ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑμΕΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Αθήνα,9 Μαΐου 2019
Βρίσκομαι εδώ για να εξάρω,σε αυτούς τους δύσκολους καιρούςγια την κοινωνία μας, για τον Άνθρωπογενικότερα,καισε μία εμβληματικήεπέτειο,την Ημέρα τηςΕυρώπης, την σημασίατουνα υπερασπίζεσαι τον Άνθρωποκαι,κυρίως,τον χειμαζόμενοΆνθρωπο. Δεν είναιτυχαίοότι ξεκίνησα λέγοντάς σας ότι είναι η Ημέρα τηςΕυρώπης, και κατ΄αυτή την ημέρα υπερασπιζόμαστε τον Άνθρωπο σ΄ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιες είναι οιρίζεςτουΕυρωπαϊκούμας Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίαςκαι,ταυτόχρονα,ποια είναι η συμβολήτου δικού μαςΠολιτισμούκαι της δικής μας Δημοκρατίας. Θέλω λοιπόν,όπως θα έκαναγιακάθετέτοια προσπάθεια, να εξάρω, όπως είπα,την συμβολή στην υπεράσπιση του Ανθρώπου,όταν έχει ιδιαίτερη ανάγκη, και ιδίωςτου Παιδιού.
ΟΣύνδεσμος για την Προστασία του Παιδιού και των Ατόμων με Αναπηρία παράγει ένα έργο,το οποίο συνδέεται άρρηκτα μετην υπεράσπισητης αξίας και της προσωπικότητας του Ανθρώπου. Γιατί ο Άνθρωπος έχει ανάγκη από την υπεράσπιση της αξίας του και της προσωπικότητάς του, ιδίως όταν βρίσκεται σε μειονεκτική σχέση σεσχέση μεάλλους ανθρώπους. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι μια βασική αρχή και αξία, την οποία πρέπει νααναδείξουμε σε μιανεποχή που το Κοινωνικό Κράτος, όπως ξέρουμε, χειμάζεται κυριολεκτικά. Θέλω δε να τονίσωκαιτούτο:Το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλεινα στηρίξουμε τα Άτομα με αναπηρίακαι,ιδίως,τα Παιδιά. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο άρθρο 21 του Συντάγματος, πλειάδα διατάξεωνθεσπίζουν αυτόν τον κανόνα. Τονίζω δε ότι αυτό το άρθροτου Συντάγματος υποδεικνύει στην Πολιτεία αλλά και σ΄όλη την Κοινωνία ποιο είναι το χρέος μας απέναντι σ΄αυτούς τους Ανθρώπους. Ιδίως απέναντι στα Άτομα μενοητικήυστέρηση.Και εξηγούμαι:Βασική αρχή του Συντάγματός μας, είναι η Αρχή της Ισότητας. Όμως η Αρχή της Ισότηταςέχει αναλογικό περιεχόμενο.Η ισότητα δεν σημαίνει ισοπεδωτική μεταχείριση των ανθρώπων. Ηπραγματική ισότητα σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων.
Αν θέλουμε,λοιπόν,να είμαστε δίκαιοι απέναντι στονΆνθρωπο, θα πρέπει να βλέπουμε τις περιπτώσεις εκείνες όπου οΆνθρωπος,όπωςκαι κατ΄εξοχήντα άτομα με νοητικήυστέρηση,έχειιδιαίτερη ανάγκη προστασίας για να μπορέσεινα αναπτύξει την προσωπικότητά τουκαι να υπερασπισθεί την αξία τουόπως όλοι οι υπόλοιποι. Δενμπορεί οι άνθρωποι να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία. Πρέπει να τους δώσουμε τα μέσα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και για να υπερασπισθούν τον εαυτό τους αλλά και για να δώσουν στην κοινωνία αυτό που μπορούν. Ιδίως τα παιδιά με νοητική υστέρηση,από αυτήν την τρυφερή ηλικία, πρέπει νανιώσουνότι έχουν την θέση τους στην κοινωνία. Δεν είναιστο περιθώριο. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι και με τηνδική μας συμβολή είναι συνάνθρωποί μας που μπορούν να συμβάλλουν, αρκεί να τους δώσουμε εμείς αυτή τηνδυνατότητα,την οποία η ζωή δεν τους έδωσε. Είναι υπέρτατο χρέοςμαςαυτό.Μόνον έτσι μπορούμε να υπερασπισθούμε την αξία του Κοινωνικού Κράτους, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Μόνον έτσι μπορούμε να υπερασπισθούμε την κοινωνική συνοχή. Μόνονέτσι μπορούμε να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο. Μην το ξεχνάμε:Βάση τουΠολιτισμού μας είναι ο Άνθρωπος. Ο Πολιτισμόςμας, ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, είναι Ανθρωποκεντρικός,και αυτό το οφείλει στον Ελληνικό Πολιτισμό.
Συγχαρητήρια θερμά λοιπόν για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.
Κύριε Πρόεδρε,βρίσκομαι εδώ εκπληρώνοντας ένα οφειλόμενο χρέος, όπως θα το έκανα-και το πράττω άλλωστε- για κάθε τέτοια προσπάθεια, που είναιτόσο πιοσημαντική όσοέρχεται να συμπληρώσει κενά, τα οποία εμφανίζει η ίδια η κρατική μηχανή, ιδίως σε δύσκολους καιρούς όπως είναι αυτοί οι καιροί τους οποίους περνάμε σήμερα. Καλή δύναμη και,να το θυμάσθε,είμαι αρωγός στην προσπάθειάσας, όπως και σε κάθε ανάλογη προσπάθεια.