«Πάντοτε ήμουν το κορίτσι πίσω που δεν έλεγε τίποτα»
Τον Αύγουστο του 2018 η 15χρονη Greta Thunberg ετοίμασε ένα πανό και αποφάσισε να πάρει την αδιαφορία όλου του κόσμου πάνω της και να διαμαρτυρηθεί έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας για να σώσει το περιβάλλον όλων μας. Οι γονείς της την αποθάρρυναν, οι συμμαθήτριες της την περιφρόνησαν αρνούμενες να ενωθούν μαζί της. Οι περαστικοί την έβλεπαν σαστισμένοι.
«Και όμως, οκτώ μήνες μετά τα πράγματα δεν μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά», έγραψε η βρετανική «Γκάρτιαν» στις 11.3..2019.
Στις 15 Μαρτίου 2019, χιλιάδες μαθητές από όλο τον κόσμο βγήκαν από τις τάξεις για να διαμαρτυρηθούν πλάι στην Greta Thunberg. Το χειροποίητο πανό της skolstrejk för klimatet (school strike for climate – Σχολική απεργία για το κλίμα) μεταφράστηκε σε 100 γλώσσες τόνισε η «Γκάρτιαν» στις 15 Μαρτίου 2019 και ότι «Από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική παιδιά άφησαν τα βιβλία τους την Παρασκευή και διαμαρτυρήθηκαν για κλιματική αλλαγή. Το γεγονός αγκάλιασαν χώρες από την Ινδία μέχρι την Ουγκάντα, τις Φιλιππίνες μέχρι το Νεπάλ που επηρεάζονται άμεσα με τις καιρικές αλλαγές καθώς δεκάδες χιλιάδες μαθητές βγήκαν σε απεργία ζητώντας από την πολιτική ελίτ άμεσα να αντιμετωπίσει την κλιματική προτεραιότητα. Στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας 30,000 παιδιά και νεαροί περπάτησαν στους δρόμους διαδηλώνοντας «Είναι η δική μας ώρα να αντισταθούμε. Δεν έχουμε πολύ καιρό ακόμα, από εμάς εξαρτάται να κάνουμε την αλλαγή και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την γενιά μας»..».
Στο γεγονός αυτό ανταποκρίθηκαν και οι μαθητές/μαθήτριες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με σχετικά ψηφίσματα έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Fridays for Future»
Συντονισμένα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εθελοντές από 125 χώρες και περιοχές διοργανώθηκαν πέραν των 2,000 εκδηλώσεων κάτω από το σύνθημα «Fridays for Future» – Παρασκευές για το μέλλον, συμβολικό από το γεγονός ότι η Greta Thunberg, ξεκίνησε και συνεχίζει την απεργία/διαμαρτυρία της κάθε Παρασκευή έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο, βρέχει χιονίζει είναι εκεί.
Παρασκευή, έξω από το Κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη
Το νεαρό κορίτσι με τις πλεξούδες, έγινε ίνδαλμα αποφασιστικότητας, θετικής δράσης και έμπνευσης. Πρόεδροι χωρών και διευθύνων σύμβουλοι εταιριών επικρίνονται πρόσωπο με πρόσωπο από το κορίτσι με τόση σοφία, θάρρος και αποφασιστικότητα. Είδε τον Πάπα της Ρώμης, μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβάλλοντας την ανάγκη διάσωσης του περιβάλλοντος και του κλίματος…
«Πριν ένα χρόνο η Thunberg ήταν ένα εσωστρεφή κορίτσι, μικρόσωμο, ένα τίποτα, που ξυπνούσε στις 6 το πρωί να ετοιμαστεί για το σχολείο και να επιστρέψει στις 3 μ.μ. Τίποτα σχετικό δεν συνέβαινε στη ζωή της. «Πάντοτε ήμουν το κορίτσι πίσω που δεν έλεγε τίποτα. Νόμιζα δεν μπορούσα να κάνω τίποτα επειδή ήμουν μικρή», θυμάται, έγραψε η «Γκάρτιαν» στις 11.3.2019
Το κορίτσι με τις πλεξούδες στο Νταβός της Ελβετίας
Στις 21 Απριλίου 2019 , ημέρα της Αναστάσεως στην Βρετανία, η Greta Thunberg βρέθηκε και στο Λονδίνο. ΄Ηλθε με τραίνο (εφόσον δεν ταξιδεύει με αεροπλάνο) και απεύθυνε το σύντομο χαιρετισμό της στους εκεί διαδηλωτές που βρίσκονται στους δρόμους του Λονδίνου εδώ και μέρες υπέρ του ίδιου σκοπού. Με πέραν των 900 συλλήψεων από την βρετανική αστυνομία, η οποία αναγκάστηκε να φέρει πέραν των 9,000 αστυνομικών… Η Greta Thunberg τους είπε πέντε λόγια και καλά. Το νεαρό κορίτσι , απευθυνόμενο στο πλήθος και στην διεθνή κοινότητα, με λάμψη και τόλμη έθεσε το δίλημμα προς όλους καλώντας το παγκόσμιο να αποφασίσει όταν είπε ευθαρσώς:
« Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να αποφασίσει πιο δρόμο να πάρει… Για πολύ καιρό οι πολιτικοί και άνθρωποι στην εξουσία γλύτωσαν με το να κάνουν τίποτα για την καταπολέμηση της κλιματικής και οικολογικής κρίσης. Όμως θα κάνουμε σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίζουν να αποφεύγουν πλέον…»
Στις 23.4.2019 είδε και Βρετανούς πολιτικούς και τους εξήγησε με το δικό της σκεπτικό ότι η διάσωση του περιβάλλοντος/κλίματος είναι μια υπάρχουσα κρίση για την οποία οφείλουν να δράσουν.
«Ήμουν 7-8 χρονών όταν άκουσα από τους δασκάλους μας να μας μιλούν για τις κλιματικές αλλαγές, μας έδειξαν φωτογραφίες πολικών αρκούδων που πεινούν, για τα πλαστικά στους ωκεανούς, για την καταστροφή των δασών, πρέπει να πανικοβληθούμε και λέγοντας αυτό δεν εννοώ να φωνάζουμε στους δρόμους, αλλά να αφήσουμε την πολυτέλεια και να σώσουμε το σπίτι μας, καλέστε τους επιστήμονες που ξέρουν να σας εξηγήσουν… πρέπει να το κάνουμε για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας…», είναι μερικές από τις επισημάνσεις της.
Σύνδρομο «Aspeerger» (είναι χάρισμα)
Για δε την διάγνωση ότι έχει το σύνδρομο «Aspeerger», το χαρισματικό κορίτσι, λέγει ότι αυτό την κάνει να διαφέρει. Και αυτή η διαφορά είναι χάρισμα τονίζει, την κάνει να βλέπει τα πράγματα έξω από το κουτί. «Δεν πιστεύω εύκολα τα ψέματα, βλέπω καθαρά τα πράγματα, αν ήμουν όπως όλοι δεν θα ενδιαφερόμουν π.χ. για σχολική απεργία, για την κλιματική αλλαγή… Περνούν με πλούσια αυτοκίνητα και με χαιρετούν « Γειά σου Κρέτα, μας αρέσει αυτό που κάνεις» μου λένε, αλλά δεν είμαι «celebrity», πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ότι αντιμετωπίζουμε μια υπάρχουσα κρίση, μια επείγουσα κατάσταση…» δηλώνει.
Την GretaThunberg, σήμερα 16 χρόνων, ένα απλό κορίτσι, άβαφτο με την γιρλάντα στα καστανόξανθα μακριά μαλάκια της, λές και ήλθε από «ένα κόσμο που χάθηκε», σύστησαν στην Νορβηγία για το βραβείο Νόμπελ. Για το κατόρθωμα της να εμπνεύσει ένα παγκόσμιο κίνημα νεολαίας για τη κλιματική αλλαγή, που συνιστά μια τεράστια συνεισφορά για την ειρήνη.
Συνομιλίες ΟΗΕ στη Πολωνία – Και Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
«Η νεαρή σουηδέζα η οποία στο τουίτερ της περιγράφει τον εαυτό της ως « η 16χρονη ακτιβίστρια για κλιματική αλλαγή με το σύνδρομο Aspeerger» ξεκίνησε την πρώτη απεργία για το κλίμα έξω από το κοινοβούλιο στη Σουηδία τον Αύγουστο πέρσι» έγραψε το BBC και πρόσθεσε ότι χάνει μαθήματα τις περισσότερες Παρασκευές για την συνηθισμένη διαμαρτυρία της. Απέκτησε περισσότερη διεθνή προσοχή μετά την ομιλία της στο Συνέδριο για το Κλίμα που διοργάνωσαν τα Ηνωμένο Έθνη στη Πολωνία τον περασμένο Δεκέμβριο (2018). Καθώς και στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο (2019)…
To κορίτσι με τις πλεξούδες δίχως να μασήσει τις λέξεις της μίλησε με τη φωνή της αλήθειας στην διεθνή εξουσία « και με την μαλακή φωνή της άφησε άφωνους μια αίθουσα γεμάτη από διεθνείς ηγέτες από τον οικονομικό και πολιτικό τομέα καθώς και ηγέτες των μέσων ενημέρωσης» όταν τους προκάλεσε ευθέως:
«Δεν θέλω την ελπίδα σας. Δεν σας θέλω να ελπίζετε. Θέλω να πανικοβληθείτε… και να ενεργήσετε σαν και το σπίτι φλέγεται»
“I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic… and act as if the house was on fire”.
«Στη κλιματική αλλαγή, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε αποτύχει» τους είπε μεταξύ άλλων στο Νταβός.
«Είναι νεαρή για να ψηφίσει. Δεν έχει κεφάλαιο να επενδύσει. Δεν έχει θέση σε εξουσία για να αλλάξει τη ροή των διεθνών αγορών. Εκείνο που έχει είναι φωνή και διάθεση να την κάνει να ακούγεται. Έτσι κάθε Παρασκευή, η Thunberg διαμαρτύρεται στο κατώφλι της εξουσίας, στο Κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, ή εδώ στο Ντάβός – προβάλλοντας την υπόθεσή της για την κλιματική αλλαγή και εμπνέοντας μαθητές ανά τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. «Βρισκόμαστε σε μια ώρα της ιστορίας», λέγει με ήρεμη αλλά δυναμική φωνή, «όπου όσοι έχουν συνείδηση πρέπει να αναγνωρίσουν το ρόλο τους για αλλαγή που επηρεάζει τα πάντα στις κοινωνίες μας… », έγραψαν καλύπτοντας την παρουσία της στο Νταβός στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.
Greta Thunberg has a message for world leaders – Image: Mattias Nutt –25 Jan 2019
Και έτσι το απλό 16χρονο σήμερα κορίτσι από την Σουηδία, με το σύνδρομο «Aspeerger» με τις κοτσίδες και την ιδιαίτερη ομορφιά να λάμπει στο πρόσωπό της, έδωσε το μήνυμά της στους διεθνείς ηγέτες στο Νταβός. Όταν τόσοι άλλοι πολιτικοί με δοκτοράτα και λογείς λογείς πτυχία, υγιέστατοι και πάμπλουτοι, αλλά δίχως συνείδηση, απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν είτε αυτό είναι για τις κλιματικές αλλαγές, είτε για απελευθέρωση των χωρών που αντιπροσωπεύουν…
Ίσως με απλούς ανθρώπους σαν την χαρισματική Greta Thunberg, ίσως λέγω, η ανθρωπότητα να έχει ακόμα ελπίδες σωτηρίας. Και ίσως και η Κύπρος μας…
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Σημ. Το σύνδρομο Asperger πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Hans Asperger. Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο, βλέπουν, ακούνε και νοιώθουν τον κόσμο διαφορετικά από άλλους, δεν είναι ασθένεια, και δεν «θεραπεύεται».
https://www.autism.org.uk/about/what–is/asperger.aspx?gclid=EAIaIQobChMIvbL-6fbl4QIVmKztCh1vIQO3EAAYASAAEgK51_D_BwE