Σαπφώ Νοταρά -"The Voice" της ηθοποιίας (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

notara sapfo
Η Σαπφώ Νοταρά (Ηράκλειο, 1910 ή 1907 – Αθήνα, 11 Ιουνίου 1985) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Το πραγματικό της επίθετο ήταν Χανδάνου. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το επώνυμο Νοταρά το πήρε από το δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοιτούσε.

Φωτογραφία από: https://www.sansimera.gr/biographies/59
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής (Κοτοπούλη, Κατερίνα, Νέζερ, Λαμπέτη, Χορν). Εμφανίστηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Αξέχαστη θα μείνει η επιβλητική της φωνή.
Με αυτή τη φωνή έμεινε αξέχαστη στο ραδιόφωνο ως θρυλική Κλημεντίνη στο «Ημερολόγιο ενός θυρωρού» και ως κυρία Κυριακή στην παραγωγή του Κ. Π. Παναγιωτόπουλου.
Μεταξύ των ερμηνειών της περιλαμβάνεται ένα τραγούδι σε στίχους του Ζαν-Πωλ Σαρτρ και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με τίτλο “Στην Οδό του Μπλαμαντώ”. Κύκνειο άσμα της αποτέλεσε η συνεργασία της με τον τελευταίο, στην “Πορνογραφία”, το 1981.
Πασίγνωστη έγινε και μέσα από τις ατάκες της, όπως το «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα» και το «Μπουρλότο».
Άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Αχ, αυτή η γυναίκα μου», «Η χαρτοπαίχτρα», στην «Πορνογραφία» και στο «Η κυρία Κυριακή» (η τελευταία ήταν ραδιοφωνική παραγωγή του Κώστα Π. Παναγιωτόπουλου).
Συνδεόταν με στενή φιλία με τον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή.
Θάνατος
Πέθανε εντελώς μόνη και αβοήθητη, σε διαμέρισμα που διέμενε επί της πλατείας Κουμουνδούρου, σημερινής πλατείας Ελευθερίας, στον αριθμό 22, το ενοίκιο του οποίου πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας θαυμαστής της, που έμεινε όμως άγνωστος. Τη βρήκαν δύο ημέρες αργότερα μετά από αναζήτηση από παρακείμενο εστιατόριο που συνήθιζε να πηγαίνει. Η αστυνομία διέρρηξε την πόρτα και τη βρήκε νεκρή στις 13 Ιουνίου του 1985.
Κηδεύτηκε σε στενό κύκλο στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου, παρουσία της Αλίκης Γεωργούλη και της Ντίνας Κώνστα. Οι μόνοι της απόγονοι ήταν ανίψια.
Φιλμογραφία
Έτος Τίτλος
1951 Η λύκαινα
1954 Κυριακάτικο ξύπνημα
1958 Η κυρά μας η μαμή
Της νύχτας τα καμώματα
1960 Η κυρία δήμαρχος
Έγκλημα στα παρασκήνια
Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ
Ένας δον ζουάν για κλάμματα
1961 Το ταξίδι
Αγάπη και θύελλα
Συνοικία το όνειρο
Ποια είναι η Κατερίνα
1963 Ο διαιτητής
Ο τρελάρας
1964 Αν έχεις τύχη
Η χαρτοπαίχτρα
1966 Ο παρθένος
5000 ψέματα
1967 Αχ αυτή η γυναίκα μου
Μίνι φούστα και καράτε
Δημήτρη μου, Δημήτρη μου
1968 Η θυρωρίνα
Το προ-πο και τα μπουζούκια
1970 Το παιδί της μαμάς
Να ‘τανε το 13 να ‘πεφτε σε μας
wikipedia
ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ | Σαπφώ Νοταρά
Η εκπομπή «ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ» είναι αφιερωμένη στη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή της Ηθοποιού ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ. Σύναδελφοι της μιλούν για τον αυθεντικό χαρακτήρα, το ταλέντο και το παίξιμο της, την ξεχωριστή της παρουσία, την επιβλητική φωνή της.
Αφηγούνται με συγκίνηση στιγμές από τη συνεργασία τους, αναπολούν αστεία περιστατικά, επαινούν την επιβλητική της παρουσία στον κινηματογραφικό και θεατρικό χώρο. Επίσης, περιγράφουν άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας της, το σπάνιο ταπεραμέντο της, την έντονη μοναχικότητα και μοναδικότητα της ερμηνείας της.
Οι ρόλοι της ήταν χαρακτηριστικοί και αποτέλεσαν πρότυπο για τους νεότερους ηθοποιούς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους λόγους που δεν αναγνωρίστηκαν οι υποκριτικές της ικανότητες, στο πικρό και άδοξο τέλος της.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από επιτυχημένες ταινίες της, που αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό και έγραψαν τη δική τους κινηματογραφική ιστορία.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BsDyMyvVDSk&w=490&h=400]
.
Βίντεο από: Αναμνήσεις Ελληνικής Τηλεόρασης
ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ -Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PAd7EJSH6v0&w=711&h=400]
.
Βίντεο από: Nikos Bonsalentis
Σαπφώ Νοταρά- Ατάκες
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=m9iGZg2aQWw&w=711&h=400]
.
Βίντεο από: Nasos Nasos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ