Σμύρνη, η μούσα της Ιωνίας: 110 καλλιτέχνες σε ένα βίντεο με τραγούδια της Μ. Ασίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

prokymaia smyrnis skitso
Σκίτσο του Soloup για το βίντεο, με την προκυμαία της Σμύρνης

Δώδεκα τραγούδια, 70 τοποθεσίες, 110 καλλιτέχνες, σε ένα βίντεο για μία πόλη: Τη Σμύρνη. Ένα μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης δουλειάς της για τον Ερωτόκριτο, σε ένα βίντεο με ερμηνείες από 77 καλλιτέχνες που γυρίστηκε σε 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής, η ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά» επιστρέφει με το νέο της έργο, ένα συγκινητικό βίντεο για τη Σμύρνη.
Το βίντεο αποτελεί ένα μουσικό διαπολιτισμικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα, με δώδεκα αγαπημένα τραγούδια της Μ. Ασίας και ειδικότερα της Σμύρνης.
Ένα ταξίδι με ήχους και εικόνες, με έμφαση στη διαπολιτισμικότητα, που μεταφέρει τους θεατές σε διάφορα σημεία της Αθήνας, της Σμύρνης, της Ν. Υόρκης και άλλων περιοχών που αποτελούν μικρασιατικές κοιτίδες του προσφυγικού ελληνισμού.
Για τη δημιουργία του βίντεο, οι υπεύθυνοι χρειάστηκε να μελετήσουν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, αναζητώντας το κατάλληλο υλικό σε βιβλία, άρθρα, συνεντεύξεις και φυσικά στη μουσική, ενώ ήρθαν σε επαφή και με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.
Το έργο έχει σκοπό τη διαμόρφωση διαπολιτισμικής συνείδησης, καθώς αναδεικνύει μια κοινωνία που ανέπτυξε τις τέχνες και στηρίχτηκε στον σεβασμό της πολιτισμικής ετερότητας. Το όραμα και τη δράση της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά» αγκάλιασαν με την υποστήριξη και την εθελοντική συμμετοχή τους 110 καλλιτέχνες, σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής μουσικής σκηνής, αλλά και καλλιτέχνες από το εξωτερικό.
Την ενορχήστρωση υπογράφει ο καταξιωμένος συνθέτης και σολίστας Τάκης Φαραζής σε συνεργασία με τον Θανάση Γκίκα και τον Δημήτρη Ιωαννίδη, μέλη της ομάδας «Παίζουμε Οικολογικά & Διαπολιτισμικά».
Σημαντική είναι η συμβολή του διακεκριμένου σκιτσογράφου Soloup, ο οποίος δημιούργησε σκίτσα ειδικά για το βίντεο, αλλά και η συμμετοχή των καταξιωμένων σκηνοθετών Κοραή Δαμάτη στον ρόλο του αφηγητή και Πηγής Δημητρακοπούλου σε συμβουλευτικό ρόλο.
Το δικό τους στίγμα έβαλαν καταξιωμένοι σολίστες-μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι Σωκράτης Σινόπουλος, Πάνος Δημητρακόπουλος, Τάκης Φραγκούς, Tigran Sargsyan, Φώτης Σιώτας, Γιώργος Κοτσίνης, David Lynch.
Μερικοί από τους καλλιτέχνες που ερμηνεύουν τα τραγούδια είναι (αλφαβητικά) οι:
Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Lamia Bedioui, Alexandra Gravas, Ειρήνη Δερέμπεη, Νίκος Ζιώγαλας, Fide Köksal, Λυδία Κονιόρδου, Παναγιώτης Λάλεζας, Σόλων Λέκκας, Maria Markesini, Martha Moreleon, Γιώργος Μπαγιώκης, Δημήτρης Μπάσης, Νίκος Ξυδάκης, Σοφία Παπάζογλου, Έλλη Πασπαλά, Δημήτρης Πουλικάκος, Ναταλία Ρασούλη, Fuat Saka, The Burger Project, Αγγελική Τουμπανάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, Μπέττυ Χαρλαύτη, Haig Yazdjian, Mc Yinka και η Παιδική Χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου.
Τα γυρίσματα έγιναν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, του Ιδρύματος Μικρασιατικού Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
pontos-news
Βίντεο από: Paizoume Oikologika & Diapolitismika
.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=g322QkLf5YE&w=711&h=400]
.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ