Οι υπηρεσίες streaming είναι το παρόν και το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας. Οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων όμως δείχνουν ότι στον κλάδο αυτό τίποτα δεν είναι βέβαιο. Τι θα μπορούσε να ακολουθήσει;
Πριν από λίγα χρόνια η μουσική βιομηχανία βρισκόταν σε κατάσταση πανικού λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι άκουγαν πλέον μουσική αφήνοντας πίσω τους τα βινύλια και τα CD. Σήμερα το streaming μουσικής μέσω διάφορων υπηρεσιών ανήκει στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σύμφωνα με την έκθεση Music Consumer Insight για το 2018, το 86% των ανθρώπων που ακούν μουσική χρησιμοποιούν κάποια πλατφόρμα streaming. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Τι σημαίνει όμως αυτό για το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας; Θα είναι το streaming ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα ακούμε στο μέλλον μουσική;
«Εάν σκεφτεί κανείς πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ακούμε μουσική τα τελευταία 20 χρόνια είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι το streaming μπορεί να είναι το τέλος αυτής της εξέλιξης», λέει ο Φλόριαν Ντρίκε, επικεφαλής της επιτροπής του Γερμανικού Συνδέσμου της Μουσικής Βιομηχανίας.
Spotify πρώτο αλλά με ζημίες
Σήμερα περίπου 255 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο προτιμούν κάποια υπηρεσία streaming, με την πλατφόρμα Spotify να κρατά την πρωτιά στην αγορά. Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τους 100 εκ. συνδρομητές της prime υπηρεσίας της. Τα μηνιαία έσοδά της ανέρχονται στο 1 δις δολάρια το μήνα. Παρ’ όλα αυτά ο κολοσσός στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας καταγράφει ζημίες.
Ειδικοί όπως ο Πέτερ Τσμουκ, ερευνητής μουσικής οικονομίας, βλέπουν το μέλλον κυρίως σε εκείνες τις εταιρείες που είναι μέλη μεγαλύτερων κολοσσών, όπως η Amazon Music. Αυτές οι εταιρείες έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να «χτίσουν σε ένα ήδη υπάρχον σύστημα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του Spotify είναι εταιρείες όπως οι Amazon, Apple και Google «οι οποίες δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τα κέρδη αυτού του κλάδου».
Το δωρεάν YouTube
Ανταγωνιστικό προς όλα τα παραπάνω είναι το YouTube που παραμένει πολύ δημοφιλές αφού είναι δωρεάν. Η εταιρεία καταγράφει κέρδη μεταξύ άλλων και επειδή δίνει στους καλλιτέχνες λιγότερα χρήματα ακόμη και από τις άλλες υπηρεσίες streaming.
Σε κάθε περίπτωση το streaming έχει δώσει νέα πνοή στη μουσική βιομηχανία. Ακόμη και άγνωστοι μουσικοί έχουν τη δυνατότητα να αποσπάσουν ένα κομμάτι από την πίτα, και χωρίς να έχουν υπογράψει σε κάποια μεγάλη δισκογραφική.
«Το streaming θα μας συνοδεύσει σίγουρα για αρκετό καιρό ακόμη», επισημαίνει ο Φλόριαν Ντρίκε, «σίγουρα όμως θα δούμε και νέες μορφές χρήσης».
Ντίνα Σλανγιάνκιτς
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά
dw