α. Συμβάλλει ακόμη στην τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.
Είναι επίσης κατάλληλο για την ενίσχυση της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού, την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης και του βήχα.
Σημαντική θεωρείται και η δράση του απέναντι σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπου μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης και στη θεραπεία των στομαχικών διαταραχών.
Ιδιότητες
Εκτός από φυτοθρεπτικά συστατικά, το μυρώνι διαθέτει και ισχυρές ιδιότητες στις οποίες οφείλονται τα περισσότερα οφέλη του.
Αποχρεμπτικό: Διευκολύνει την έκκριση της βλέννας από το αναπνευστικό σύστημα
Πεπτικό: Περιέχει καλή ποσότητα φυτικών ινών που προάγουν την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Διουρητικό: Αυξάνει την έκκριση των ούρων.
Αντιοξειδωτικό: Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνουν το μεταβολισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αντιφλεγμονώδες: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες το καθιστούν αποτελεσματικό για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.
Διεγερτικό: Αυξάνει τη λίμπιντο.
Αντισηπτικό: Καταπολεμά ασθένειες που σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλα.
Εμμηναγωγό: Διεγείρει τη μήτρα και προκαλεί συσπάσεις.
Διατροφική αξία
100 γραμμάρια φρέσκο μυρώνι περιέχει περίπου:
Ενέργεια: 237 Kcal (12%)*
Υδατάνθρακες: 49.10 g (38%)*
Πρωτεΐνες: 23,20 g (41%)*
Λιπαρά οξέα: 3,90 g (19%)*
Φυτικές ίνες: 42,8 g (107%)*
Βιταμίνη Α: 5850 IU (195%)*
Βιταμίνη Β1: 0,380 mg (32%)*
Βιταμίνη Β2: 0,680 mg (52%)*
Βιταμίνη Β3: 5,4 mg (34%)*
Βιταμίνη Β6: 0,930 mg (71%)*
Βιταμίνη Β9: 274 μg (69%)*
Βιταμίνη C: 50 mg (83%)*
Νάτριο: 83 mg (6%)*
Κάλιο: 4740 mg (100%)*
Ασβέστιο: 1346 mg (134%)*
Χαλκό: 0,440 mg (49%)*
Σίδηρο: 31,95 mg (399%)*
Μαγνήσιο: 130 mg (32,5%)*
Μαγγάνιο: 2,100 mg (91%)*
Ψευδάργυρος: 8,80 mg (80%)*
*Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης
Παρενέργειες
Το μυρώνι, όταν καταναλώνεται στη συνιστώμενη δόση θεωρείται ασφαλές. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες.
Επιπροσθέτως, όσοι συλλέγουν μόνοι τους μυρώνι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς πρόκειται για ένα χόρτο που μοιάζει με το δηλητηριώδες φυτό, το κώνειο.
Όσον αφορά τη χρήση του βοτάνου από εγκύους και θηλάζουσες, να επισημάνουμε πως δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές σχετικά με την ασφάλεια του. Για τον λόγο αυτό, πριν το χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό τους.