Επιβεβαίωση της «θολής θέσης της Βρετανίας για τις Εγγυήσεις
Φανούλας Αργυρού με σχόλιο «Ε»
Συναφές με το κύριο άρθρο της «Ε» την περασμένη εβδομάδα είναι κα το ακόλουθο σημείωμα της Φανούλας Αργυρού, που εύστοχα αναλύει τη βρετανική θέση στο θέμα των Εγγυήσεων:
«Στις 5 Μαρτίου 2019 ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην συνάντησή του με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέρεμυ Χάντ στο Φόρειν ΄Οφις, μεταξύ άλλων και όπως γράφτηκε του ζήτησε όπως επαναβεβαιώσει την βρετανική θέση στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, όπως δημόσια είχε εκφραστεί από τον τέως υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, βάσει της οποίας το Λονδίνο δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και ότι είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί ό,τι συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο.
Το Φόρειν ΄Οφις λοιπόν, σύμφωνα με το τουίτερ της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Λευκωσία απάντησε, όμως, η σημαντική αυτή είδηση πνίγηκε στην Κύπρο με τα σκάνδαλα και το τριήμερο φαγοπότι…
Πιο συγκεκριμένα και εντός 48 ωρών με τη λήξη της επίσημης επίσκεψης στο Λονδίνο του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ως προσκεκλημένος της βρετανικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της Βασίλισσας, έτρεξε στην Κύπρο για συναντήσεις με τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρόγιαννη και τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πολιτικός Διευθυντής στο Φόρειν ΄Οφις Richard Moore. Σημειώνεται είναι η πρώτη τέτοια επίσκεψη τα τελευταία χρόνια από Πολιτικό Διευθυντή του Φόρειν ΄Οφις στην ΚΔ.
«Ορόσημο»
Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία πρόβαλε την επίσκεψη στο τουίτερ της στις 8.3.2019 και ότι μετά την επίσκεψη ορόσημο (όπως την αποκάλεσε) του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΗΒ επιβεβαιώνοντας τις θετικές σχέσεις ΗΒ και Κύπρου, έφθασε στην Κύπρο ο Πολιτικός Διευθυντής του Φόρει ΄Οφις Ρίτσιαρτ Μοορ (Richard Moore) για συζητήσεις για διάφορα θέματα περιλαμβανομένου και του Brexit , περιφερειακών σχέσεων και της διευθέτησης (του Κυπριακού) με Χριστοδουλίδη, Μαυρόγιαννη και Ακκιντζί. Η πρώτη τέτοια επίσκεψη του Πολιτικού Διευθυντή του Φόρειν ΄Οφις τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μουρ, πρόσθεσε η Αρμοστεία, επανέλαβε την καθαρή και απαράλλακτη θέση του ΗΒ: είμαστε ανοικτοί σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις καταλήξουν τα άλλα μέρη στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Το τουιτερ της Υπάτης Αρμοστείας αναδημοσίευσε και ο Richard Moore στο δικό του τουίτερ. https://twitter.com/ukpoldirrichard?lang=en
Ο κ. Μούρ όμως δεν απάντησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη παρά μόνο στο δεύτερο σκέλος από ότι ζήτησε και αυτό με διφορούμενο τρόπο.
Δεν «επανέλαβε» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού γιατί και προηγουμένως (2015) δεν είχε πει το το Φόρειν ΄Οφις κάτι τέτοιο.
Και ακριβώς αυτό τόνισε ο κ. Μούρ όταν έγραψε η Υπάτη Αρμοστεία ότι «επανέλαβε την καθαρή και απαράλλακτη θέση του ΗΒ: είμαστε ανοικτοί σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις καταλήξουν τα άλλα μέρη στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις» Να προσεχτεί το λεκτικό «είμαστε ανοικτοί σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις καταλήξουν τα άλλα μέρη…». Οι λέξεις «είμαστε ανοικτοί» δεν ερμηνεύεται ότι δεν θέλουν ρόλο εγγυήτριας δύναμης αλλά ότι είναι ανοικτοί να συζητήσουν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις! Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία επιμένει σε παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων, η απάντηση αυτή αφενός είναι όντως η πάγια πολιτική γραμμή του Φόρειν ΄Οφις και αφετέρου διφορούμενη και με … εποικοδομητική ασάφεια για να μην ενοχλεί η Τουρκία.
Ο Richard Moore διετέλεσε Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία μεταξύ 2014-2017 και υπηρέτησε και προηγουμένως στην Τουρκία μεταξύ 1990-1992 και συμμετείχε στην 30μελή ομάδα του Φόρειν ΄Οφις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα το 2017.
Φανούλα Αργυρού».
Στην ουσία, αυτό που αφήνει ξεκάθαρα να φανεί το Foreign Office είναι ότι μπορεί να αποδεχθεί (στον 21ο αιώνα!) ένα ελεύθερα κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ να έχει τρίτους ως εγγυητές και κηδεμόνες!
Το συμπέρασμα αυτό ουδόλως αλλάζει κι αν ακόμα προτασσόταν η θέση ότι η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται να είναι εγγυήτρια στο νέο κράτος της Κύπρου.
«Ε»
Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λονδίνου 14.3.2019