10ετές ομόλογο: Σε μακροπρόθεσμους επενδυτές σχεδόν το 90%

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CDC439C8-128D-47EF-9D0C-B333DC6D0035.jpegΣε μακροπρόθεσμους ποιοτικούς επενδυτές κατέληξε σχεδόν το 90% της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, ενώ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε ο ΟΔΔΗΧ στη δημοσιότητα δείχνουν ότι 68% της έκδοσης καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων (Fund Managers), 14,5% από τράπεζες, 4% από ασφαλιστικές εταιρείες και μόλις 11% από κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds).

H τελική διανομή δείχνει ακόμη ότι σε ποσοστό 37,5% η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά 12% από την Ελλάδα, 9,5% από τη Γαλλία, 8% από τις ΗΠΑ, 6,5% από την Ιταλία, 6% από τις σκανδιναβικές χώρες, 5% από την Ιβηρική Χερσόνησο και 5,5% από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τους νέους ελληνικούς τίτλους ήταν ισχυρή και άμεση, με αποτέλεσμα στην πρώτη μιάμιση ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να συγκεντρωθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση της αρχικής «καθοδήγησης» από το 4,125% στο 3,90-4% και στη συνέχεια τον ορισμό της τελικής απόδοσης στο 3,9% με τις συνολικές προσφορές να φθάνουν τα 11,8 δισ. ευρώ.

10ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου. Η αρχική καθοδήγηση για το κουπόνι του τίτλου ανέρχεται στο 4,125%, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει 2-2,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να συγκρατηθεί η απόδοση κάτω από το 4% και να προσελκύσει ο δεύτερος μεταμνημονιακός κρατικός τίτλος κυρίως μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως συνέβη και με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου.

Έξι επενδυτικές τράπεζες – ανάδοχοι του εγχειρήματος

Η αυλαία για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου άνοιξε επισήμως χθες με την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas, HSBC. Οι τρεις εξ αυτών (Goldman Sachs, JP Morgan και HSBC) ήταν ανάδοχοι και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Χάρη στην πολύ προσεκτική προετοιμασία που έχει κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), έχει ήδη φανεί η «δίψα» των επενδυτών για το νέο ομόλογο. Στις τελευταίες επικοινωνίες μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και των τραπεζών-αναδόχων διαπιστώθηκε πίεση των αγορών για άμεση έκδοση «και εχθές ακόμη», όπως έλεγαν πηγές με γνώση των επαφών αυτών. Έτσι, η έκδοση αναμένεται να επιτύχει σημαντική υπερκάλυψη. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι προσφορές μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ