Αν υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό στο πώς αποτυπώνονταν οι φυσιογνωμίες στα αρχαιοελληνικά γλυπτά, αυτό είναι οι γενειάδες, σε βαθμό που πολλοί που επισκέπτονται αυτήν την έκθεση στο Βερολίνο μιλούν για τους… χίπστερς της κλασικής εποχής.
Προτομές και αγάλματα που σώθηκαν από ρωμαϊκά αντίγραφα αποτυπώνουν αυτό ακριβώς το γνώρισμα, το οποίο αποτελεί σύμβολο κοινωνικού στάτους.
Ο διευθυντής της Συλλογής Αρχαιοτήτων του Βερολίνου Αντρέας Σολ εξηγεί ότι οι κλασικοί δημιουργοί μετέρχονταν συγκεκριμένων τυπολογιών για να διαφοροποιήσουν τους απλούς γενειοφόρους από εκείνους που έφεραν αξίωμα.
«Οι διάσημοι αξιωματούχοι στην Αθήνα – ο Περικλής είναι ο διασημότερος – παρουσιάζονται με μια απολύτως συγκεκριμένη τυπολογία. Όλοι φέρουν πλούσιες γενειάδες, όπως και ο μέσος πολίτης της Αττικής. Όμως για να ξεχωρίζει ο στρατιωτικός τους ρόλος ως στρατηγών ή αξιωματικών, φορούσαν ένα κράνος κορινθιακού τύπου, το οποίο αποδείκνυε ότι ήταν στρατιωτικοί. Κι έτσι ήταν και με τους φιλοσόφους. Οι φιλόσοφοι φέρουν βασικά γενειάδα, συνήθως ως αγάλματα παρουσιάζονται καθιστοί και ως απόδειξη της δραστηριότητάς τους, έχουν στα χέρια έναν πάπυρο ή μια περγαμηνή», λέει ο Σολ.
Η έκθεση «Δυνατοί Τύποι: Αρχαία Ελληνικά Πορτραίτα» άνοιξε για το κοινό στο Altes Museum της γερμανικής πρωτεύουσας και θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XtAPsqw8mSQ&w=711&h=400]
.
euronews