ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2019 – Οδηγίες και συμβουλές προς τους υποψήφιους [ΒΙΝΤΕΟ]

Τι να προσέξετε τις παραμονές των Εξετάσεων
https://youtu.be/4duMJITVMQ0
 
Φροντίστε τη διατροφή σας. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν ότι απαραίτητες είναι οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες και το πολύ νερό.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και πρωτεϊνών, όπως ψάρι και κρέας είναι πολύ χρήσιμη. Επίσης στη διατροφή πρέπει να προστεθούν και υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες κ.λπ.)
Τα λιπαρά, τα πολλά αναψυκτικά, παγωτά και γλυκά οι διατροφολόγοι συνιστούν να τα αποφεύγετε.
Το προηγούμενο βράδυ φροντίστε να κοιμηθείτε νωρίς και μην ξενυχτίσετε διαβάζοντας.
Λίγο πριν κοιμηθείτε προσπαθήστε να χαλαρώσετε κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί, όπως π.χ. μια μικρή βόλτα ή το διάβασμα ενός καλού βιβλίου.
Πριν µπείτε στην αίθουσα
Πρώτα φροντίστε να έχετε καλή ψυχολογία και όσο γίνεται λιγότερο άγχος.
Μην ακούτε τις διαδόσεις ότι δήθεν θα πέσει το τάδε θέμα που πιθανόν δεν θυμάστε τόσο καλά και μη δίνετε σημασία στα «σίγουρα» SOS.
Η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων πριν τις Εξετάσεις νομίζει ότι δεν θυμάται απολύτως τίποτα.
Μην πανικοβάλλεστε, στην κατάλληλη στιγμή η μνήμη σας σίγουρα θα επανέλθει.
Μπείτε στην αίθουσα με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας.
Την ώρα των Εξετάσεων
Όταν πάρετε τις εκφωνήσεις μη διαβάσετε το τελευταίο θέμα που ίσως σας φανεί δύσκολο και απογοητευθείτε. Ξεκινήστε από το πρώτο θέμα, γράψτε ό,τι γνωρίζετε και μη χρονοτριβείτε σε κάποια ερώτηση και καταναλώσετε άσκοπο χρόνο. Προχωρήστε στην επόμενη ερώτηση και αφού τελειώσετε, μπορείτε να επανέλθετε αργότερα.
Διαβάστε πολύ καλά την εκφώνηση ώστε να κατανοήσετε τι ακριβώς σας ζητείται. Όταν απαντάτε στο θέμα, διαβάστε ξανά την ερώτηση μήπως και σας διέφυγε κάτι. Μην υποτιμάτε κάποια ερώτηση. Πιθανόν να κρύβει κάποια παγίδα. Να είστε προσεκτικοί στην απάντηση.
Χρησιμοποιήστε το πρόχειρο, αλλά προσοχή μην ξεχάσετε στο τέλος να κάνετε μεταφορά στο καθαρό.
Πολλοί υποψήφιοι ξεχνούν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα γιατί δεν διάβασαν καλά τις εκφωνήσεις. Κάνετε ελέγχους.
Μην ακούτε ψιθύρους ή απαντήσεις από άλλον γιατί πιθανόν να είναι λανθασμένες.
Δεν παίζει ρόλο η σειρά που γράφετε τα θέματα. Αφήστε κάποιο κενό και απαντήστε αργότερα αν δεν έχετε ολοκληρωμένη απάντηση.
Στην αρχή της απάντησής σας μην ξεχάσετε να αναφέρετε τον αριθμό της άσκησης ή του υποερωτήματος στο οποίο απαντάτε.
Εμφάνιση γραπτού
Η εμφάνιση του γραπτού δεν δίνει μονάδες, όμως ο βαθμολογητής επηρεάζεται πολύ από την εμφάνισή του. Προσοχή στην ορθογραφία, στα γράμματά σας, στις μουντζούρες, στις ασυναρτησίες και στις ασύνδετες σκέψεις. Τα επιχειρήματά σας να έχουν λογική. Οι παράγραφοι να ξεχωρίζουν και να αποφύγετε να γράφετε στο περιθώριο.
Χρονομέτρηση
Αξιοποιήστε όλο τον χρόνο σας. Μην πλατειάζετε και μη σπαταλάτε υπερβολικό χρόνο σε κάποιο ερώτημα. Ο χρόνος είναι καθορισμένος και δεν σας περιμένει.
Εξαντλήστε και τις 3 ώρες διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το γραπτό σας.
ΤΕΛΟΣ όταν γράψετε το ένα μάθημα, το ξεχνάτε και όλη σας η προσοχή στρέφεται στο επόμενο. Αν τώρα κάποιος δεν πάει τόσο καλά όσο περίμενε, δεν χάθηκε τίποτα. Υπάρχει συνέχεια.
Αναρωτηθείτε: Μήπως το θέμα ήταν υπερβολικά δύσκολο και η «αποτυχία» δεν είναι προσωπική αλλά καθολική; Μην ξεχνάτε ότι σε μια μάχη υπάρχουν και απώλειες κι αυτό που φαντάζει για σας δύσκολο πιθανόν να είναι και για άλλους!
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και μια συμβουλή:
«Βάλε στόχο το φεγγάρι… Ακόμα και αν αποτύχεις, θα βρεθείς μες στ’ αστέρια…» (Πλάτων)
Οι οδηγίες αυτές συντάχθηκαν από τον επιστημονικό αναλυτή και διευθυντή των φροντιστηρίων «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ» και «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ» κ. Αντώνη Φλωρόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ