Μεγάλα μυαλά: Ωγκυστέν-Λουί Κωσύ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

cosy augustin luis
Ο βαρώνος Ωγκυστέν-Λουί Κωσύ (γαλλικά: Augustin Louis Cauchy, 21 Αυγούστου 1789 – 23 Μαΐου 1857) ήταν Γάλλος μαθηματικός από τους πρωτοπόρους της ανάλυσης.

Ξεκίνησε να διατυπώνει και να αποδεικνύει τα θεωρήματα του απειροστικού λογισμού με αυστηρό τρόπο, απορρίπτοντας κάθε ευρετική αρχή της γενικότητας της άλγεβρας που χρησιμοποιήθηκε από παλιότερους συγγραφείς. Όρισε τη συνέχεια με απειροστικούς όρους, έδωσε αρκετά σημαντικά θεωρήματα στην μιγαδική ανάλυση και ξεκίνησε τη μελέτη των αντιμεταθετικών ομάδων στην αφηρημένη άλγεβρα.
Ο Κωσύ, όντας βαθυστόχαστος μαθηματικός, επηρέαζε σημαντικά τους σύγχρονους μαθηματικούς, αλλά και τους μεταγενέστερους. Τα έγγραφά του καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των μαθηματικών και της μαθηματικής φυσικής.
«Από όλους τους μαθηματικούς, ο Κωσύ είναι αυτός του οποίου το όνομα συναντάται στις περισσότερες έννοιες και θεωρήματα (στην ελαστικότητα μόνο υπάρχουν δεκαέξι έννοιες και θεωρήματα που φέρουν το όνομα του Κωσύ).» Έγραψε περίπου οκτακόσια ερευνητικά άρθρα και πέντε ολοκληρωμένα εγχειρίδια. Ήταν ευσεβής Καθολικός, βασιλόφρονας του Οίκου των Βουρβόνων και στενός συνεργάτης των Ιησουιτών.
Ο Ωγκυστέν-Λουί γράφτηκε το φθινόπωρο του 1802 στο Κεντρικό Σχολείο, το καλύτερο γυμνάσιο του Παρισιού εκείνης της εποχής. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων περιλάμβανε κλασσικές γλώσσες. Ο νέος και φιλόδοξος Κωσύ, όντας λαμπρός μαθητής, κέρδισε πολλά βραβεία στα Λατινικά και στην Ανθρωπολογία. Παρά αυτές τις επιτυχίες, ο Ωγκυστέν-Λουί επέλεξε την καριέρα στη μηχανική και προετοιμάστηκε για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Πολυτεχνική Σχολή.
Το 1805 έδωσε εξετάσεις, ήρθε δεύτερος μεταξύ των 293 υποψηφίων και εισήχθη στην Πολυτεχνική Σχολή. Ένας από τους στόχους της σχολής ήταν να παρέχει στους μελλοντικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς μηχανικούς υψηλή επιστημονική και μαθηματική εκπαίδευση. Η σχολή λειτουργούσε βάσει στρατιωτικής πειθαρχίας, κάτι το οποίο προκάλεσε δυσκολίες στον νεαρό και θρήσκο Κωσύ μέχρι τελικά να προσαρμοστεί. Παρ’ όλα αυτά, τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή το 1807, στην ηλικία των 18 ετών, και πήγε στη Σχολή των Γεφυρών και των Δρόμων. Αποφοίτησε ως πολιτικός μηχανικός με τις μεγαλύτερες τιμές.
Η ευφυΐα του Κωσύ φαίνεται από την απλή λύση που έδωσε στο Απολλώνιο πρόβλημα – κατασκευή κύκλου που εφάπτεται σε τρεις δοσμένους κύκλους – την οποία ανακάλυψε το 1805, από τη γενίκευση που έδωσε για τον τύπο του Όιλερ πάνω στα πολύεδρα το 1811, και από άλλα πολλά «κομψά» προβλήματα. Τα πιο σημαντικά είναι τα απομνημονεύματά του πάνω στη διάδοση των κυμάτων, χάρη στα οποία κέρδισε το Grand Prix της Γαλλικής Ακαδημίας των Επιστημών το 1816.
Τα έγγραφα του Κωσύ κάλυπταν πολλά θέματα, όπως τη θεωρία σειρών, όπου ανέπτυξε την έννοια του ορίου ακολουθίας και ανακάλυψε πολλούς από τους βασικούς τύπους των q-σειρών, τη θεωρία αριθμών και μιγαδικών ποσοτήτων (ήταν ο πρώτος που όρισε τους μιγαδικούς αριθμούς ως ζευγάρια πραγματικών αριθμών), τη θεωρία ομάδων, τη θεωρία συναρτήσεων, διαφορικών εξισώσεων και οριζουσών.
Περισσότερα για το σπουδαίο αυτό μυαλό εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ