Το Ολοκαύτωμα στο Κοντομαρί -Η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη

sfagi kontomari film
2 Ιουνίου 1941… Η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη σημειώθηκε στο χωριό Κοντομαρί των Χανίων της Κρήτης.
Εδώ, έλαβε χώρα μια απάνθρωπη και συνάμα βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία, αμέσως με την λήξη της Μάχης της Κρήτης, στις 2 Ιουνίου 1941.


Η ιστορία αναφέρεται στη θηριωδία, στη σφαγή που διέπραξαν οι ναζί στο Κοντομαρί Χανίων το απομεσίμερο της ημέρας αυτής και μάλιστα όχι από τα SS, της ‘‘ύαινας της Ευρώπης’’ του Χάινριχ Χίμλερ, αλλά από μια μονάδα του σώματος των αλεξιπτωτιστών, υπό την αρχηγία του υπολοχαγού Τρέμπες, προφανώς για να εκδικηθούν, για τις βαριές τους απώλειες, κατά την διάρκεια της Μάχης.
Το απομεσήμερο, λοιπόν, της 2/6/1941 οι αλεξιπτωτιστές του υπολοχαγού Τρέμπες, με διαταγή του στρατηγού Στούντεντ – όπως είπαν, μετά τον πόλεμο και την ήττα της Γερμανίας, ενώ ο ίδιος ο Στούντεντ αποκάλυψε ότι διατάχθηκε από τον Χέρμαν Γκαίρινγκ, ο οποίος ήταν και αρχηγός της γερμανικής αεροπορίας – εισέβαλαν στο Κοντομαρί Χανίων και συνέλαβαν 25 άνδρες κατοίκους (ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν, εν ψυχρώ, χωρίς καμία άλλη διαδικασία.
sfagi kontomari film1
Οι σκηνές των γεγονότων φωτογραφήθηκαν σχεδόν καρέ – καρέ από ένα Γερµανό φωτογράφο που συνόδευε τους αλεξιπτωτιστές και οι σχετικές φωτογραφίες ανακαλύφθηκαν σαράντα χρόνια αργότερα, στα Γερµανικά αρχεία, από τον δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο.
Πηγή:
https://www.dmko.gr/martyrikes-polis-2/martyrikes-polis/kontomari/
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΥΤΟΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ (2/6/1941)
1. Το video δημιουργήθηκε από καθηγητές και μαθητές του ΕΠΑ.Λ Ακρωτηρίου Χανίων σε συνεργασία με κατοίκους και το σύλλογο νέων του χωριού Κοντομαρί (τους οποίους ως ΕΠΑ.Λ Ακρωτηρίου ευχαριστούμε πολύ).
2. Το video δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της σχολικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου. Αυτή πραγματοποιήθηκε όχι σε αίθουσα του σχολείου αλλά στο ίδιο το μαρτυρικό χωριό Κοντομαρί, σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά (στον οποίο ανήκει το χωριό), το Τοπικό Συμβούλιο και το Σύλλογο νέων. Οι μαθητές και οι καθηγητές πρώτα με ιδιαίτερη συγκίνηση κατέθεσαν στεφάνι και λουλούδια στο χώρο της θυσίας. Ύστερα μαζί με πολλούς κατοίκους του χωριού παρακολούθησαν την εκδήλωση (κατάθεση προσωπικών μαρτυριών από κατοίκους, video, απαγγελία, χορό) στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού.
3. Στο video ακούγεται η προσωπική μαρτυρία του κ. Βασίλη Παπαδάκη, αυτόπτη μάρτυρα της εκτέλεσης των 24 κατοίκων του χωριού Κοντομαρί. Ο Βασίλης Παπαδάκης σε ηλικία οκτώ ετών είδε τα γεγονότα της εκτέλεσης· η αφήγηση αυτή είναι η προσωπική του συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
4. Στο video εμφανίζονται οι φωτογραφίες της εκτέλεσης. Τραβήχτηκαν από τον Franz Peter Weixler, που ήταν ο πολεμικός ανταποκριτής της Βέρμαχτ (ανταποκριτής προπαγάνδας). Αυτός φωτογράφισε την εκτέλεση. Το 1980 το φωτογραφικό υλικό – που εν τω μεταξύ βρέθηκε στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Αρχείο – δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ”Ταχυδρόμος’, από τον δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο και κατόπιν εκδόθηκε σε βιβλίο.
5. Η εκτέλεση έγινε από απόσπασμα αλεξιπτωτιστών υπό την ηγεσία του ανθυπολοχαγού της Luftwaffe, Horst Trebes και με βάση διαταγή του στρατηγού Kurt Student και ήταν η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν αντίποινα για το λαϊκό πόλεμο τον οποίο αντέταξε η πλειοψηφία των Κρητικών στην από αέρος εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων την 21η Μαΐου του 1941. Οι κάτοικοι του Κοντομαρί συμμετείχαν -όπως και όλα τα άλλα χωριά- σ’ αυτό τον πόλεμο.
6. Όσοι ακούτε την αφήγηση και βλέπετε τις φωτογραφίες μην παρασύρεστε από τη σημερινή πλημμυρίδα τηλεοπτικής και κινηματογραφικής βίας· να θυμάστε ότι δεν είναι σκηνές από ταινία αλλά πραγματικότητα· οι εκτελεσμένοι δεν είναι ηθοποιοί αλλά άνθρωποι καθημερινοί που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας!
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jum3Ezgqu44&w=711&h=400]
.
Βίντεο από: ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου – Official

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ