Η Σύνοδος κορυφής της Βιέννης ήταν μία συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1961 στη Βιέννη της Αυστρίας, μεταξύ του προέδρου των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ. Οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου συζήτησαν πολλά θέματα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είχε γεννήσει ελπίδες στην ανθρωπότητα. Το ερώτημα ήταν αν η αντισταλινική πολιτική φιλελευθεροποίησης στο εσωτερικό της Ε.Σ.Σ.Δ. που ακολουθούσε ο Χρουστσόφ θα καταστούσε δυνατόν να εκφραστεί και σε ηπιότερη σοβιετική στάση στις διεθνείς σχέσεις, πολύ περισσότερο που στις Η.Π.Α. ο ψυχροπολεμικός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είχε αντικατασταθεί από τον φιλελεύθερο Τζον Κένεντι.
Παρά τις μεγάλες προσδοκίες, το κλίμα της συνάντησης ήταν ήδη δηλητηριασμένο. Από τη μία η προ διμήνου εισβολή στην Κούβα αντεπαναστατών, την οποία είχαν οργανώσει και στηρίξει οι Η.Π.Α., από την άλλη η διαφαινόμενη πρόθεση της Ε.Σ.Σ.Δ. να σκληρύνει τη στάση της στο Βερολίνο συνιστούσαν κλιμάκωση του ψυχρού πολέμου και όχι τάσεις συνδιαλλαγής.
Πραγματικά, παρά τις εκτιμήσεις εκείνων των αισιόδοξων αναλυτών που προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι αυτή καθ’ εαυτή η επανάληψη των επαφών των δύο υπερδυνάμεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο αποτελούσε επιτυχία, η αποτυχία της συνόδου κορυφής συνέτεινε στην επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης.
Δύο μήνες αργότερα η Ε.Σ.Σ.Δ. προκάλεσε παγκόσμια κρίση στο Βερολίνο, ενώ η Μόσχα προέβη σε θεαματική επίδειξη ισχύος με δοκιμαστικές εκρήξεις πυρηνικών βομβών πολύ ισχυρότερων από εκείνων των Η.Π.Α. Υπό το κράτος της αποτυχίας ο Τζον Κένεντι ωθήθηκε σε μοιραίες επιλογές.
“Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας ως μεγάλη δύναμη και νομίζω ότι το Βιετνάμ είναι το καλύτερο μέρος για να την ανακτήσουμε” εξομολογήθηκε λίγο αργότερα στον κορυφαίο Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φέστον.
wikipedia