Ξεκινά αύριο η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων από τους συμμετέχοντες στις Πανελλήνιες 2019. Η προθεσμία ολοκληρώνεται τηΔευτέρα 15 Ιουλίου.
Αναλυτικά η διαδικασία
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι θα απευθυνθούν στο λύκειό τους και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).
Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό(επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Δευτέρα 15 Ιουλίου.
Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία έως τις 15/7 είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Πανελλήνιες 2019 – Βάσεις: Προμηνύεται ιστορική «βουτιά»
Πανελλήνιες 2019 – Βάσεις: Οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αλλά και η απογοήτευση των μαθητών δείχνουν ότι οι βάσεις για το 2019 θα «κατρακυλήσουν». Η «βουτιά» θα αναμένεται να είναι ιστορική. Ποια είναι τα πεδία στα οποία αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση.
Μάλιστα σε ορισμένα επιστημονικά πεδία η πτώση στις βάσεις εισαγωγής αναμένεται κατακόρυφη, σημειώνει σήμερα (20/06) η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
H εκτίμηση του προέδρου του ΟΕΦΕ
O Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), έδωσε τις πρώτες εκτιμήσεις του. Υποστήριξε ότι τα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας ήταν αυτά που ξεχώρισαν καθώς τα θέματα σε αυτά ήταν τα δυσκολότερα ίσως όλων των εποχών, σίγουρα πάντως των τελευταίων 10 – 15 ετών.
Σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, αυτό μεταφράζεται ως εξής: «Δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια φέτος. Ακόμα και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση».
Και οι δημοφιλείς Ιατρικές θα πάρουν την… κάτω βόλτα, σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη. «Το ίδιο ισχύει και σε ότι αφορά τις επιστήμες της Υγείας, παρόλο που εδώ η Βιολογία, που είναι και το μάθημα με το μεγαλύτερο συντελεστή, δεν είχε σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα περυσινά θέματα. Η Χημεία θα δώσει και εδώ τον τόνο», σημείωσε.
«Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη», συμπλήρωσε, «θα σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 19.000 μορίων της Ιατρικής της Αθήνας. Ανάλογη θα είναι η πτώση στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές».
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Πληροφορικής και της Οικονομίας, η πτώση δεν θα οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, μόνο στη δυσκολία των θεμάτων αλλά και στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
Σταθερές οι βάσεις στο 1ο πεδίο
Στο μόνο επιστημονικό πεδίο που δεν αναμένονται έντονες μεταβολές, είναι το 1ο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών. «Οι βάσεις ίσως κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε κάποιες σχολές, σταθεροποιητικά σε κάποιες άλλες, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από τη διόρθωση κάποιων μαθημάτων», επεσήμανε ο κ. Βαφειαδάκης.