Υπόθεση Μάριου Παπαγεωργίου: "Καταδίκη ενόχων ακριβώς όπως και πρωτόδικα"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το Δικαστήριο καταδικάζει ενόχους τους κατηγορούμενους ακριβώς όπως και πρωτόδικα». Μ’ αυτά τα λόγια της Προέδρου ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 3 Ιουλίου, η τελευταία συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, όπου ανακοίνωσε την απόφαση για την πολύκροτη υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του «εγκέφαλου» Μανώλης Αναστασάκης αμέσως μετά προσκόμισε άρθρα του Νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωριστούν στον εντολέα του ελαφρυντικά σύννομου βίου, καλής διαγωγής σε συνθήκες κράτησης και καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης.
«Η διαδικασία του Εφετείου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και φτάσαμε στις 3 Ιουλίου του 2019. Κατά συνέπεια ο κατηγορούμενος σύμφωνα με τον Νέο Ποινικό Κώδικα έχει δικαίωμα να παραπονιέται. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις είτε έχει κάνει ανθρωποκτονία , είτε όχι, δικαιούται τα ελαφρυντικά σύμφωνα με τον νομοθέτη. Δεν πρέπει να σκεφτείτε ότι «θα βγει ενώ είναι δολοφόνος», ανέφερε ο κ. Αναστασάκης.
Ο άνθρωπος που έστησε την απαγωγή του Μάριου Παπαγεωργίου και εξαφάνισε τη σορό του, καταδικάστηκε πρωτόδικα ομόφωνα σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία του κι ας μην έχει βρεθεί μέχρι σήμερα το πτώμα του άτυχου νέου.
Η έρευνα της Αγγελικής Νικολούλη συνέβαλε και τα στοιχεία που έφερε στο φως συνέβαλλαν στο να αλλάξει το κατηγορητήριο για τον «εγκέφαλο» και να καταδικαστεί για την ανθρωποκτονία του άτυχου νέου.
Τότε του επιβλήθηκε η ποινή των 23 χρόνων συνολικά και για τα υπόλοιπα αδικήματα που τον βαραίνουν. Αυτά είναι: σύσταση συμμορίας για διάπραξη κακουργήματος, αρπαγή κατά συναυτουργία και απόπειρα εκβίασης.
Επικαλούμενοι άρθρα του νέου Ποινικού κώδικα ελαφρυντικά ζήτησαν και οι συνήγοροι των άλλων κατηγορουμένων. Για τον δεύτερο ο δικηγόρος του τόνισε πως “συνετέλεσε με όλες του τις δυνάμεις για να αρθούν οι συνέπειες της πράξης του”, ενώ για τους δύο τελευταίους οι συνηγόροι τους ζήτησαν να τους αναγνωριστούν η καλή τους διαγωγή, η απεξάρτηση από ουσίες, η εύρεση εργασίας και το ελαφρυντικό της μεταμέλειας.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η συμπληρωματική πρόταση της Εισαγγελέως, με την οποία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ζητήσει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος προσώπων που μέχρι σήμερα δεν έχουν κατηγορηθεί.
Η δικαστική λειτουργός στην αρχική της πρόταση δέχτηκε την εμπλοκή δυο συγκεκριμένων ατόμων στην υπόθεση, σαν συνεργάτες του βασικού κατηγορούμενου. Για τον πρώτο αναγνώρισε τις απανωτές συναντήσεις που είχε μαζί του για την μεταφορά του πτώματος και για τον δεύτερο ανέφερε πως ενδεχομένως είχε εμπλοκή και στη δολοφονία του νέου. Η ίδια είχε ακόμα διατυπώσει πολλά ερωτήματα για τη στάση ενός από τους δύο αστυνομικούς γιους του βασικού κατηγορούμενου και επιφυλάχτηκε να αναφερθεί σχετικά, στο τέλος της δίκης.
Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πηγή: anikolouli.gr
flashnews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ