Σήμερα 56 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος-Όσοι δεν το έχετε δει, αξίζει να το δείτε-Μιλούν Γ.Ράλλης, Μ.Γλέζος, Γ.Μπέρτσος, Γ.Ρωμαίος κτλ (ΒΙΝΤΕΟ)

22 Μαϊου 2012

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: 27/5/1963
 

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ (Α΄ ΜΕΡΟΣ): ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ»

https://www.facebook.com/netakias/videos/298319327715563/

 
Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης μετά την ομιλία του στην «Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη», στη Θεσσαλονίκη, δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι με λοστό από τους επιβαίνοντες ενός τρικύκλου που εμφανίστηκε από το πουθενά στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου. Σε λιγότερο από 100 ώρες θα αφήσει την τελευταία του πνοή.
Πενήντα χρόνια μετά την πιο σημαντική πολιτική δολοφονία στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας, ανέκδοτες μαρτυρίες και ντοκουμέντα ρίχνουν νέο φως στην πολύκροτη υπόθεση.
Το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» ανοίγει τον «φάκελο Λαμπράκη» και μιλά με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. «Εάν δειλιάσετε και κηρύξετε αθώους τους κατηγορουμένους να έχετε υπ’ όψιν σας ότι ο Λαμπράκης από κει που βρίσκεται θα ευγνωμονεί τους δολοφόνους του που τον έστειλαν στον άλλο κόσμο και δε βγήκε σε μια κοινωνία που οι δικαστές, έχουν χάσει το περί δικαίου αίσθημα», θυμάται ο δικαστής στην πολύκροτη δίκη Βασίλης Λαμπρίδης, τον εισαγγελέα Παύλο Δελαπόρτα να λέει κατά την αγόρευση του.
Το μυστικό σχέδιο πίσω από τη δολοφονία: «Τους χαλούσε τη σούπα, γιατί μέχρι τότε λέγαν ότι στην ΕΔΑ είναι όλοι οι κομμουνιστές και ότι η ΕΔΑ είναι ένα κόμμα που δε δικαιούται να είναι στη νομιμότητα. Ξαφνικά βλέπουν να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια της και να εκλέγεται βουλευτής ένας αστός, του ευρέως δημοκρατικού φάσματος με μία καλή φήμη από την προηγούμενη του δραστηριότητα, πολύ έξω από τα σύνορα της χώρας. Αυτό τους αφαιρούσε ένα μεγάλο επιχείρημα», θα πει η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργου Τσαρουχά, ο οποίος προπηλακίστηκε από παρακρατικούς λίγο πριν από τη δολοφονία Λαμπράκη για να υποκύψει λίγα χρόνια αργότερα στα χέρια των βασανιστών της Χούντας.
Μιλούν σε αποκλειστικές συνεντεύξεις ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία Λαμπράκη Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, καθώς και ο Αλέξανδρος Γιοσμάς, γιος του κατηγορούμενου για ηθική αυτουργία και γνωστού για το δοσιλογικό παρελθόν του, Ξενοφώντα Γιοσμά.
Τους φακέλους τους ανοίγουν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Μπέρτσος και Γιώργος Ρωμαίος που με την έρευνα τους αποκάλυψαν το σκοτεινό παρακράτος που δρούσε στην Άνω Τούμπα στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, αλλά και ιστορικοί που έχουν μελετήσει την υπόθεση, όπως ο Στράτος Δορδανάς και ο Ιάσονας Χανδρινός. Τη δράση των πλοκαμιών του παρακράτους σκιαγραφούν στελέχη της νεολαίας της ΕΔΑ αλλά και οι επικεφαλής της ΕΡΕΝ και της ΕΚΟΦ. Ακόμη μιλούν οι Μανώλης Γλέζος, Γεώργιος Ράλλης, Μιχάλης Περιστεράκης κ.ά.
 
Παρουσίαση: Στέλιος Κούλογλου
 
Share
Tweet
Pinterest
LinkedIn
Κατηγορία: ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Eτικέτες: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΡΤ1, ΕΡΤ1, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ