Τοξική συμπεριφορά -Πώς την διαχειρίζονται τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

832E5971-F2D1-4431-BB21-A80B0B7AA0FE.jpegΚόσμοι ολόκληροι μπορεί να χωρίζουν τον έναν άνθρωπο από τον άλλον και αυτό είναι κάτι πολύ υγιές, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα την μοναδικότητα που φέρει ο καθένας από εμάς.
Το θέμα είναι πόση διάθεση έχεις να μηδενίσεις τις αποστάσεις που σε χωρίζουν από τον άλλον και να επιτρέψεις στον κόσμο του να συνυπάρχει με τον δικό σου.
Υπάρχουν εκείνοι που είναι ανοιχτοί στον Άλλον και αποδέχονται την διαφορετικότητά του, που περιμένουν να τον ακούσουν και να τον κατανοήσουν, που δεν έχουν αυτοσκοπό την κριτική, που σέβονται τον εαυτό τους, που διαθέτουν ένα λεξιλόγιο που εκφράζει γενναιοδωρία και βλέπουν «μέσα» στους άλλους. Αν αναγνωρίσατε τον εαυτό σας στην παραπάνω περιγράφη, τότε, είστε άτομο με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που δεν σκέφτονται όπως εσείς: εκείνοι που συνηθίζουν να αποθαρρύνουν τους γύρω τους και να κατευθύνουν την ψυχολογία τους, να επιστρατεύουν υποτιμητικά σχόλια, να ασκούν κριτική και πίεση, να εκμεταλλεύονται καταστάσεις, να αδιαφορούν για τα συναισθήματα των άλλων, να μιλούν αλλά να μην ακούν, να ρουφούν την ενέργεια των γύρω τους (σσ. χαρακτηρίζονται ως «ενεργειακά βαμπίρ»).
Οι τοξικές συμπεριφορές είναι κομμάτι της οικογενειακής και εργασιακής ζωής, των διαπροσωπικών σχέσεών μας στο σύνολό τους.
Πώς τις διαχειρίζονται τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη;
Σε άρθρο του Inc.com, διαβάσαμε τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη καταφέρνουν να μην επηρεάζονται από τοξικές συμπεριφορές.
1) Όρια, η «μαγική λέξη»:
Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ευγενή με όλους, ανεξαιρέτως. Είναι γενναιόδωρα στην επικοινωνία και δεν «μετρούν τις λέξεις των άλλων». Εχουν φιλική διάθεση. Αν αντιληφθούν τοξική συμπεριφορά, αμέσως προστατεύουν την ενέργειά τους. Θέτουν όρια και δεν αφήνουν την θετική τους διάθεση να γίνει έρμαιο των αρνητικών vibes.
2) Αξιολογούν την γνώμη των άλλων και αντιλαμβάνονται την πρόθεση που υπάρχει πίσω από αυτή. Αν νιώσουν ότι είναι αρνητική, δεν την αφήνουν να τους επηρεάσει: Αν διαπιστώσουν στις εκφράσεις του άλλου επικριτική διάθεση, θυμό και φθόνο, τις προσπερνούν.
3) Η εσωτερική τους ηρεμία είναι καλά προστατεύμενη και δεν επηρεάζεται εύκολα από χαοτικές καταστάσεις: Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν μια αόρατη πανοπλία που αποκρούει τις αρνητικές διαθέσεις. Δεν μπαίνουν στην διαδικασία να ασχοληθούν με καταστάσεις που θα φθείρουν την ψυχολογία τους.
4) Η δύναμη της εστίασης: Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη προσπαθούν να εστιάζουν στην θετική πλευρά των πραγμάτων και τους στόχους τους. Δεν θα σπαταλήσουν χρόνο και ενέργεια εστιάζοντας στις αρνητικές συμπεριφορές των άλλων. Προστατεύουν την ενέργειά τους και δεν την σπαταλούν.
5) Έχουν τις δικές τους «πηγές ενέργειας» από όπου αντλούν δύναμη: Πιστεύουν στους ανθρώπους και έχουν κοντά τους ανθρώπους που τούς γεμίζουν με όμορφα συναισθήματα. Δεν δίνουν τόση σημασία στις «εξαιρέσεις» που μπορεί να συναντήσουν στην καθημερινότητά τους.
Unsplash/Priscilla Du Preez
Unsplash/Priscilla Du Preez
6) Ελέγχουν τα συναισθήματά τους και έχουν την ικανότητα να παραμένουν συγκρατημένοι και ψύχραιμοι: Τα συναισθήματά τους δεν επηρεάζονται εύκολα και δεν χάνουν εύκολα τον αυτοέλεγχό τους σε καταστάσεις με ένταση.
7) Συγχωρούν: Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν την τάση να δικαιολογούν την αρνητική διάθεση των άλλων. Ξέρουν ότι αυτή μπορεί να είναι απόρροια ανασφάλειας, απόρριψης, φόβου, έλλειψης αυτοπεποίθησης. Έτσι συνηθίζουν να παρακάμπτουν τις εντάσεις και να μην επηρεάζονται εύκολα.
Πηγη: bovary.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ